18 farklı ülkeden 600 firma ve firma temsilciliği ile sektördeki son yenilikleri ve ürünleri ziyaretçilerle buluşturan Carpet and Flooring Expo (CFE) 2025, halı ve yer kaplamaları sektörünün en büyük buluşmalarından birine ev sahipliği yaptı.
Fuarın en çok ilgi çeken standlarından biri de Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin el emeği göz nuru halılarının sergilendiği stand oldu. Fuara katılan diğer eğitim kurumları da Sivas, Muğla Fethiye ve Mersin Mut Halk Eğitimi Merkezleri ile Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksek Okulu idi. 7 Ocak’ta başlayan ve bugün sona erecek olan fuar, bu yıl rekor katılımla gerçekleşti.
Fuar, geçen yıla göre alan olarak yüzde 30 büyüyerek 120 bin metrekarelik bir alanda düzenlendi ve özellikle 50 bin metrekarelik dev bir alanda, makine halısı üreticileri ve satıcıları yoğun bir şekilde yer aldı.
Fuarın açılışı, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ve protokol temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.
MAHMUT GÜRCAN
Fuarın açılış töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye’nin halı pazarda globaldeki en büyük oyuncular arasında yer aldığını belirterek, başta ABD ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye yapılan halı ihracatının artış gösterdiğine vurgu yaptı. Bu sektörün ülke ekonomisine önemli bir değer kattığını söyleyen Gürcan, Carpet and Flooring Expo (CFE) 2025’in dünyanın en büyük halı fuarı haline geldiğini belirtti.
MUSTAFA GÜLTEPE
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Halı sektörü güzide sektörlerimizin başında yer alıyor. Üretim ve ihracatta ise Gaziantep bölgemiz yüzde 88’lik bir paya sahip. 2024 ihracat rakamlarına baktığımızda ise halı sektörü artı ile kapattı. 2024’te 262 milyar dolarlık ihracata imza attık 2025’te ise hep birlikte bunu 279 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Dünya halı pazarının değeri 17 milyar Amerikan Doları olarak hesaplanıyor. Türkiye, küresel piyasada önemli bir halı üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Türkiye'nin 2022 yılındaki toplam halı ihracatı 2.8 milyar Amerikan Doları değerindeydi. Endüstriye önemli katkıları nedeniyle Türkiye, ikinci en büyük halı ihracatçısı ve önde gelen üretici ülkelerden biri olarak değerlendirilmekte. Türkiye, şu anda küresel halı pazarının %17'sini elinde bulundurmakta.
Eğitim kurumları açısından da fuar çok özel bir önem taşıyor. Halı kursiyerlerinin ürünleriyle fuara katılan Halk Eğitimi Merkezleri, fuar vesilesiyle oluşacak yeni işbirliklerinden ve fuarı gezen insanların bu kurslara katılma talebiyle gelebilecek olmaları nedeniyle fuardan önemli kazançlarla ayrılmış olacaklar.
Fuara katılan Halk Eğitimi Merkezlerinin müdür ve öğretmenlerine de fuarla ilgili düşüncelerini sorduk.
HÜLYA NARSAP
Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, fuarla ilgili düşüncelerini dile getirirken şu ifadeleri kullandı;
“Halı kursumuz geleneksel sanatların yaşatılması adına İstanbul’daki Halk Eğitimi Merkezleri arasında tek olma özelliğini taşıyor. Çok önem verdiğimiz bir kurs. Standımızın büyük ilgi görmesi kursiyerlerimizi de mutlu etti ve ilgilendikleri sanata daha sıcak bakmalarına neden oldu.
Bu fuara katılmakla yeni işbirlikleri sağlamayı bekliyorduk. Beklentimizin gerçek olacağını gözlemledik. Gerçekten de kurumumuza gösterilen büyük ilgi bizleri mutlu etti ve gelecek için umutlandırdı. Malzeme alımı konusunda bizim için önemli fırsatlar ortaya çıktı. Gerek hediyelik olarak gerekse meraklıların kendi ihtiyaçları noktasında siparişlerin umduğumuzdan fazla olacağını görmek de elbette çok güzel.
Bu hem kurumumuz hem de kursiyerlerimiz açısından çok kıymetli bir gelişme olacak.
Bu fuar kursiyerlerimiz için de çok yönlü faydaları oldu.. Burada çok değişik halı modelleri ile halı dokuma teknikleri gördüler. Malzemeleri ve desenleri tanıma anlamında bilgi sahibi oldular. Bu da onların halı dokuma sanatında ufuklarını açma noktasında kıymetli bir katkı sağladı.
Ayrıca kurumumuz tanınmasını arttırma yönünde katkısı var. Fuarı gezerken standımızdan etkilenip kursumuza kayıt olmak isteyenler oldu.
Bu fuarda yer almamıza imkan sağlayan Halı İhracatçıları Birliği’ne ve Fuar Organizasyonu yetkililerine bu büyük destekleri nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum.”
SEBAHATTİN EKER
Sivas Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sebahattin Eker fuarla ilgili düşüncelerini dile getirirken şunları söyledi;
“İstanbul Halı İhracatçıları Birliği tarafından 7-10 Ocak 2025 tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe geleneksel kültürümüz olan dokuma alanında katılmış bulunmaktayız. Faaliyet kapsamında ilimizi, kurumumuzu, merkez ve kırsalda açmış olduğumuz kurslarda üretimi yapılan 60 x 60 kalite Sivas halısını 32 x 36 kalite yün halıcılığı, ince kalite geleneksel kilimlerimizi ve tülüce dokumalarımızı teşhir etme, tanıtma imkanımız oldu. Bu tür faaliyetlerin mesleki ve kültürel faydası olduğuna inanıyorum.
Katılımımızda gerekli izin ve imkanı veren Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bizleri davet eden İstanbul Halı İhracatçılar Birliğine teşekkürlerimizi sunarız.”
Sivas Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Teknolojisi Halı Kilim Dokuma Öğretmeni, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısı Hasan Fehmi Dönmez de Sivas standında ürünlerle ilgili konukları bilgilendirdi.
ÜLKER KORKMAZ
Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Halı Dokuma öğretmeni Ülker Korkmaz şunları söyledi; “Fuara el dokuma Hereke yün, Hereke ipek, Milas yün halılar, Türk motifleriyle bezenmiş kilimlerle katıldık. Standımızı dolaşan yerli yabancı misafirlerin yoğun ilgisiyle karşılaştık. Sanata dair meraklarını dile getiren misafirlerin sorularını büyük bir zevkle cevapladık. Dinleyenlerin de bu sanatın ne kadar kıymetli olduğunu anladıkları, yüzlerindeki ifadelerden açıkça belli oluyordu. El dokuması hakkındaki bilgileri dinlerken de, yaa, öyle mi, bilmiyorduk, biz de yapmak istiyoruz kelimelerini duymak bizler için büyük keyif oldu. Kursiyerlerimizin de ne kadar kıymetli bir sanatla uğraştıklarını bir kez daha görmeleri mutluluk vericiydi. Emeklerimizi böyle güzel ve saygın bir ortamda sergilemiş ve misafirlerin beğenisini kazanmış olmaktan çok mutluyuz.”
Hereke Han halının açtığı stand da birbirinden kıymetli halılarıyla dikkat çekti. Hereke’deki 25 parçadan oluşan özel bir koleksiyonun içinden seçilmiş 5 adet nadide halı, fuarı gezenlerin hayranlığını kazandı.
Editör: Uğur Faruk Yıldız - İsmet Akkoç