SON DAKİKA
reklam
reklam

TÜGİS’den gıda güvenliği uyarıları

Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2025, Cuma - 10:51 Okunma Sayısı: 45885
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası’nda gıda güvenliğini gündeme taşıdı. Sendikanın Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada, Salmonella bakterisine dikkat çekilerek alınması gereken tedbirler sıralandı. Açıklamada bakterinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturduğun altı çizildi.

Kaan Sidar “Güvenli gıdaya erişim, herkesin temel hakkı”

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası kapsamında salmonella riski barındıran gıdalara dair önemli uyarılarda bulundu. TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada bakterinin, ciddi enfeksiyonlara ve gıda zehirlenmesine neden olabileceği belirtilerek hijyen kurallarının önleyici etkisi vurgulandı.

 “Güvenli gıdaya erişim, herkesin temel hakkı ve biz bu hakkı korumak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, “TÜGİS olarak, Salmonella gibi tehlikelerin oluşturduğu riske karşı bilimsel verilere dayalı bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle bu çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Üreticilerden tüketicilere uzanan zincirde hijyen ve kalite standartlarının korunması için tüm paydaşlarımızla iş birliğini sürdürüyor; TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla alınması gereken önlemleri vatandaşlarımızla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Salmonella enfeksiyonları tehlikesi

Salmonella enfeksiyonları, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturuyor. İshale, ateşe ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıda hazırlama koşullarında kolaylıkla yayılabiliyor. Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık görüldüğü gıdalar arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Nevzat Artık’den hijyen uyarısı 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, şunları söyledi:“Etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmemiş gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali bulunuyor. Üstelik tehlike yalnızca gıdalarla da sınırlı değil, bazı hayvanlarla temas durumunda da bu risk ortaya çıkabiliyor. Örneğin kaplumbağa, yılan, kertenkele, kuş ve civciv gibi hayvanlarla temasta bulunmak bulaşma yolları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları ya da dışkılarının bulaştığı yüzeylere temas da bulaşma açısından tehlike oluşturuyor. Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel önlemse hijyendir. Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir. Riskten korunmak için sadece evde tedbirli davranmak da ne yazık ki yeterli değil. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça arttığı günümüzde restoranlarda yenilen, eve sipariş verilen ve uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar da Salmonella riski taşıyabiliyor.”

“Sindirimi kolay gıdalar tercih edilmeli”

Bakteri bulaşması hâlinde yapılması gerekenleri da sıralayan Prof. Dr. Artık, “İlk ve en önemli adım, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Yetişkin bireylerin bol su tüketmesi büyük önem taşıyor. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir; özellikle muz, pilav, elma püresi ve tost gibi gıdalar iyi seçeneklerdir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Özel Haber
Editör:Burak KÜÇÜKERMAN

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam