61. Kütüphaneler Haftası nedeniyle Marmara Üniversitesi ve Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle bir etkinlik düzenlendi.
Üreten Kütüphaneler temasıyla gerçekleştirilen programda Üç İstanbul temalı minyatür, rölyef ve ebru sanatı ürünlerinden oluşan bir sergi açıldı.
Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin bu üç branştaki öğretmenleri Derya Önder Kaldırım, Hülya Koçan ve İnci Güldez ile toplam 33 kursiyerlerin İstanbul temalı eserleri Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesinde sergilendi.
Sunuculuğunu Ayşegül Türkoğlu’nun yaptığı programlar Marmara Ünv. Daire Başkanları Dr. Önder Bayır, Prof. Dr. Mustafa Uslu, Şube Md. Mustafa Sulu, İstanbul Milli Eğitim HBÖ’den sorumlu Şube Md. Mustafa Öztürk, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Sadrettin Peker, Muzaffer Belen, Eğitim Birsen Ünv. Şube Başkanı Bilal Bozkurt, Eğitim Bir Sen 3 nolu Şube Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Kolancı, Feneryolu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Kemal Toplaloğlu, Tünaydın Gazetesi yazarı İsmet Akkoç, Okul Müdürleri ve çok sayıda konuğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Sergi öncesinde program Ebru Demirvücut yönetimindeki Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği korosunun İstanbul şarkılarından oluşan konseriyle başladı.
ÜÇ İSTANBUL sergisi Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi'nin minyatür, kağıt rölyef ve ebru sanatı öğretmenleri ile öğrencilerinin çalışmalarından meydana gelmiş. Mithat Cemal Kuntay'ın romanında, İstanbul’un üç ayrı dönemini anlatmasından esinlenerek, İstanbul üç ayrı sanat dalı ile tasvir edilmiş.
Eserlerde özellikle İstanbul'un maddi ve manevi kültürel mirası vurgulanmış.
Sergi öncesinde Dr İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda sergi ile ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı “Kütüphaneler ve Sanat” paneli düzenlendi.
Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Dr. Önder Bayır’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Rölyef Öğretmeni Hülya Koçan, Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Ebru Öğretmeni İnci Güldez ve Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Minyatür Öğretmeni Derya Önder Kaldırım katıldı.
ÖNDER BAYIR
Sanat tarihçisi, Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Dr. Önder Bayır panelde kütüphanelerin sanat ile ilişkisini anlattığı konuşmasında şunları söyledi;
Bugünkü etkinliğimiz 61 Kütüphaneler Haftası münasebetiyle yapıldı. Kütüphaneler Haftası her sene bir başlık altında yapılıyor bu sene de Üreten Kütüphaneler ismiyle yapıldı. Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Hülya Narsap bu sergiden Kütüphaneler Haftası’nda yapılmasının çok uygun olacağını düşündük. Sanatı ön plana çıkaralım istedik. Sanatla kütüphaneler zaten iç içe geçmiş durumda. Osmanlı döneminden bir yazmayı elinize aldığınız zamanbütün sanat unsurlarını görebilirsiniz, deri ustalığı var, tezhip var, hat sanatı var,minyatür sanatı var. Tek başına bir yazma bize bir medeniyet göstergesi oluyor. Bu manada düşündüğümüzde kütüphanelerle sanat iç içe geçmiş durumdadır.
O nedenle bu sergiyi bir panelle bütünleştirelim istedik. Hocalarımız sanatlarını anlatsınlar ki sergiyi gezenler de eserleri bu bilgiler ışığında incelesin istedik.
İşin içine Türk Sanat Müziği korosu da girince serginin konsepti Üç İstanbul’a uygun İstanbul şarkıları konseri ile bir başka sanat zevkinden bahsedilmiş oldu. Bu konseri de tamamen Bostancı Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin sunması ayrıca önemliydi.
Güzel bir program ortaya çıktı. Hülya Narsap müdürümüze bu etkinlik nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Bizim salonlarımız müsait. Ayrıca bu serginin kütüphanemizde düzenlenmesi de çok anlamlı. Önümüzdeki hafta sınavlar da başlıyor öğrencilerimiz gelip bu sergiyi görecekler eserleri inceleme imkanı bulacaklar
Sergide geleneksel ürünlerimiz şerbet ve akide şekeri ikramı da önemliydi. Akide Şekeri Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi. Yine bugün misafirlere ikram edilen Osmanlı Macunu da kültürümüzün bir parçasıdır.
Halk Eğitimi merkezlerinde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Bize düşende bunların tanıtımına elimizden geldiğince katkıda bulunmaktır.
HÜLYA NARSAP
Bostancı Halk Eğitimi Merkezi olarak geleneksel sanatlarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Bugün de burada Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ve özellikle de Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığının katkılarıyla minyatür, rölyef ve ebru sanatı öğretmen ve kursiyerlerimizin birbirinden kıymetli eserlerini sergiliyoruz.
Öğrencilerimiz bu kurslar sayesinde kültürümüzün kıymeti olan bu eşsiz sanatları öğrenirken, bu sanatlara hayat vermiş bilim insanlarını da tanıma fırsatı buluyor.
Bu sergilerimizi çok çeşitli mekanlarda sanatseverlerle buluşturmaya ve hem geleneksel sanatlarımızı tanıtmaya hem de kursiyerlerimizin ürünlerinin daha geniş çevrelerle buluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Gerçekten kurslarımızda çok kıymetli eserler üretiliyor.
Bu sanatlar, sadece kültürel değil aynı zamanda bireysel gelişim açısından da faydalıdır. Birçok geleneksel sanat dalı, sabır, odaklanma ve el becerilerini geliştirir. Türk el sanatları, hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda büyük bir ekonomik değer taşıdığı için kursiyerlerimize bir anlamda yeni iş imkanları da sağlamış oluyoruz.
Rölyef Öğretmeni Hülya Koçan
“Kağıt rölyef tablo ve kabartma sanatı, derinlik ve boyutun estetik bir biçimde ifade edildiği özel bir sanat türüdür. Bu teknik, kağıdın veya farklı malzemelerin kesilmesi, şekillendirilmesi ve düzenlenmesi yoluyla üç boyutlu tablolar oluşturmayı amaçlar.
İstanbul, geçmişten günümüze kadar yolu düşen herkesi derinden etkilemiş bir şehirdir. Şairlerin dizelerine, müzisyenlerin notalarına ve ressamların tuvallerine ilham olmuştur. İstanbul denildiğinde akla ilk olarak Boğaziçi, balıkçı tekneleri ve martılar gelir.
Bu sergimizde, İstanbul’un en etkileyici ve değişmeyen manzaraları işlendi. Boğaziçi, Kız Kulesi, yalılar, vapurlar ve kuşlar, en çok ilham aldığımız konular oldu.
Ebru Öğretmeni İnci Güldez
Yoğunlaştırılmış su yüzeyinde oluşturulan desenlerin kâğıda aktarılmasıyla yapılan geleneksel bir Türk sanatıdır. Ebru Farsça kaş, bulut, bulutumsu anlamına gelir...
Ebru sanatı kendine has malzemelere, uygulamalara ve tekniklere sahiptir... Malzemeleri doğal ürünlerdir... Sergimizdeki ebru eserlerimiz akkase tekniğiyle yapılmıştır.
UNESCO tarafından 2014 yılı Kasım ayında alınan kararla Ebru Sanatı dünya kültürel miras listesinde yerini almıştır. Bu gelişme ile Ebru sanatı Türk kültürünün dünya kültür mirasına kazandırdığı bir zenginlik olarak tescil ve ilan edilmiştir. Bu sergi için yaptığımız çalışmalarda İstanbul’un simge yapıları ve önemli tarih ve kültür varlıklarını çalışmaya gayret ettik. Tüm öğrencilerim benimle birlikte büyük bir sabırla çalıştı ve ortaya güzel eserler çıktı diye düşünüyorum. Hepsine emekleri için teşekkür ediyorum.
Minyatür Öğretmeni Derya Önder Kaldırım
Yaygın olarak, el yazması kitaplardaki metni görselleştiren, metinde yer alan bilgileri daha açık hale getiren kitap resimleri minyatür olarak bilinir. İşlenen temanın barındırdığı olayları görselleştirmek için olayı resme figürler halinde aktarmak ve figürler birbirini kapamayacak şekilde yerleştirme esastır.
Çalışmalarımızda öğrencilerimiz neyi anlatmak istiyorsa o konuyla ilgili dökümanları toplayıp onun üzerine eserini meydana getirir. Sergide izleyeeğiniz çalışmalar tamamen özgündür. Bir yerden kopya edilmemiştir. Eserlerimiz tamamen sanata başlangıç dönemi eserleridir. En eski öğrencimiz üç yıllık öğrencidir. Daha kısa çalışma süreci olanlar da vardır. Serginin bu gözle isnemesini isteriz.
Görev alanlar
KORO: AHMET ÇETİN, ABBAS AYAZ, AHMET DENDEŞ, BAŞAR KAYA, CEYDA YILDIRIM, FULYA SARGIN, GÜL KARSLIOĞLU, GÜLÇİN AÇIKALIN, HÜSEYİN SAVAŞ, MUSTAFA GÜNEŞ, MİNE KURUHASANOĞLU, NURTEN UZEL, ÖMER İLHAN GÜNEŞ, ÖZLEM SUBAŞI, RIDVAN ÇÖTELİ, SEMİH ATA ÇINAR, ŞENAY ÖZDEMİR, SERPİL ŞAHİN, SEZA BAYDAR, SERAP İNANÇ, SABİT ÖZALP, ÜMRAN SARAÇ, ZAFER TÜRKASLAN
SAZLAR: UD UFUK ULUKAYA, KEMAN ÜNAL ÇÖTELİ, KANUN AHMET AKSUNGUR, RİTİM VAROL TEZEL
EBRU ÖĞRENCİLERİ: AHMET ORUÇ, AYFER BEKİROĞLU, ÇAĞLAYAN ERDOĞAN, ESRA AKBIYIK, FATMA BEYHAN ÖZÜGÜL, MÜBERRA OKUTAN, SABRİYE BAYRAM, SENA YAĞMUR BAYKAN, SEVİM ERGENÇ
MİNYATÜR ÖĞRENCİLERİ: DEFNE ARAS, GÜNGÖR CINGILLI, FUGEN GÜLDÜTUNA, MÜNEVVER ÇOLAK, SADİHA ERŞAHİN, MERAL AKÇALI, MİNE BEHAR, SEMRA KORKMAZ, AYLA TUNA
RÖLYEF ÖĞRENCİLERİ: ZUHAL ORMANLI, BİRSİN ORMANLI KARADEMİR, KAMİLE KÖK, İLKİN İYİGÖR, SAFİYE KAYMAZ, MELDA BANU YILMAZ, SEVİL AKÇAY, MERAL ERDEM BİLİCİ, SİNEM KOSİF, MİNE PİŞKİN, SONGÜL GÜNEŞ, TÜLİN ÇEK, MELİSA SİNEM ÖZOĞUL, ARZU ARAS, DENİZ DURSUN
Kaynak: Özel HaberEditör: İsmet AKKOÇ - Uğur Faruk YILDIZ