Perakende sektörünün dev buluşması Perakende Günleri 2025, 24’üncü kez 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. İstanbul- Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iki günlük etkinlik; gıda dışı ve gıda perakendesinden e-ticarete, e-ihracattan AVM yönetimine, yapay zekâdan sosyal medya ve ödeme sistemlerine kadar sektöre yön veren tüm paydaşları bir araya getirdi.
Suat Soysal “Perakende Günleri’nin 24’sünü hayata geçirmekten gurur duyuyoruz.”
Soysal Eğitim ve Danışmanlık tarafından düzenlenen ve yalnızca bir sektör buluşması değil; aynı zamanda ilham, iş birliği taşındığı bir ve vizyonun sahneye platformu olan Perakende Günleri 2025 sektörün ilgisiyle karşılandı.
Ana teması “Perakendenin Geleceğini Şekillendirmek - Müşteriyi ve Teknolojiyi Kucaklamak” olan etkinliğin açılış oturumunda, perakende dünyasının önde gelen isimleri yaptıkları sunumlar ile sektörün dününe, bugününe ve yarınına ışık tutacak değerlendirmelerde bulundu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Soysal Eğitim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Suat Soysal, Perakende Günleri’nin 24’üncüsünü hayata geçirmekten gurur duyduklarını belirterek, başarılı bir etkinlik olması temennisini paylaştı.
Prof. Dr. Emre Alkin “Şirketler kendilerini geleceğe hazırlamalı. Firmalarımız A’dan Z’ye dijitalleşmeliler.”
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin de , yüksek teknolojinin olanaklarını iyi anlamak gerektiğini belirterek, “Şirketler kendilerini geleceğe hazırlamalı. Firmalarımız A’dan Z’ye dijitalleşmeliler” dedi. Alkin, Türkiye’nin büyüme hızının yüzde 3’ün üzerinde olacağının sinyallerinin alınmaya başlandığını da sözlerine ekledi.
MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar “En hızlı adapte olan kazanacak.”
“Perakendenin Evrimi: Teknoloji ve Deneyim” başlıklı sunum yapan MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ise herkesin şirketlerinin gelecek 5 yılını düşündüğünü söyleyerek sözlerine devam etti:
“Hazır olmak ile huzurlu olmak arasında kelime anlamının ötesinde bir ilişki var. Hazır olmak için geleceği düşünüp bugünü kaçırmamamız lazım. Ayakları yere basacak şekilde şirketlerimizi bugünden geleceğe hazırlamamız şart. Uyumlanabiliyorsak, bugünün ihtiyaçlarına karşılık verebiliyorsak, ayakta kalabiliriz. En hızlı adapte olan kazanacak. Müşterilerimizin hayat kalitesini nasıl değiştireceğimize odaklanmamız gerekiyor. Bir ürün e-atık oluncaya kadar yanında olmak zorundayız.”
Global Blue CEO’su Jacques Stern ise maliyetler nedeniyle Türk turistlerin yurt dışında alışverişlerinin arttığını belirterek, “Türkler en çok İtalya, Almanya ve Fransa’da alışveriş yapıyor” dedi.
Trendyol CEO’su Erdem İnan “ Kültürel avantajımız dizilerimiz. Dizilerimiz her yerde izleniyor. Bu da önemli bir ‘yumuşak güç’ yaratıyor.”
Trendyol CEO’su Erdem İnan markalar için e-ihracatın yeni pazarlar demek olduğunu kaydederek sözlerine devam etti: “Ülkemizin e-ihracatta lojistik, üretim ve kültürel avantajları var. Lojistik avantajımız, 5 saatlik uçuş mesafemizde 4,2 trilyon dolarlık bir pazar var. Bu pazara kolayca ulaşabiliyoruz. Kültürel avantajımız ise dizilerimiz. Dizilerimiz her yerde izleniyor. Suudi Arabistan’ta en çok izlenen ilk 10 dizinin 2’si Türk dizisi. Bu bizim için önemli bir ‘yumuşak güç’ yaratıyor. Markalarımızın sevilmesini, tanınmasını sağlıyor. Üretim kabiliyetimiz ile hazır giyimde Avrupa’da bir, dünyada ise dördüncü sıradayız.” Ayrıca, geçen yıl 1,5 milyar dolarlık ihracata aracılık ettiklerini belirten İnan, 1 milyar dolarlık da yatırım yaptıklarını vurguladı.
Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim 50 yılın öyküsünü anlattı
Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, “50 Yılın Öyküsü” başlıklı oturumda Türkiye’nin ve Derimod’un 50 yıllık yolculuğunu aktardı. Zaim, deri sektörünün lokomotifi olduklarını ve hep ilk’leri hayata geçirdiklerini belirterek sözlerini sürdürdü: “Yetmedi Deri Tanıtım Grubu’nu kurarak, Türk derisinin dünyada bilinirliğini sağlamak için harekete geçtik. ‘İtalya’nın pizzası varsa, Türkiye’nin derisi var’ dedik. Başarılı da olduk, yurt dışında Türk derisini marka haline getirdik. Çalışmaya devam edeceğiz. Artık alnımız gergin değil ama aklımız gergin.”
Yakın arkadaşı Erol Evgin’den Zaim’ e sürpriz ziyaret
Öte yandan sektörde 50 yılını kutlayan Zaim’i, yakın arkadaşı sanat dünyasının duayen ismi Erol Evgin yalnız bırakmadı. Sürpriz bir şekilde sahneye gelen Evgin, Derimod’un Türk modasına ve perakende sektörüne kattığı değerden övgüyle bahsederken, Zaim’in vizyoner liderliğine ve kültürel mirasa olan katkılarına da değindi. Zaim ile 65 yıllık dostlukları olduğunu belirten Evgin, “60 yıl önce deriye kafayı takmıştı, araştırmalar yapmaya başlamıştı. Bu kadar başarılı olacağı o zamanlardan belliydi” dedi.
***************************************************************************
“Beyaz şapkalı” hackerden önemli ipuçları
“Beyaz şapkalı” hacker olarak tanınan Freaky Clown (FC) ise fiziksel güvenlik açıklarını tespit etme yöntemlerini ve şirketlerin bu tehditlere karşı nasıl önlem alabileceğini somut örneklerle anlattı.
Peter Hinssen “ Yapay Zekâ toplumsal ve ekonomik açıdan da radikal dönüşümler getiriyor.”
Etkinlikte sahne alan önemli isimlerden ve aynı zamanda teknoloji alanında dünyanın en saygın uzmanlarından olan Peter Hinssen, “Yapay Zekânın Perdesi Aralanıyor: Abartının Ötesine Geçmek” başlıklı sunumuyla yapay zekânın öne çıkan uygulamalarını değerlendirdi. Peter Hinssen, yapay zekânın yalnızca teknolojik değil, toplumsal ve ekonomik açıdan da radikal dönüşümler getirdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Dünya bugün sosyal sismik şokların yaşandığı, belirsizliklerle dolu bir dönemden geçiyor. Artık ‘normal’ diye bir şey yok. Bilinmeyenlerin bilinmezliğiyle karşı karşıyayız. Bu çılgınlık içinde hız bir opsiyon değil, zorunluluk haline geldi. Belirsizlik rahatsız edici olabilir ama doğru kullanıldığında bir kaldıraç etkisi yaratabilir. Geçmişte şirketler başarıya ulaştıktan sonra yeniden kendini icat ederdi, bugün ise ‘yapabiliyorken yapalım’ dönemi başladı. Yapay zekâ, insanın yerini almayacak; yapay zekayı kullanan insanlar, kullanmayanların yerini alacak. Bugünün kurumları mantıksız işleri ortadan kaldırmak zorunda. Çünkü dünün işleri, bugünün sessiz katili. Dijitalleşme tamamlandı; artık ikinci perdeye, akıl yürütme ve eylem çağına geçtik. Yeni dünyaya hoş geldiniz.”
Dünyanın iktisadi olarak belirsiz bir dönemden geçtiğine değinen Hinssen sözlerine şöyle devam etti: “Strateji oluşturmak artık bitmeyen bir döngüye dönüştü. İşler kolaylaşmayacak, dalgalar daha yıkıcı hale gelecek. Dayanıklılık ve adaptasyon, belirsizliği yönetmenin anahtarı. Microsoft, her hafta 1 milyar dolar yatırım yaptığı yapay zekâya artık haftalık 2 milyar dolar ayırıyor. Dijitalleşme artık bir sonuç.”
Walter Geer müşteri deneyiminde yenilikçi yaklaşımları belirtti
“Bir Sonraki Adımı Hayal Etmek! Anlamlı Deneyimler Yaratmak” başlıklı oturumda ise WPP ABD’nin Chief Creative Officer’ı Walter Geer, müşteri deneyiminde yenilikçi yaklaşımları ele aldı. Renk körlerine doğanın güzelliğini hissettiren teknolojilerden, engelleri aşan sadık dostlara kadar ilham veren projeleri paylaşan Geer, markaların duygusal bağ kurabilen deneyimler yaratmasının önemine değindi. Geer, şunları söyledi:
“Yapay zekâ çağında duygular, elimizde kalan tek rekabetçi avantaj. Duygular, zaman yolculuğu gibidir; sürekli bir hareket hâlindedirler. Bu nedenle insanlara reklam izletirken bir şey hissettiren içerikler üretmek zorundayız. Belirli bir duyguyu yaşatan kampanyalar, izleyicide kalıcı bir etki yaratır. Çünkü bir markanın sadece bir ürünü değil, aynı zamanda bir hikâyesi de olmalıdır. O hikâye, duyguları ve anıları harekete geçirerek akılda kalıcılığı sağlar. Bu noktada Maya Angelou’nun şu sözünü çok anlamlı buluyorum: ‘İnsanlar ne söylediğinizi ya da ne yaptığınızı unutabilir ama onlara nasıl hissettirdiğinizi asla unutmaz.’ Bir kampanya oluştururken çoğu zaman işlevselliğe odaklanıyoruz. Ancak günümüz dünyasında markalar yalnızca fonksiyonlar üzerinden değil, hisler üzerinden rekabet ediyor. Tüketicilerinizin zihninde ve kalbinde markanıza dair bıraktığınız iz, gerçek rekabet alanını belirliyor. Ve unutmayalım, bugün rakipleriniz yalnızca sektördeki diğer markalar değil; müşterilerinizin duygularındaki, puanlamalarındaki ve beklentilerindeki her deneyimdir.”
***************************************************************************
“Perakende Güneşi Ödülleri” sahiplerine ulaştı
Tüm dünyadan perakende sektörü liderlerini buluşturan Perakende Günleri kapsamında sektörün en prestijli ödüllerinden biri olan “Perakende Güneşi Ödülleri” sahiplerini buldu. Sektördeki başarılı çalışmaların yanı sıra, sürdürülebilirlik alanında öne çıkan projelerin ödüllendirildiği törende toplam 16 ödül dağıtıldı.
"Sektörün Lideri Ödülü" kategorisinde; Beymen Group CEO’su Elif Çapçı, Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ve Fiba CP CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman ödül kazanan isimler oldu.
"Sürdürülebilirlik Başarı Ödülleri" kategorisinde ise 8 firma fark yaratan projeleri ile ödüle layık görüldü. CarrefourSA’nın "Kent Tarımı" ve "Temiz Midye Dolma" projeleri, Eker Süt Ürünleri’nin "Otizmli Bireyler İş Gücünde" İstihdam Modeli, LC Waikiki’nin "Waikiki Beach Hatay Sörf Merkezi" projesi, Migros’un "İklim Değişikliğiyle Mücadele" ve "Yerel Tarıma Destek" çalışmaları ile WAT Mobilite’nin "Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Çözümleri" ödül alan projeler oldu.
***************************************************************************
Perakende Günleri 2025 Franchising Sahnesi’nde Sektörün Nabzı Tutuldu
İki gün boyunca süren etkinliklerden biri de Perakende Günleri 2025 kapsamında düzenlenen Franchising Sahnesi oldu. Sektörün önde gelen markalarını, yatırımcıları ve girişimcileri buluşturan etkinlikte, franchising dünyasındaki güncel gelişmeler, yeni iş modelleri ve yatırım fırsatları masaya yatırıldı. Soysal Eğitim ve Danışmanlık Kıdemli Danışmanı Ahmet Dalyancıgil’in açılış konuşmasıyla başlayan oturumlarda franchise sisteminin stratejik büyüme potansiyeli, veri temelli yönetim anlayışı ve yurt dışı açılım stratejileri ele alındı. Katılımcılar arasında Little Caesars, Alaçatı Muhallebicisi, CarrefourSA, Arçelik, MAD Parfumeur, Bursa Kebap Evi, Baydöner, Mikel Coffee ve MADO gibi güçlü markalar yer aldı.
“Yatırımcılar İçin Yeni Fırsatlar” için yola çıkıldı
Franchising Sahnesi’nde dikkat çeken en önemli başlık, “Yatırımcılar İçin Yeni Fırsatlar” oldu. Little Caesars’ın Türkiye’de 600 şubeye ulaşma hedefi, CarrefourSA’nın tabela ücreti talep etmeyen bayilik modeli ve Alaçatı Muhallebicisi’nin lojistik gücüyle desteklenen büyüme stratejisi, girişimciler tarafından ilgiyle karşılandı. MADO’nun yurt dışı açılımlarındaki başarısı, MAD Parfumeur'ün kısa yatırım geri dönüş süresi ve Baydöner’in halka arz sonrası güçlenen franchise modeli de yeni yatırım olanaklarına dair ilham verici örnekler sundu. Franchising Sahnesi, katılımcıların sadece markalarla değil, aynı zamanda vizyon ve deneyimle de doğrudan temas kurduğu bir iş geliştirme platformu olarak öne çıktı.
1 milyonun üzerinde iş görüşmesi, 200 binin üzerinde iş bağlantısı
Perakende Günleri 2025, yalnızca ilham verici konferansları ve panelleriyle değil, iş dünyasına sunduğu somut fırsatlarla da dikkat çekti. Etkinlikte 125 fuar katılımcısı firma ve 90 sponsor yer alırken, business platformlar aracılığıyla 1 milyonun üzerinde iş görüşmesi ve 200 binin üzerinde iş bağlantısı gerçekleştirildi. Katılımcı firmalar, yeni iş birlikleri kurma, sektör içi stratejik ortaklıklar geliştirme ve yatırım fırsatlarını değerlendirme şansı yakaladı. Gerek bire bir görüşmeler gerekse interaktif platformlar sayesinde Perakende Günleri, Türkiye'nin ve bölgenin en güçlü iş geliştirme arenası olduğunu bir kez daha kanıtladı.
“Eski Dostlar” kitapta buluştu
Perakende Günleri 2025 kapsamında, Türkiye'de alışveriş merkezi sektörünün temel taşlarını atan duayen yöneticilerin anılarından oluşan “Eski Dostlar – Türkiye’de AVM’lerin Temelleri” adlı kitap da düzenlenen özel lansman ve imza töreniyle tanıtıldı. AVM sektörünün ilk yıllarından itibaren birlikte yol alan, sektörün hafızasını oluşturan ve bugün hala güçlü bir dayanışma ile bir araya gelen “Eski Dostlar” grubu, bu kitapla yalnızca kendi hikâyelerini değil, aynı zamanda Türkiye’de modern perakendenin gelişim sürecini de okurlarla paylaşıyor. Lansmanda, kitabın yazarı ve editörü Fulya Bayraktar ile grup üyeleri, sektöre dair kolektif hafızalarını aktarmanın gururunu yaşadı.
Kapanış Sibel Can konseriyle
Perakende Günleri kapsamında Derimod, Lufian, Global Blue, Çift Geyik Karaca ve Teknosa gibi köklü markaların 25 ila 108 yıl arasındaki yıl dönümleri de kutlandı. Yoğun geçen organizasyonda, tiyatro oyuncusu ve sunucu Kaan Sekban ile yazar Ayşe Balıbey’in gerçekleştirdiği keyifli sohbet de ilgi odağı oldu. İkilinin eğlenceli diyalogları seyircilerden büyük beğeni toplarken, etkinlik Sibel Can’ın unutulmaz konseriyle sona erdi.
Kaynak: Özel HaberEditör: Melek Şahin - Sinan Erdoğdu