SON DAKİKA
reklam
reklam

Pedofili

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2016, Perşembe - 15:00   Okunma Sayısı:

Bildiğiniz üzere ağırlıklı olarak sinema ağırlıklı yazılar yazıyorum. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü bir olayla ilgili kayıtsız kalamayacağım doğrusu.

Manisa Alaşehir’de yaşayan 3,5 yaşındaki Irmak, 14 Ekim’de kaybolur. Aile Müge Anlı’nın programıma başvurur ve Anlı da kaybolduğu günden beri küçük kızı arar. Küçük Irmak’ın genetik bir rahatsızlığı vardı. Uzunca bir süre yürüyemezdi. Babası Bilal Kupa kızının kaçırılma ihtimali üzerinde duruyordu. Şüpheli bakışların çevrildiği Himmet Aktürk, Müge Anlı'nın programındaydı. Yayın arasında Müge Anlı'ya Irmak'ı kendisinin öldürdüğünü söyledi ve cinayeti işlediğini kabul etti.

Irmak bebeği en son gören Hurdacı Himmet Aktürk, Müge Anlı’nın programına geldi. O gün yaşananları anlatırken polis de çevrede inceleme yapıyordu. Eğitimli polis köpeği Riya’ya Irmak’ı arama çalışmalarına katılmıştı. Müge Anlı'nın programında köşeye sıkışan Himmet Aktürk sonunda canlı yayında cinayeti itiraf etti. Bu yazıyı hazırladığımda da Irmak Bebeğin cenazesi henüz bulunmamıştı.

Evet; Müge Anlı’nın programındaki bu olay bir yayıncılık başarıdır ve Anlı’yı tebrik etmek gerekli. Yine programın dramatujik yapısı da ayrı bir tartışma ve yazı konusudur. Bu programda bir çok suç itirafı da yaşandı. Türkiye Psikiyatri Derneği eski başkanı Şeref Özer’e göre ise bu tür itiraf örneklerinde iki durumun geçerli: "Biri zanlıları programa çıkartan durum, diğeri ise onlara bu itirafları yaptıran durum".

Ancak biz daha hazin bir konuya eğileceğiz. Pedofili ya da halk arasında bilinen adıyla “Sübyancılık”.İnternette yer alan 2014 tarihli bir araştırma Türkiye’de Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar ve Pedofili’nin geldiği durumu gözler önüne seriyor. Buna göre; 2014 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; 11 bin çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 6,2 oranında artarak 290 bin 414 oldu. Güvenlik birimlerine mağdur olarak getirilen çocuk sayısı ise 131 bin 172 olarak belirlendi. Bu çocukların yüzde 87,4’ünün suç mağduru, yüzde 12,4’ünün takibi gereken olay mağduru ve yüzde 0,2’sinin ise kabahat mağduru olduğu belirlendi. Suç mağduru çocukların yüzde 55,6’sının erkek, yüzde 44,4’ünün ise kız kaydedildi. Bu çocukların yüzde 64,6’sı yaralama, yüzde 9,7’si cinsel suçlar ve yüzde 7,8’i de aile düzenine karşı suçlardan mağdur oldu.

2014 yılında Türkiye’de bin 377’si erkek, 9 bin 718’i kız çocuğu olmak üzere toplam 11 bin 95 çocuk cinsel suçlara maruz kaldı. Çocuklara karşı en fazla cinsel suç işlenen il İstanbul olurken, İstanbul’u İzmir ve Adana takip etti.

Bunlar tespit edilip kayda geçenler .Ne yazık ki;bir de ortaya çıkmamış ve sonradan çıkan örnekler var ki; anlatılması üzücü ve bir o kadar gerçek.Bu konuyla ilgili eğitimden mücadeleye, travma geçirenlerin minik bedenlerin tedavisine değin daha etkin bir çalışma

yürütmemiz gerekiyor. Peki; Çocuk İstismarı ve Pedofili konuları Türk Sinemasında kendisine ne kadar yer bulabildi. Onu da ilginç örneklerle bir sonraki yazımızda anlatalım .

reklam

KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam