SON DAKİKA
reklam
reklam

Kediler ve İnsanlar

Köşe Yazarı: ELİF ÇINAR   Eklenme Tarihi: 14 Ocak 2021, Perşembe - 11:37   Okunma Sayısı:

Kediler özel varlıklardır. İnsanı rahatlatırlar ve sakinleştirirken huzur verirler. Bilimsel pek çok makaleye konu olmuşlardır. Kediler çok komik ve sevimli olmalarının yanı sıra kendilerine has hal ve tavırları da var. Bu da hayata renk katıyor.

Benim de bir kedim var. Çocuklar bana anne anne dedikçe o da anne demeyi öğrendi anne diyebiliyor artık. Bir keresinde hasta olup iki gün yataktan kalkamamıştım o da hiç yanımdan ayrılmadı. Kediler çok özel varlıklardır. Keşfedilmemiş yanları vardır. Bizim göremediğimiz ve duyamadığımız frekansları da ayırt edebiliyorlar.

Kediler son derece sosyal varlıklardır. İlgiden hoşlanırlar, oyun oynamaktan ve okşanmaktan çok hoşlanırlar. Bazı insanlar kedi sahiplenip daracık alanlara kedilerini kapatıyorlar bu son derece sakıncalıdır; çünkü kediler kapalı kalamaz. Yaşadıkları ortam bir ev ise evin her tarafında gezmeleri gerekir. En azından balkonda açık havaya ve güneşe maruz kalmalıdırlar. Diğer türlü kedinize eziyet olacaktır.

Kedilerin diğer hayvanlardan farkı, çok temiz olmaları ve kendi temizliklerini kendileri yapmalarıdır. Çok yorulsalar da bıkmadan usanmadan rutin olarak dilleri ile bütün tüylerini temizlerler.

Pandemi süreci ile birlikte restoranlar ve kafeler kapalı olduğu için sokak hayvanları da aç ve susuz kalabiliyor. Ve hayvanlar üşüyorlar.

Unutmayalım:

Kışın karlı havada da kedilerin suya ihtiyacı vardır. Birkaç saat su içmezlerse kediler hayatlarını sürdüremeyebilirler.

Karlı havalarda bile bir kap su bırakalım bu masum canlar susuz kalmasın.

Lütfen Yapmayın:

  • Birine kedi hediye etmeyin; çünkü kedi sahibi olmak maddi manevi olarak sorumluluk sahibi olmayı gerektirir.
  • Düzenli mama alınması gerekir kediler ev yemeğinin kalanları ile beslenemezler.
  • Düzenli aşıları ve veteriner kontrolleri vardır.
  • Sularının her gün değişmesi gerekir değişmeyen sudaki oksijen seviyesi düştüğü için beklemiş suyu içemezler.
  • Kediler gürültüden hiç hoşlanmazlar ve kavgalı bir evde ruhsal olarak çöküntü yaşarlar. Sessiz, sakin ve evcil bir yaşantınız yoksa hele hele sürekli seyahatlere çıkıyorsanız asla bir kediyi alıp dört duvarın arasına kapatmayın. Bu kötülüğü masum bir canlıya yapmaya hiç birimizin hakkı yoktur. Doğada en azından güneşin, rüzgârın ve özgürce dolaşmanın keyfini çıkarırlar. İçgüdüsel olarak ve fizyolojik bir gereksinim olduğu için tırnaklarını sürekli bir yerlere sürtmeleri gerekir.
  • Çok kıymetli perdeleriniz, koltuklarınız ya da sandalyeleriniz varsa bir kedi sahiplenmeseniz daha iyi olacaktır.

Aslında;

  • Kediler öpülmekten hiç hoşlanmazlar. Kirlendiklerini düşünüp tekrar kendilerini temizlerler.
  • Kıyafet giymekten hiç hoşlanmazlar. Rahatsız olurlar rahat rahat kendilerini temizleyemezler.
  • İnsanların yediği pek çok şeyden hoşlanmazlar. Etçil ağırlıklı beslenmek doğalarında vardır.
  • Kapalı kalarak yaşayamazlar. Gezmeleri gerekir.
  • Uzun saatler aç ve susuz kalamazlar. Bir bebek gibi az az ve sık sık beslenirler.
  • Kediler yıkanmaz. Sudan hoşlanmadıkları için değil suya ihtiyaçları olmadığı için yıkanmamaları gerekir. Hele hele içerisinde bir sürü yapay bileşen bulunan şampuanları bu minicik canlıların vücuduna sürerek onlarda kalcı sağlık sorunlarına sebep olursunuz.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam