SON DAKİKA
reklam
reklam

Olanlar olacakların teminatıdır

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 16 Ocak 2021, Cumartesi - 01:14   Okunma Sayısı:

 

Yurt dışından olaylar

*İspanyol avcılar tarafından Portekiz’de 540 geyik katledildi. Nedeni av partisi… Bunların yavruları ne oldu, bilen var mı? Portekiz hükümeti böyle bir katliama nasıl müsaade etti? Portekiz, Hayvan Kaklarını Koruma derneklerinin kapsama alanı dışında mı?

 

*Danimarka’nın bir köyünde kuş gribi görülünce 9.000 kümes hayvanının itlâf edilmesine karar verilmiş. Plağı başa mı sardırıyoruz yoksa? Daha önce binlerce kümes hayvanını katletti insanlık, yetmedi mi? Hayvanlar için aşı geliştirilemiyor mu?

 

*İtalya gibi Rönesans’ın beşiği bir ülkede yılbaşı kutlamaları nedeniyle atılan havai fişekler, yüzlerce kuşun ölümüne sebep oldu. 1-2 dakikalık bir gösterinin sonucunda yaşanan bu cinayet affedilecek gibi değil. Nedir bu dilsiz canlıların insanlardan çektikleri?

 

Yurt içinden olaylar

*Samsun Deltası 359 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kaçak avlanma nedeniyle bu hayvanların bir kısmı telef oluyor: En azından av döneminin dışında yapılan avlanmalarda devlet silahlara neden el koymaz?

 

*Antalya-Serik’te 1.150 adet meyve ağacı kesildi. Sebebi ne olursa olsun meyvesi üzerindeki ağacı kesmek hangi dinde vardır? Kim müsaade etmiştir kesilmesine? Yazıklar olsun!

 

*Samsun-Terme’de sokak hayvanlarına yiyecek hazırlayıp veren kızcağıza mahalleli tepki göstermiş. Ekranda bir yaşlı adamın saldırıya geçtiğini gördük. Yaş, olgun olmayı gerektirir. Bu adam olgunluktan hiç mi nasibini almamış?

 

*Nijer’de ve Somali’de teröristlerin saldırıları sonucu onlarca insan hayatını kaybediyor. Somali’dekiler Türk vatandaşlarıdır. Demokrasi havarileri, insan hakları savunucuları herhalde duymadılar. Eğer benim yazım kendileri için bir uyarma veya hatırlatma olursa memnun olacağım. Lütfedip iki satırlık kınama yazısı assınlar bir yerlere…

 

*Yılbaşından hemen sonra bir Ukraynalı hanım yine katledildi.

 

M.Ö’den beri süregelen insan eğitimi

 

   İnsanoğlu Milad’ın yüzyıllar öncesinden başlayan eğitimle bugünlere gelmiş. Efes’te Celcius Kütüphanesi ve 24.000 kişilik kapasitesiyle antik dönem dünyanın açık hava tiyatrosu, Bergama ve Bodrum’da açık hava tiyatroları (amfiteatr, amfitiyatro) görüyoruz. İnsanlar bazen güldürme yoluyla, bazen ağlatılarak, bazen müzikle coşturularak eğitilmişler.

 

   Günümüzde tiyatrolar kapatılmakta ya da fiyatları yüksek tutulmaktadır. Sivri tarafları çok olan koca koca insanların sivrilikleri nasıl törpülenecek?

*Sokrates’in bir öğrencisi ve Kyrene Okulu’nun kurucusu olan Aristippos, “Cahil biri olmaktansa dilenci olmayı yeğlerim. Dilencinin belki parası yoktur ama cahilin de insanlığı yoktur.[i] demiştir.

 

* Dionysios Aristippos’a “Filozoflar zenginlerin kapısına geliyor da, zenginler filozofların kapısına hiç gitmiyorlar, diye sorunca Aristippos (Kyreneli-M.Ö. 435, Libya-M.Ö. 366-Atina), “Filozoflar kendilerinde neyin olmadığını bilirler, öbürleri ise bilmez” diye yanıtlamış…

 

 

 

 

[i] Diogenes, Lartios, 2,   70

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam