SON DAKİKA
reklam
reklam

Çörek Otu Sağlığa Faydalı

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 27 Ocak 2021, Çarşamba - 01:32   Okunma Sayısı:

Kıymetli okurlarım; çörek otu dünyanın hemen her yerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Afrika'nın kuzeylerinde, Asya’nın bir bölümünde, Akdeniz ülkelerinde, Suudi Arabistan’da, Hindistan’da, Avrupa'da, Amerika da ve ülkemizde yetişmektedir.

Yüzyıllar boyunca çörek otu bitkisi ve yağı Ortadoğu ülkelerinde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu yüzden bu ülkelerde "Kutsanmış Tohum" olarak anılmıştır. Daha çok Asya Ortadoğu ve Afrika'da kullanılan bu bitki günümüzde Amerika ve Avrupa'da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörek otu, en fazla 60 cm'ye kadar uzana bilen koyu yeşil ve mavimsi yapraklı bir tek yıllık otsu bitkidir. Bu bitki besin bakımından zengin, çok kumlu ve killi olmayan toprakları sever. Çörek otunu Toprağa ekmeden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve ilkbahar mevsiminde mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Bakımı yapılırken iyi yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. Eğer kimyasal gübre kullanılacaksa çok az miktarda kullanılmalıdır. Taneleri oluştuğunda kapsül içerisinde ve siyah renklidir.

Avrupa’da bağışıklık sistemini çok güçlendirdiği bilindiği için, tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çörek otu ülkemizde hemen hemen bütün illerde yetişen ve 20 ila 60 santim arasında olan bir bitki olmaktadır. Bitkinin tohumu olan çörek otu, son derece sağlıklı ve faydalı olduğu için sık sık tüketilmesi gerekmektedir.  Çörek otu tam bir vitamin deposu olmaktadır. Birçok vitamin ve etken maddesi olduğu için birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Çörek otu; Karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein bakımından çok zengin olduğu için, birçok derde deva olduğu bilinmektedir. Omega-6 ve Omega-3 bakımından çok zengindir. Günde 1 avuç tüketilmesi sodyum, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır  ihtiyacını karşılar. Yapılan araştırmalarda, A vitamini, B vitamini, B12 ve B2 vitamini açısından da çok etkili olduğu ve tam bir vitamin kaynağı olduğu bilinmektedir.

Çörek Otunun Bileşimi

Çörek otunda ortalama %38 karbonhidrat, %35 çeşitli yağlar(%58 temel yağ asidi), %21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık gibi bir kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur.

Çörek otu içerisinde acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigellon(bronşit nöbetlerine karşı), thymol, thymoquinone, protein, karbonhidrat, yağ asitleri, palmitik asit, linoelik asit, oleik asit, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, A, B ve C vitaminleri vardır.

Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak,  birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar.

*********************************************************************

Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü bulunan bir bitkidir. Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda, 3 yüzeyli, mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum degildir. Yağ oranı %18'dir.

Çörek otu karaciğedeki sitokromlar üzerinde etkilidir. Birlikte kullanıldığı birçok ilacın yıkım hızını etkiler. Bazı ilaçların yıkılım hızını azaltıp, bu ilaçların vücutta  birikimine  ve istenmeyen etkilere neden olur. Yine bazı ilaçların yıkılım hızını artırıp, ilaçların vücutta tedavi edici düzeye ulaşamamalarına neden olabilir.

Çörek otu uzun zamanlı yetişen bir bitki değildir 1 yılda yetişip ömrünü bitirir.

Çörek otu sıcak ve ılıman iklim sever. Yurdumuzun birçok illerinde görülür , ama en çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü  yetiştirilir, bir türü de evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Çörek otu diye bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumdur. Anayurdu Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır, daha sonra kurutulur. Olgun tohumlarından kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir.

Çörek otu tropik bölgeler haricindeki yerlerde 2000 kadar türü olan çoğunluğu otsu kara ve su bitkisidir. Çörek otu bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde, kumlu ve az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu tohumla üretilen bir bitkidir, her sene tohumunu döker, böylelikle bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Çörek otu bitkisi düzenli sulanması gerekir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam