SON DAKİKA
reklam
reklam

İsrail’in Gizli Savaşçıları

Köşe Yazarı: HASAN BİRGÜL   Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2021, Cuma - 09:56   Okunma Sayısı:

İsrail’in Akdeniz kıyı otoyolunun hemen dışında, Tel Aviv’in birkaç mil kuzeyinde, anayola hemen hemen paralel dizili tozlu okaliptüs ağaçlarının arasında, pek dikkat çekmeyen gri ve beyaz renklerde beton binalar görülür. Kalabalık Glilot kavşağından sonra sola dönüp de otostop yapan askerleri geçince binaların arasında, ülkesinin istihbarat teşkilatlarında görev yaparken ölmüş anıt mezarlar dikkat çekmektedir. Bu anıtlar casusların rüyalarını süslemektedir. İsimlerin yanında ölüm tarihleri vardır. Fakat ölenlerin rütbeleri, birlikleri, yerleri ve bu askerlerin nasıl öldükleri konusunda en küçük bir bilgi bulunmaz. Bazı casuslar yıllarca gölge gibi yaşayarak doğal nedenlerle ölmüştür ama bunların çoğu da aktif hizmetteyken hayatlarını kaybetmiştir. Bugünkü yazımızın başkahramanı olan Assaf Kaplan galiba böyle ölmeyecek gibi gözüküyor. Günün birinde, tutkulu bir Hristiyan Siyonist olan Charles Orde Wintage adlı İngiliz subayı, İsrail için bir nimet gibi ortaya çıkmıştı. Subayın emrindeki İngiliz askerleri ve Haganah gönüllülerinden oluşan Özel Bölük (SNS), İsrail adına özel operasyonlar gerçekleştiriyordu. İngiliz subayı, İsrail için çalışıyordu ve Arap İsyanlarında bizzat görev alıyordu saygıdeğer okurlar. Birim 8200 Amerikan askeri aletlerini kullanarak, 1952 yılında kurulmuş bir istihbarat hizmet birimidir. 515. İstihbarat servis ünitesi olarak da adlandırılmıştır. Bugün hizmet binası Yafa ’dadır.

Birim 8200 birkaç askeri kuvvetten oluşan İsrail Savunma Kuvvetleri’nin en büyük hizmet birimi arasında yer almaktadır. Aslında bu birim televizyon, radyo, gazete, internet ve günümüz de sosyal medyayı ciddi anlamda takip edip bilgi toplamayı amaçlar. Asıl basında çıkan haberler kurumun gün yüzüne çıkmasına sebep teşkil etmiştir. MOSSAD’ın genel istihbarat bilgilerinin yarısından fazlasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca İsrail Savunma Kuvvetlerinin en önemli sinyal istihbarat toplama kurulumu Urim SIGINT Üssü, birim 8200’ün en önemli parçalarındandır. 2010 yılında Le Monde gazetesi dış haberler bölümü, Birim 8200’ün büyük bir casusluk ağıyla çalıştığını yazdı. Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Afrika genelinde izleme, telefon görüşmelerini dinleme, e-postaları takip ve diğer iletişim yeteneklerine sahip dünyanın en önemli ve etkili bir birimi olduğunu söylemekte fayda var. 2010 yılında, New York Times, bu birimin Orchard Operasyonu sırasında Suriye hava savunmasını devre dışı bırakmak için ‘’Amerikan Birleşik Devletleri istihbarat topluluğunun eski bir üyesini’’ kaynak göstererek gizli bir infaz olayına tanıklık edip kitap bile yazmışlardır. Amerikalılar hatta özel işlerini, iletişimlerini Birim 8200’e rahatlıkla çekinmeden aktarmışlardır. Hatta bu skandalın adı New York Times’da İsrail’in N.S.A. skandalı olarak da aktarılmıştır. Özel bilgileri işleme de önemli operasyonlar gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere pandemiyle boğuşurken bomba bir iddia düştü kulislere, İngiltere'nin ana muhalefeti İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer'ın sosyal medya ekibinde çalışması için eski bir İsrail birimi 8200 ajanı olan yukarıda bahsettiğim Assaf Kaplan’ı işe aldığı ortaya çıktı. ABD'de Chicago merkezli yayın yapan site ‘’The Electronic Intifada’’ bu haberi ilk paylaşan sitelerden biridir.

 

İsrailli eski ajan Assaf Kaplan, "Sosyal medya izleme ve dinleme" ekibi için işe alındı ve daha önce İsrail istihbarat servislerinin ‘’Birim 8200’’ siber biriminde çalıştı. Assaf Kaplan siber istihbarat konusunda uzman bir çalışan ve 2014'te bir Guardian raporunda ortaya çıktığı üzere Filistinlilere şantaj ve suikast düzenlemedeki rolüyle hem birimin hem kendisinin popülaritesi bir hayli artmıştı. The Electronic İntifada’nın sorularını yanıtsız bırakan yetkililer bir yana, ne Kaplan ne de İşçi Partisi yorum taleplerine cevap vermiyor. Sitenin haberi yapmasının ardından, Kaplan’ın LinkedIn’ dan Askeri İstihbarat geçmişi bir anda silindi. Asıl merak ettiğim İngiliz İşçi Partisinde bu eski casus ne yapacak? Şunu unutmayalım hiçbir zaman eski casus diye bir şey yoktur.

İngiliz İşçi Partisi lideri Keir Starmer’in siyasi yaşamı pekte iyi değil, fakat Assaf bu işi hareketlendireceğe benziyor. Fakat hikâyenin en çarpıcı kısmı, İngiltere dışından birinin işe alınması hem de İsrailli olması biraz tuhafıma gitti. Assaf Kaplan bir zamanlar İsrail İstihbarat subayı olarak Birim 8200 için çalıştı. Birim 8200, İsrail’in en önemli ve aktif ajan birimlerinden, saldırganlar itibar suikastlığını harika yaparlar. Bu birim için ve çalışanları için milyonlarca dolar ödeniyor. Ve onlar da muazzam işler çıkartıyorlar. Bir başka muhbir ise Assaf veri ve bilgi depolamada harika bir askerdi demesi işleri biraz çıkmaza soksa da şuan herkes derin bir sessizlikte İngiltere’de. Assaf Kaplan’ın en özel çalışmaları içinde her türlü kişisel özel bilgiler, şantaj ve kasıtlı bilerek yapılmış suikastlar var. İşçi Partisi gibi sözde sosyalist bir partinin işe alması gereken bir kişinin nitelikleri Assaf Kaplan’da yok fakat ilk seferde işi aldı. Bir kere İsrail’de Casusluk ve MOSSAD’a girdiysen ve önemli bir birimde çalışıyorsan sen o görevi kolay kolay bırakamazsın sonuçta reklam şirketinde metin yazarı değilsin. Hele ki İngiltere’de ana muhalefetin en etkili partisinde, ofisinde çalışacaksın gerçekten medeniyet budur. Keir Starmer ise İsrail’i her fırsatta eleştirirdi. Önümüzdeki günler ve ilerleyen aylarda İngiltere siyasetinde şantaj ve bir takım verilerin ortaya saçıldığının haberleri ile gündemi meşgul edebilir. Veyahut İsrail’in amaçları doğrultusunda bir takım önemli hamleler görebiliriz. Şaşırmayalım ve İngilizler gibi medeni taklidi yapalım.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam