SON DAKİKA
reklam
reklam

Yunanistan İspanya’ya bozuluyor mu? -I-

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 5 Aralık 2021, Pazar - 23:18   Okunma Sayısı:

Türkiye ile İspanya arasında ilişkiler 15’inci yüzyıldan itibaren inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. Her iki ülkenin hükümetleri, aralarındaki diplomatik ilişkiyi 1 Ocak 1951 tarihinden itibaren, Büyükelçilik düzeyine yükseltmiştir.

 

İlişkilerde süreçler

Cumhuriyet döneminde 1980’lerin ortalarından itibaren İspanya NATO’ya ve AB’ye katılmış, dış pazarlara açılma ve iktisadi politikaları canlandırmaya başlamıştır. 1989’da Başbakan Özal’ın İspanya ziyaretine 1993 yılında İspanya Kralı Türkiye’ye gelerek karşılık vermiştir.

Mart 1998’de CB Demirel’in İspanya’ya ve aynı yılın Temmuz ayında BB Anzar’ın Türkiye’ye ziyaretleri, ilişkilerin çok üst seviyelere çıkarılarak güvenlik ve dış politika alanlarında bir dizi istişare ve anlaşmanın yapılmasını sağlamıştır.

İkili ilişkiler alanında kaydedilen en önemli gelişme, İspanya BB Zapatero ile BB Erdoğan arasında gerçekleşmiştir. 5 Nisan 2009 günü İstanbul'da yapılan ilk zirve toplantısında ve 11 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen hükümetler arası görüşmelerde ortaya konulan somut verilerden bazılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

 

Somut veriler

*İspanya, ülkemizin AB üyeliğine destek vermektedir. Son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmalarında ülkemizin AB üyeliğine müzahir olan İspanyolların sayısında belli bir düşüş olduğu saptanmıştır.

*İki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişkilerde de olumlu hava sezilmektedir. 2017 yılının ilk çeyreğinde ticaret hacmi 2,5 milyar avro civarındadır.

*Körfez Harekâtı süresince ve sonrasında Patriot füzelerini gönderen İspanya Türkiye’nin güney bölgesi hava savunma sistemini takviye etmiştir.

*AB içinde Türkiye karşıtı politika izleyen Fransa’yı, frenleyen üyelerin başında İspanya gelmektedir.

*Uçak gemisi ve denizaltı projelerinde işbirliği yapılmaktadır.

 

Bu yakınlaşma Yunanistan’ı rahatsız ediyor

Yunanistan ve Fransa dışişleri bakanları dörtlü zirve öncesinde de iki ülke arasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması başta olmak üzere bölgesel konuları görüşmek için biraraya gelmiştir.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ikili görüşme sonrasında yaptığı açıklamada İspanya ile Türkiye arasındaki savunma işbirliğini üstü kapalı olarak eleştirmiş ve Avrupa Birliği ülkelerinin "Fransa örneğini izlemeleri ve savaş tehdidinde bulunan ülkelere silah satışında bulunmamaları" gerektiğini söylemiştir.

Fransa, Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs dışişleri bakanlarının toplantısı sonrası yapılan ortak açıklamada da uluslararası deniz hukukuna riayet etme çağrısı yapılmış ve bölgede istikrar ve güvenliğin ancak bu şekilde güvence altına alınabileceği belirtilmiştir.  Siyasi analistler bu sözlerin Türkiye'ye hitaben sarf edildiğini kaydetmişlerdir.

 

Yunanistan cephesinden

Yunanistan, Türkiye ile “Gümrük Birliği Antlaşması”nın tamamen askıya alınması için AB Komisyonu nezdinde girişimde bulunmuştur. Almanya, İtalya ve İspanya da Türkiye’ye askeri teçhizat ihracatını durdurmaya çağrılmıştır. Dendias’ın AB Komisyonu’nun Komşuluk İlişkileri ve Genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’ye yazdığı mektupta,

"Komisyon, Türkiye'nin AB’ye karşı süregelen yasa dışı tavırlarını tasvip etmediğinin göstergesi olarak Gümrük Birliği anlaşmasının tamamen askıya alınmasını düşünmelidir" ifadesini kullanmıştır.

Diğer yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı; Alman, İspanyol ve İtalyan mevkidaşlarına birer mektup yazarak Türkiye’ye yaptıkları askeri teçhizat ihracatını askıya almalarını istemiştir.

Yunan Kathimerini gazetesi ise, Türkiye’nin son dönemdeki "provokatif eylemlerinin" Ege ve Doğu Akdeniz’de askeri araçlar kullanarak oldu-bitti durumu oluşturmayı hedeflediğini kaydetmiştir.    (Devam edecek)

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam