SON DAKİKA
reklam
reklam

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutu Olsun

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 12 Ocak 2022, Çarşamba - 12:21   Okunma Sayısı:

Kıymetli okurlarım; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Tüm gazeteci meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlu olmasını diliyorum. Çeşitli yazılarına burada yer verdiğimiz  kıymetli Yaşar GELER hocam da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü  dolasıyla bir kutlama mesajı göndermiş ve bugünün tarihçesini de mesajında paylaşmış. Biz de Yaşar hocamın yazısını yayınlıyor ve tüm fikir emekçilerinin bir kere daha bu özel günlerini kutluyoruz.

 

 

******************************************************************

“Neden 10 Ocak?

     Evet, bugün 10 Ocak ve Çalışan Gazeteciler Günü. İyi güzel de neden Çalışan Gazeteciler? Yani çalışmayan gazeteci mi olurmuş? Doğal olarak tüm gazete çalışanları ve patronları gazetecidir ya da gazeteci diye adlandırılır. İşte tam da bu nedenledir ki çalışmayan gazeteci de olabiliyor. Daha doğrusu geçmişte olmuştur.

     Şimdi geçmişte ne olmuş ya da nasıl olmuş araştırdığım ve bildiğim kadarıyla kısaca anlatmaya çalışayım. Bugün aslında bir olayın yaşandığı bir gündür. Ancak bugünden biraz daha öncesi vardır ve 1950’li yıllara dayanır. 1956-1957 yıllarında özellikle gazete çalışanlarına dönük birtakım baskı ve zorlamalar gündeme gelmiştir. Bu baskılara ne yazık ki gazete patronları pek ses çıkarmamış ve iş tamamen gazete çalışanları üzerine kalmış. O yıllarda ağırlıklı yayın yapan dokuz gazete bulunuyormuş. Bu dokuz gazetenin patronları (Cumhuriyet, Akşam, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Yeni Sabah, Vatan, Tercüman ve Yeni İstanbul Gazeteleri) baskıları göğüslemek yerine çalışanlarını da bir kenara bırakarak gazetelerini üç gün süreyle çıkarmama kararı almışlar. Ancak, bu karara İstanbul Gazeteciler sendikasına bağlı gazete çalışanları uymamış ve bir yanıyla da kendi haklarını da ekleyerek sessiz bir yürüyüş gerçekleştirerek protesto etmişlerdi.

     Bu olayın adı “Dokuz Patron Olayı” olarak tarihe not düşmüştür. Ayrıca, bu olayın karşı tarafında bulunan gazete çalışanları da “Fikir işçileri” olarak basın tarihinde yerlerini almışlardır. O süreçte gazete çalışanları yani Fikir İşçileri aldıkları bir kararla ”Biz, Türk halkını gazetesiz ve habersiz bırakmayız.” diyerek Basın Gazetesi adı altında bir gazete çıkararak patronlara karşı direnişlerini ve Türk halkına karşı da sorumluluklarını yerine getirmiş oluyorlardı.

     İşte bu olay sonucunda bugün 1962 ile 1971 yılları arasında bayram olarak kutlanmıştır. Daha sonra bugün kutlayacağımız gibi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugünün “Fikir İşçileri Bayramı” olarak kutlanması dileğiyle tüm Çalışan Gazeteci Emekçilerinin günü yani günümüz kutlu olsun!

Yaşar GELER”

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam