SON DAKİKA
reklam
reklam

Ukrayna Krizinde Son Gelişmeler

Köşe Yazarı: HASAN BİRGÜL   Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2022, Pazartesi - 23:44   Okunma Sayısı:

Saygı değer okurlarım; iletişim ve siber teknolojilerdeki gelişmelerle birlikte küreselleşen dünyamızda savaşlar daha kaotik ve daha tehlikeli bir hal almaya başlamıştır. Özellikle içerisinde kimlerin hangi motivasyonla yer aldığının bilinmediği çatışmalar yeni savaş kavramlarını karşımıza çıkarmıştır. Demokrasiyi inşa etmek kolay bir iş değildir. Komşu bir ülkenin saldırganlığına karşı savunurken bunu yapmak işleri daha karmaşık bir hale getirecektir. Putin’in Ukrayna'ya yönelik son provokasyonlarında tarihsel dönüşümler büyük önem taşıyor. Fakat Rusya Devlet Başkanı, açıkça daha büyük bir Sovyet imparatorluğu hayal ediyor. Anlayacağınız; Putin aslında sekiz yıllık bir senaryoyu kendi elleriyle yazıyor ve yönetiyor.

***********************************************************

2010 ve 2014 yılları arasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç, Rus yanlısı politikası, kleptokratik bir rejim inşa etmesi ve ifade özgürlüğü ve barışçıl protestolara ilişkin vidaları sıkılaştırmasıyla dikkat çekiciydi. Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını imzalamayı reddetmesi ve Ukrayna'nın Rusya liderliğindeki bir gümrük birliğine doğru sürüklenmesinin duyurulması, sonunda Yanukoviç'i Şubat 2014'te kaçmaya zorlayan ve ülkenin modern tarihinin yeni bir bölümünü açan Onur Devrimini tetikledi. Putin de  bundan çok iyi yararlandı.

2013’ün Sonbaharında Putin hükümeti, Ukrayna, Moldova ve Ermenistan'ın Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmaları imzalamasını önlemek için çok yönlü bir strateji başlattı. Bu, Ukrayna'nın iç politikasını, Rusya'nın Avrupa'daki konumunu ve NATO'nun geleceğini derinden değiştirecek kademeli olarak derinleşen bir krizi tetikledi. Bir yıldan kısa bir süre sonra, Rusya Kırım'ı ilhak etti ve Ukrayna'nın geri kalanını sökmek için zar zor gizlenmiş bir çaba sarf etti. Putin daha sonra orada kurmayı başardığı ayrılıkçı devletleri kurtarmak için doğu Ukrayna'ya iki saldırı daha başlattı. O zamandan beri, bu düşük seviyeli donmuş çatışmada 14.000 kişi yaşamını yitirdi.

***********************************************************

Daha ne olmasını bekliyoruz acaba, AB ve ABD, Rusya'ya yönelik yaptırımlarını düzenli olarak yeniliyor ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın davranışlarını düzenli olarak kınıyor ve devlet sınırlarının önemini yeniden teyit ediyor. Putin sadece AB-Ukrayna serbest ticaret anlaşmasını raydan çıkarmayı başaramadı; aynı zamanda Ukrayna'yı dost bir komşudan Rusya'yı tehlikeli ve düşman olarak gören bir ülkeye dönüştürmeyi de  başardı. Diğer ülkeleri istila etmek, kalıcı düşmanlar yaratmanın tarihsel olarak kanıtlanmış bir yolunu buldu. Fakat Putin şimdi Ukrayna'yı kaybeden Rus lider olarak hatırlanmanın utanç verici ihtimaliyle karşı karşıya. Ülkesini üç asır geriye, Büyük Peter’den önceki zamana bırakmış olacak. Sovyetler Birliği'nin çöküşü bile sonunda Putin'in son on yıldaki hatalarından daha az önemli görünebilir saygıdeğer okurlar. Putin'in sistemsel düşüncesinin sonraki kısmını tahmin etmek çok zor. Ancak ABD'nin Afganistan'dan kaotik çıkışındaki zayıflığını fark etmesi ve Amerika'nın başka bir yabancı karışıklığa hevesli olmadığını tahmin etmesi, Putin’in mantığına ve stratejisine uygun geliyor. Putin'in 2014'teki stratejik niyeti AB ile anlaşmayı durdurmak çünkü sonuçta başarısız oldu. Şimdi, odak noktası bölgesel güvenlik meseleleri. Rus yetkililer ve devlet medyası, ABD'nin Moskova'ya saldırmak için Ukrayna'ya füze yerleştirmesiyle ilgili korkunç uyarılar yapıyor ve korkutucu senaryoları medyada paylaşıyor. Ancak kamuoyu yoklamaları propagandanın etkili olduğunu gösteriyor. Rusların yaklaşık %40’ı ve Kremlin halk arasında korku uyandırmaya devam ettikçe bu rakamın artması muhtemel.

Peki Diplomatik bir çözüm hala mümkün mü? Kesinlikle evet fakat Rus dış politikasının sert geri dönüşleri durumu biraz çıkmaza sürüklüyor. Baltık ülkeleri durumu çok ciddiye almış durumda ve hazırlıklarına hız vermiş durumdalar saygıdeğer okurlar. Tam ölçekli bir Rus işgali, kuşkusuz, asıl niyeti ne olursa olsun, Ukrayna sınırlarına dökülecek olan açık uçlu bir çatışmaya yol açacaktır. Eğer böyle bir şey olursa NATO için tüm seçenekler masaya yatırılacak fakat iş işten geçmiş olacak. Ciddi yaptırımlar ve diğer önlemler, Çin'den destek alsa bile, Rusya'nın zaten sönük ekonomik beklentilerini daha da sıkılaştıracaktır. Bu öngörülebilir sonuç göz önüne alındığında, bir istila aşırı derecede aptalca olurdu. Fakat bu senaryo göz ardı edilemez. Moskova'daki pek çok kişi Putin'in saldırgan revizyonizminin rasyonelliğinden şüphe ederken ve rahatsız olurken seslerini yüksek sesle çıkaramaması durumu daha kaotik bir sona doğru götürüyor. Demokrasiyi inşa etmek kolay bir iş değildir. Komşu bir ülkenin saldırganlığına karşı savunurken bunu yapmak işleri daha karmaşık bir hale getirecektir. Yani çok yakında ‘’ Toplar fetheder, piyadeler yerleşir’’ şeklindeki Fransız atasözü, bu savaş türünü net bir şekilde özetleyecektir…

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam