Ukrayna’nın etrafında birtakım yığınaklanma ve birlik hareketleri yaşanıyor. Orta Avrupa’nın Rusya’ya karşı korunması amacıyla ABD, Yunanistan’a büyük çaplı tank, zırhlı ve motorlu birlikler yığdı. Norveç’te başlangıçta sevk ettiği 330 civarındaki askerini takviye etti.
NATO’nun kararı
NATO, geçen yıl temmuz ayında doğu sınırındaki savunma kapasitesini güçlendirme kararı almış, Polonya ve Baltık ülkelerinde dönüşümlü olarak dört uluslararası tabur konuşlandırmayı planlamıştır.
NATO’nun ABD öncülüğünde gerçekleştirdiği sevkiyat kapsamında ilk Amerikan askerleri Polonya’nın Zagan kentine varmıştı. Polonya’nın Swietoszow, Skwierzynia ve Boleslawiec kentlerinde konuşlandırılan ve dokuz ay boyunca bu ülkede kalması planlanan birliklerin bir bölümü de Baltık ülkelerinin yanı sıra Bulgaristan ve Romanya’ya yönlendirilmişti.
NATO yetkililerinde yapılan çeşitli açıklamaların yanında bir başka yetkili de, “Rusya’nın birkaç senedir sürdürdüğü saldırgan tavrının ciddi kaygıya sebep olduğu; ancak NATO ülkelerine yönelik ciddi bir işgal tehdidi görmedikleri” şeklindeydi. Ancak;
Rusya cephesinde,
**Rusya, Ukrayna’yı çevrelemiş, çeşitli ülkelere konuşlandırdığı birlikleriyle tatbikatlar yapmaya başlamıştır. Akdeniz’deki harp gemilerini Karadeniz’e çekmeye devam etmektedir.
** Rusya, ABD donanmasının bazı gemilerine ev sahipliğine soyunan Norveç’i sert bir dille uyararak Norveçlilerin ABD askerlerinin ülkedeki varlığından dolayı acı çekeceklerini belirtmiştir.
Rus yetkililerin, “Bu Norveç ve Norveçliler için çok tehlikeli. Buna nasıl reaksiyon vermeliyiz. Norveç’i daha önce hiç stratejik silahlarımızın hedef listesine koymamıştık. Ama bu durum gerçekleşirse, Norveçliler bunun acısını çekecek” ifadeleri önemlidir.
**Haberlere göre Polonya ve Baltık ülkeleri, Polonya ile Litvanya arasında yer alan Kaliningrad bölgesine Rusya’nın nükleer İskender füzelerini yerleştirmesinin ardından kendilerini tehdit altında hissettiklerini söylerken, Rusya kendisinin tehdit altında olduğunu söylemektedir.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu hareketler bizim çıkarlarımızı, güvenliğimizi tehdit ediyor. Özellikle üçüncü bir tarafın sınırımıza yakın bir yere askeri varlığını yerleştirmesi söz konusu olunca” demiştir.
ABD cephesinde
**ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev’de Rus Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile yaptıkları görüşme sonunda krizin çözümü için Rusya’ya iki seçenek sunduklarını, sağduyulu yolun diplomasi olduğunu belirtmiştir. Blinken, 2014’ten beri Ukrayna sınırına yığdığı 100 bin civarındaki asker sayısını çok kısa sürede iki katına çıkarabileceğini ifade etmiştir. ABD Başkanı Biden ise, Ukrayna’ya 600 milyon dolar değerinde askeri mühimmat gönderdikleri uyarısını Rusya’ya; bölgede 50 bin kadar insanın hayatını kaybedeceği uyarısını da Rusya’ya yapmıştır.
**ABD, benzer uyarıyı Avrupa ülkelerinin liderlerine ve AB yetkililerine, “Rus saldırısının kendilerine zarar vereceği korkusunu” yaymaktadır. Norveç konusunda ABD de tedirgindir. ABD’nin birliklerini göndereceği Vaernes, Rusya-Norveç sınırına 1000 km uzaklıkta bulunmaktadır.
1949’dan bu yana NATO üyesi olan Norveç’te ABD’nin askeri malzeme deposu olarak kullandığı, dağların içine açılmış tüneller bulunuyor.
Espri diyebileceğim bir düşünceyi söylememe müsaade edeceğinize inanarak, “ABD ordusu tarafından Avrupa’nın işgali başlamıştır” desek uygun olur mu?