SON DAKİKA
reklam
reklam

Menekşeler

Köşe Yazarı: FATMA DURU   Eklenme Tarihi: 2 Haziran 2022, Perşembe - 22:18   Okunma Sayısı:

Menekşeler gün ışığını doğrudan almaması, yan- sıyan ışıktan faydalanması önerilir. Aydınlık alanları sever, fakat doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz. Saksının ve toprağının seçimi önemlidir. Menekşe çiçeği kökleri uzun olmadığından ve yatay olarak çoğaldığın- dan, derin saksılara değil yayvan saksılara konulur.

Menekşe çiçeği; ortalama şekilde sıcak mevsimde haftada 2 defa, kış mevsiminde ise 1 defa sulan- malıdır. Çok fazla sulamak veya az sulamak da menekşe bitkisi adına olumsuz nedenlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Şişeye yerleştirdiğiniz yapraklarınızı doğrudan güneş almayan ışıklı ve sıcak bir yere alın. 2-4 hafta sonra menekşe köklerinin oluş göreceksiniz.

Bir şişeyi oda sıcaklığındaki suyla doldurun. Burada dikkat edilmesi gereken menekşe yapraklarının suyun içinde kalmamasıdır.

Afrika menekşesi iç mekan sever, balkondan ziyade. Günde 21-27 gece 16-21 derece sıcaklık arasında yetişebilir. Bu derecelerin altı veya üstü söz konusu olduğunda gelişimi yavaşlar.

Menekşe, menekşegiller familyasına bağlı olan ve Viola cinsini oluşturan bitkilerin ortak adıdır. Yaklaşık 400-500 farklı türü vardır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmektedir. Aydınlık, gölge ve nemli bölgelerde daha rahat yetişir. Yaprakları kalp şeklini andırır. Mavi, sarı, pembe, beyaz, mor gibi çok renkli açan türleri vardır. Tüm bahar ve yaz döneminde çiçek açtığı görülebilir. Menekşe çiçeği, balıklara aroma katmak, tatlıları renklendirmek ve içecekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Evde bitki yetiştirmek isteyenlerin de ilk ter- cihlerinden biridir. Haf ve hoş bir kokusu vardır. Hercai menekşesi, Cezayir menekşesi, Afrika menekşesi ve dağ menekşesi en çok bilinen çeşitleridir.

Yaprakları budarken en az 3-4 cm sapı olmasına dikkat edin.

Yaprakları bitkiye hasar vermeden ayırın. Bu yaprak- ları içi su dolu bardakta bir süre bekletin. Bu işlem sapların köklenmesini sağlar.

Saksının 1/4'ünü toprakla doldurduktan sonra, sap kısımlarını hafçe toprağa gömün.

Köklenen yaprakları doğrudan yeni saksılara ekin. Saksının drenajlı olmasına dikkat etin.

Yaprakların üst kısmının toprakla temas etmediğin- den emin olun. Ekim işleminden sonra üzerine bir mik- tar daha toprak ekleyin. Ancak çok bastırmayın.

Ekim işleminin ardından toprağa ilk can suyunu verin.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam