SON DAKİKA
reklam
reklam

Cevap gerekiyor

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2022, Pazartesi - 12:16   Okunma Sayısı:

Su birikintileri

 

Bir buçuk yıldan beri Kadıköy iskelesinden Karaköy’e geçiyorum. Özellikle yağmurlu havalarda Kadıköy’de vapurdan çıkıp metro girişine doğru yürürseniz denize sıfır bir alanın her yerinde suyun göllenme yaptığını görürsünüz.

 

Bu alanda önce parlak yüzeyli karo taşlar döşendi. Kar yağdığında bu taşlar üzerinde ince bir buz tabakası oluşmuş, düşen insanlar görülmüştü. Bu taşlar söküldü, başka taşlar döşendi. Ne yazık ki, bu meydanın yanı başında deniz olduğunu kimse fark edilememişti. Meydanın koca yüzeyi denize doğru biraz meyilli yapılabilir, biraz da suyu denize tahliye edecek oluklar döşenebilirdi.

 

Türk insanının yüzde kırkının ayakkabısı eskidir. Bu oranın yarısına yakın kişinin ayakkabısı da su alır. Bir o kadarının da pabucu deliktir. Yangın olur fakirin evi yanar, deprem olur garibanın damı çöker, sel olur yoksulun hayvanı, tarlası, bahçesi zarar görür. Nedeni bellidir, yokluk onu çaresiz ve bîmecal yapar.

 

Yağmurda da fakirin ayakkabısı su alır. Bunu yapanlar hiç mi düşünmezler, bu nasıl mühendislik hizmetidir. İş bitikten sonra neden itfaiye hortumuyla su sıkılarak test edilmez? Üstelik son olarak döşenen taşların çoğu da kırılmış, yan yatmış şekil almıştır.

 

***.                 ***.               ***

Şu konular hakkında bilgi var mı?

 

1.Rusya, uzun menzilli füzelerle Ukrayna topraklarındaki hava üslerini, yakıt depolarını, komuta merkezlerini, ulaşım merkezlerini ve kritik tesisleri vurdu. Daha sonra Rus Hava Kuvvetleri devreye girerek, Ukrayna sahasında gayet rahat şekilde ikinci önemdeki hedefleri tahrip etti.

ABD’nin AWACS (Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi) uçakları ne yaptı? Hani havadan elektronik bastırma, yanıltma, sistemleri devre dışı bırakma özellikleri vardı bu uçakların? O zaman Rusya’dan çekindi, pasif kaldı demektir.

  1. Yasa Denizcilik’e ait Yasa Jupiter isimli gemimiz Odessa açıklarında vuruldu. Ne işlem yapıldı?
  2. Fransa Manş Denizi’nde Rus kargo gemisine el koydu. Rusya ticari gemimize füze saldırısı yaptı. Rusya, Karadeniz’in K/B’dan deniz trafiğini kapattı.
  3. Fransa, Minsk Grubunun üyesidir. Neden israrla Putin’i masaya çekmedi? Azerbaycan-Ermenistan Savaşı’nın çıkması önlenemez miydi?
  4. Aynı Fransa, Ege’deki Türk-Yunan çekişmesinde neden Yunan tarafını tutuyor?

 

***.                 ***.               ***

Aynı ekolden olmak (Bilmem kimin ekolünden olmak)

 

Yeğenim, bir İngiliz şirketine girmek için müracaat etti. İngilizce yeterlilik testinden (yazılı ve sözlü) tutun da uygulamalı testlere kadar (verilen rakamlı tabloların analizinin yapılması) altı testten geçti.

 

Oysa bizde devletin en üst makamlarına gelmek için bile bu kadar inceleme yapılmaz. Liyakat esas olmakla birlikte yükselme ve terfilerde falancayla çalışmak veya filâncanın ekolünden olmak da eskisi gibi dikkate alınmıyor. Fırsatları kendi lehine avantaja çevirmek veya bazı olayların bazı kişiler üzerinde yarattığı dezavantajları “baht kapısı” görmek gibi manevralar da olabiliyor.

 

Bu imkân özellikle devlet memuriyetindeki atamalarda belirgin şekilde göze çarpıyor. Sınav notu, sicil değerlendirmesi, sıralama gibi kriterlerden ziyade tanınma tercih ediliyor. Sepetinde (!) pamuk olmayan bu kişiler ittir kaktır işlerini yürütüyor. Merdivenin ilk basamağından tepeye kadar bütün basamaklara kadar basarak yukarıya çıkmadığı için günün birinde aynı hızla –hatta düşercesine- aşağıya iniyor.

 

Düşüşü içine sindiremediği için bağlı olduğu kişiler hakkında ileri geri konuşarak kendi faziletini öne almak çabasına giriyor bu “fırıldak” kişiler. Günümüzün siyasetinde bunları çokça görüyoruz.

 

Bir başka konu

 

Diyelim bir şirkete zarar vererek ayrıldınız. Mahkemeye düşüyorsunuz. İhmal, umursamazlık, beceriksizlik veya kasıtla yaptığınız işten dolayı zarar sizden tazmin ediliyor. Siyaset hayatında bunun da önemi yok. Devlet zarara uğramış, TL değer kaybetmiş, borç yükü artmış… Bunların üzerinde pek durulmuyor.

Bazen sivil ortamda okumayı, siyaset yapmayı düşünmüşümdür. Nasıl olsa meydana gelen zararlardan ve haksız kazançlardan sorgu yok sual yok. Hepsi kişinin yanına kalıyor.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam