SON DAKİKA
reklam
reklam

İncik boncuk şeyler

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 1 Ekim 2022, Cumartesi - 23:20   Okunma Sayısı:

Gözlük

Doktor, akıl hastasına sorar:
    ---Bir kulağını kesersem ne olur?
    ---Canım yanar.
    ---Ya iki kulağını keserse
    ---O zaman iyi göremem.
    ---Peki, ama niçin?
    ---Niçini var mı canım? İki kulağımı da keserseniz gözlüğümü nereye takarım?

 

***                                    ***                                ***

 

Afganistan’ın yeni sahibi Taliban yönetimi, ABD, İngiliz, Fransız ve NATO bayraklarıyla  tabutlar sarıp şehirde gezdiriyor... iyi güzel ama, Amerikan askerlerinin bıraktığı harp silah ve araçlarını kullanıyorsun?

 

***                                    ***                                ***

 

İnsanların ihanete uğradıklarını hissettikleri zaman söyledikleri “Sen de mi Brütüs?” özdeyişin çoğumuz biliriz. Markos Julius Brutus, Sezar’ın en yakın arkadaşıdır.   M.Ö. 44 yılında Julius Sezar bir grup senatör tarafından sırtından hançerlenmiştir. Brutus Sezar'ın en yakın arkadaşıdır. Sezar'ın aslında bu sözleri söylemediğine neredeyse kesin gözüyle bakılmaktadır. Söylendi veya söylenmedi, iki milenyum devirdi bu sözler. İnsanlar akıllandı mı, çevresindekilere güveni tam oldu mu?

 

İnsanoğlu yaşadıkça görüyor ve öğreniyor. Bizans dönemine gelindiğinde askerlerin dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda talimatlar yazılmış, özellikle generallerin birer stratejist oldukları ve hata yapmamaları istenmiştir. İmparator Mavrikos, bir generalden duyduğu sözün bizlere kadar ulaşmasını sağlamıştır: “Bunu beklemiyordum”

 

Ne yazık ki, günümüzde de özelliğini koruyan bu söz her yaş ve her sektördeki ihtiyatsız insan tarafından kullanılabilmektedir. Çok yakınımızda olup güvendiğimiz insanlardan bazıları ekmek yediği kabın içine edebilir. Bilhassa siyasette çok görüyoruz bu insanları…[i]

 

***                                    ***                                ***

 

TDK’ya göre akıl, 1.İnsana özgü düşünme, anlama, tanıma, yargılama, kavrama gücü, 2.Hafıza, bellek, 3.Öğüt, salık verilen yol, 4.Düşünce, kanı demektir.

Yüce dinimizin kutsal kitabında da akıl konusunda çok buyruk vardır. Toplumumuzun biraz aklıyla zoru var galiba? Üç çocuğunu öldüren bir baba, sokak ortasında eşini bıçaklayan koca, ailesini terk edip kötüleyen evlât… Eski nesilden olan insanlar böyle durumlarda “Allah akıl fikir versin!” derler. İncelemek gerekirse akıl tutulması mıdır, tedavisi yeni bulunacak bir akıl aşısıyla mı yapılacaktır bilmiyorum.

 

***                                    ***                                ***

 

Burada biraz espri yaparak sözlerimi bitirsem, diyorum. Örneğin; Browning’in fantastik şiirlerinden birinden alıntı yapayım.

 

İşte dünya, der biri, cennet cehennem boş laf

Üst tarafı palavra

Öteki dine verir kendini, merak bu ya,

Adar kendini Tanrı’ya

 

Ölüm döşeğindeyken bile tek düşündüğü

Gramer kuralları

Bildiği sözcüklerdi, ama hep kekeledi

Dikiyorken nalları

 

[i] Robert Browning, 7 Mayıs 1812 yılında Birleşik Krallık, Londra'da dünyaya gelmiştir. Robert Browning, şair ve oyun yazarı kimliği ile tanınmaktadır. Daha çok adını dünyaya şiirleri ironi, karakterizasyonu, kara mizahı, sosyal yorumları, tarihi ortamları ve zorlu kelime ve sözdizimleri ile tanınmıştır. Robert Browning, eğitimini Londra Üniversitesi Koleji'nden almıştır. Robert Browning, Viktoria dönemine ait edebi akımını benimsemiştir. 12 Aralık 1889 yılında İtalya, Venedik'te vefat etmiştir.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam