SON DAKİKA
reklam
reklam

Eski günler

Köşe Yazarı: FATMA DURU   Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2022, Pazar - 23:03   Okunma Sayısı:

Eskiler deriz, biz eskiden su içerdik testiden o misal hani. Güzel günler o eski günler, unutmadığımız unutamadığımız ne anılar var. Eski kullandığımız eşyalar, kullandığımız eski de olsa, kesme bir bardak, tahta mandal, eski bir kilim, her birinde ilmek ilmek işlenmiş anılar yatar. Uzun uzun bakarsın bazen dalar gidersin, her bir eşyanın olduğu kaybettiğimiz sevdikleri- mizinde içinde bulunduğu anılar, unutulmayan bazen gülümseten, bazende bizi inciten anılar.

Gönül çok şey istiyor, tekrar unutmamak adına, değer verdiğimiz bazı eşyaları gözden tekrar elden geçirerek, yeniden hayat verebiliriz. Örneğin “Atılan- ları toplayıp birleştirmeyi, boyamayı, yeniden yaşanır hale getirmeyi çok seviyorum. Onlara ikinci veya üçüncü yaşam hakkı sunmak hoşuma gidiyor. Bu nedenle evimdeki eşyalarımın çoğu vitrin ürünü değildir. Bunu yaparken, eşyalar bizi değil biz eşyaları kullanalım, mantığıyla hareket etmek uygun düşer.”

Eski olan bir bakır işleme, tam bir sanat eseri öyle bakıyorum. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da bakır işlemeciliğinin önemli bir sanat kolu olduğu biliniyor. Bakırcılık mesleğinin altın çağı olarak tabir edilen 1960 yıllara tanık olanlar, bakırın yatının altına
yakın olduğunu ifade ederken, bakırcılığın yaygın ve kazançlı bir meslek dalı olduğunun altını çiziyorlar.

Evimizde kullandığım koltuk takımının biri tama- men el oyması. Radyo dinlerken, kasetçalarda kaset dinlemeyide en az eski heyecanla dinlerim. Zeki Müren, Barış Manço kasetleri ve plakları dinliyorum. Bugün, milenyum çağından bahsediyoruz ya ben, günümüzün bu yoğun ve karmaşık hayatından eski eşyaları tekrar kullanılır hale getirerek sıyrılıyorum. Kendimi daha dinlenmiş hissediyorum."

Modern teknolojinin devreye girmesi ile birlikte piyasaya sürülen emaye, teon, döküm eşyaların yaygınlaşması ile birlikte kaybolan bakır işlemeciliği şimdilerde çok az usta tarafından süs eşyası üretimi alanında sürdürülüyor.

Anıları olan bu eşyalar, kıymetli bir hale getirilme- lidir. Gençlerimizedebengeçmişlerinesahipçık- malarını tavsiye ederim. Gençler, eski eşyaları sevsinler, sahip çıksınlar, onları vitrinlerde depolarda biriktirsinler daha sonra ilerleyen yıllarda da insanlara sunsunlar. Zamanla eski eşyaların huzur verdiğini kesinlikle hissedecekler.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam