SON DAKİKA
reklam
reklam

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2022, Pazartesi - 22:30   Okunma Sayısı:

1919'daki kongre gün- lerinde, Mustafa Kemal'le bizzat görüşebilmek
için Sivas'a gitti. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. Aldığı tali- matla İstanbul'a gitti, silah ve adam kaçırma faaliyet- lerinde bulundu. İzmir'in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir'e geçerek kur- tuluşu için savaştı.

Bir keresinde, onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenledi ve aralarında bir Yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndü.

5.Halime Çavuş

Kastamonu’da doğan, anne-babasının “kızım gitme” şeklinde yalvarışlarını dinlemeden mücadel- eye katılan Halime Çavuş, uzun yıllar Halim Çavuş zannedildi. Kurtuluş Savaşı’na giderken erkek kılığına girdi, erkek gibi traş oldu, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Mühimmat taşımada birçok görev yaptı. Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı. Bir keresinde İnebolu’dan cepheye cephane taşırken Mustafa Kemal Paşa’ya rastladı. Ancak rastladığı kişinin O olduğunu bilmiyordu Mustafa Kemal Paşa “Sen üşüyor musun böyle?” diye sordu. “Bey, 100 bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak?” dedi.

6.Hafız Selman İzbeli

Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Kadınlar Kolu kurucularından ve Kastamonu'daki ilk kadın meclis üyesi. O, sıkı bir Atatürk hayranı ve kendi deyimiyle "Cumhuriyet kadını" idi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Kastamonu’daki kadınları toplamış, asker için çorap, fanila ördürüp cepheye göndermişti.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam