SON DAKİKA
reklam
reklam

Yunanistan’daki ABD üsleri

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2023, Cumartesi - 23:47   Okunma Sayısı:

 

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın öncesinden başlayan ABD-Yunanistan ittifakı, Yunan medyası tarafından sürekli gündemde tutuluyor ve Türkiye’ye karşı koz olarak kullanılıyor. Washington’un Larissa’daki Amerikan üssünü Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri Karargâhı’na dönüştüreceği iddia ediliyor. Gözlemciler, önümüzdeki dönemde bu hareketliliğin daha da artacağını belirtiyorlar.


*Larissa’daki Amerikan üssünün kıtalararası askeri karargâha dönüşeceği, Amerikan yönetiminin Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar geniş bir alanı denetlemek isteyebileceği,

 

*Arnavutluk’ta 2022 Temmuz ayında gerçekleşen siber saldırı üzerine 2022 Kasım’dan beri bu üste konuşlandırılan ABD İHA’larının konuşlanmasında kolaylık olması bakımından inşaat çalışmalarının devam ettirileceği,

 

*Üsteki gelişme, kapasite arttırımı ve elektronik donanımlara göre yeni muharip uçakların ve tanker uçaklarının üsse konuşlandırılabileceği değerlendirilebilir.

 

Pentagon’un Larissa üssü için 33 milyar doları harcadığı ve parçalar halinde üsse getirilen sekiz adet İHA’nın burada monte edildiği bilinmektedir.

 

 

Arnavutluk’a siber saldırı

 

İran ve Arnavutluk arasındaki gerginlikler kopma noktasına gelince iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tamamen kopmuş oldu. Bu kopmadaki en büyük neden, Arnavut yetkililerin Arnavutluk’taki Halkın Mücahitleri Örgütü üyelerine ev sahipliği yapmakta ısrar etmeleri İran’ın sabrını taşırmıştır.

 

Geçen yılın yaz aylarında yaşadığı digital altyapılarına düzenlenen siber saldırılardan İran’ı sorumlu tutan Arnavutluk, İranlı diplomatların 24 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Tahran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine karar verdiğini duyurmuştur.

 

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yaptıkları soruşturmanın, "ülkesine yönelik gerçekleştirilen siber saldırganlığın İran İslam Cumhuriyeti tarafından yapıldığına ve desteklendiğine dair inkâr edilemez kanıtlar" sağladığını kaydederek, “15 Temmuz’daki saldırı amacına ulaşamadı. Saldırganın hedefledikleriyle karşılaştırıldığında zararlar küçük olarak değerlendirilebilir. Sistemler geri yüklendi ve hiçbir şey geri dönüşü olmayacak bir şekilde kaybolmadı" demiştir.

 

Rama, “stratejik ortaklarımızı, NATO’daki ortaklarımızı ve bazı dost ülkeleri bilgilendirerek, ülkemize yönelik saldırganlığın kaynağını kanıtlayan soruşturmanın itiraz edilemez sonuçlarını da paylaştık." diye konuşmuştur.

 

Saldırıdan murat edilen

 

*Saldırı, NATO müttefiki Arnavutluk’taki kamu hizmetlerini felç etmeyi, sistemlerin silinmesini ve devlet verilerini silmeyi,

*Devletin elektronik iletişimlerini çalmayı,

*En önemlisi ise, ülkede güvensizlik ve kaosu kışkırtmayı amaçladığını söyleyebiliriz.

 

Kargaşa yaratmanın gerisinde yatan gizli bir amaç da İran-Rus ittifakının birbirlerinin yaptıklarından haberdar şekilde bu eylemi icra etmiş olmalarıdır. Yunanistan’a yerleşen Amerikan kuvvetlerini taciz edecek güçler oluşturmak istenmiş olabilir.

Böyle bir kokuyu almış olan ABD, Arnavutluk’a 15 Temmuz’da yapılan siber saldırıların ardında olduğu tespit edilen İran’ı kınamış ve İran'ın yaptıklarından sorumlu tutulacağını belirtmiştir.

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam