SON DAKİKA
reklam
reklam

KORKMAK VE KORKUTMAK

Köşe Yazarı: İSMAİL KUDAY   Eklenme Tarihi: 24 Mart 2023, Cuma - 11:00   Okunma Sayısı:

Yazısı için kıymetli hocamız Durmuş Türker’e çok teşekkür ediyoruz.

İnsana özgüdür korku ve düş gücünden kaynaklanır. Hayvanlarda korku yoktur, olsa olsa onun adına “ürkü” diyebili- riz. Hani korku için düş gücün- den kaynaklanır dedik ya, bu durumda içine ister istemez us’ta girer.

İnsan us sahibi olduğu
içindir ki hem geçmişin nasıl
geçtiğini bilir, hem de gelecekte ne olacağını düşünebilir. Eğer gelecekle ilgili kaygı işaretleri varsa da korkar. Korku ve onun yarattığı kaygı, işi paniğe, el ayak tutul- masına, umutsuzluğa ve umarsıslığa vardırmıyorsa... Yararlıdır çünkü aynı zamanda önlemi düşündürür bize ve gelecek olan zararı en azından azaltır. Yani korkudan korkmak yararsızdır.

Korkunun en zararlı olduğu nokta korkutmaya başladığı yerdir. Korkan biri, hele de yapıp ettiklerinden korkuyorsa -ne yaptığını en iyi o bilir- yaptığı ne kadar kötüyse ve suç oluşturuyorsa o kadar da çok korkar. Bu korku onu önce paranoyaya, sonra da korkutmaya iter. Şurası asla yadsınamaz bir gerçektir: En suçlu kimse, en korkak da odur, en çok korkutma heveslisi olan da odur. Hele birde kötü şeyler yaparken, bunun yaratacağı suç ve suçluluktan korunmayı da akıl etmiş ve kendisine elinde bulundurduğu güçle bir koruma kalkanı da yaratmışsa... İşin sonu şiddete yani “faşizme” varır. Eğer, bildiğiniz, tanıdığınız korkutma heveslisi biri varsa... Bilin ki onun içinde dayanılmaz ölçüde bir korkusu vardır. Onu korkutmaya ve şiddete, daha çok şiddete ve korkutmaya iten bu iç huzursu- zluğudur. Tarihle ilgili bilgilerimiz bize çok sayda tarihe geçen kötü kişinin de ,toplumuna ve insanlığa yaptığı kötülüklerden ötürü çok korktuğunu, çok korkuttuğunu, zamanla da bu korkuyla en sonunda kendi kendisini ko- rkuttuğunu ve işi kendi sonunu getirmeye vardırdığını söylemektedir.

Eğer bir insan, gerçekten insansa, onun asla işi ko- rkutmaya vardıracak bir korkusu, olmaz. Olmadığında da toplum içine çıkmaktan korkmaz. İş burada kalsa ne ise ama ne yazık ki toplumu da korkutma işi de bu ko- rkunun doğal sonucu olarak ortaya çıkar. İşte asıl korkul- ması gereken budur.

Korkunuz olsun ama korkmanız olmasın. Bunun yolu kötülük yapmamaktan geçer. Kötüyseniz korkar ve ko- rkutursunuz. Kötü olmayın bu size yeter...

Korkunuzun, korkutmanızın olmadığı yıllarınız olsun; yüreğinizde kin ve nefret yerine sevginiz bulunsun. Bu- lunsun ki sevesiniz, sevilesiniz. Bilin ki işin sırrı sevgidedir. Odur bize barış ve huzuru getirecek olan; ko- rkanlar ve korkutmaya çalışanlar bizden uzak dursunlar.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam