SON DAKİKA
reklam
reklam

Sazlık otları

Köşe Yazarı: FATİH ŞENER   Eklenme Tarihi: 28 Mayıs 2023, Pazar - 23:02   Okunma Sayısı:

Hobi amaçlı bahçe yapanların, bahçıvanların bahçelerde en çok kurtulmak istedikleri ürünler yabani otlardır. Çok hızlı çıkan ve
büyüğen bu otlar asıl yetiştirilmek istenen ürünün çıkmasını ve büyümesini olumsuz etkilemektedir. Bu yabani otlar sahip oldukları derin kökler ile toprakta ki yararlı birçok maddeyi bünyesine alarak yetiştirilmek istenen bitkinin verimini düşürmektedir.

Bu otlardan kurtulmak için başvurulabilcek en etkili onları köklerinden kopartıp kurutmaktır. Bu yöntem etkili olmasına rağmen zahmetli ve zaman gerek- tirmektedir.

Yetiştiriciler zamanları olmadığı durumlarda kimyasallara başvurmakta ve kullanılan kimyasallar ile de hem yetiştireceği bitkiye hem de toprağına zarar vermektedir. Bunu yerine kullanılabilecek ilaçsız ya- bani otlardan kurtulma yöntemleri de vardır. İşte bu yöntemlerden bazıları;

Haşlama yöntemi en zahmetsiz, en ucuz ve en zararsız yöntemlerden biridir. Kaynar suyun yok edilmek istenen yabani otun üzerine dökülmesi şek- linde gerçekleştirilir. ayrıca toprak üzerinde de olum- suz bir etkisi olmayan bu yöntem beton zeminlerin çatlaklarından çıkan istenmeyen otlardan kurtulmak için ideal bir yöntemdir. ancak yetiştirilmek istenen bitkiye de zarar verebileceğinden yanlızca yabani ot- ların üzerine uygulanmalıdır. ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, haşlanmış suyun bitki üzerinde yaşayan böceklere de zarar vereceğidir. Bu nedenle sirke gibi diğer yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Tuzlamak

tuz ile müdahale etme de geçmiş yıllardan beri ot kurutmada kullanılan bir yöntemdir. 8/1 oranında ya da daha sert bir karışım için 3/1 oranında su tuz karışımını istenmeyen otların yapraklarına uygula- yarak onlardan kurtulmak mümkündür. ancak yabani otların tamamen kuruması bu işlem birkaç defa tekrar- lanmalıdır.

tuz uygulamasında önemli olan nokta tuzlu suyun sadece yabani otların yapraklarına uygulanmasıdır. toprağa karışması halinde o topraktan beslenen diğer bitkilerin de zarar görmesine neden olmaktadır.

Sirkenin mikrop kırıcı ve kurutucu özelliği herkes tarafından bilinmektedir.

Bu özellik yabani otların için de kullanılmaktadır. İstenmeyen bitkinin yapraklarına püskürtmek suretiyle uygulanmaktadır. ancak toprağa ve yetiştirilen bitkiler ile temasından kaçınılmalıdır.

Yabani ot sökme fonksiyonu sayesinde bahçe düzenlenmesinin birçok sürecinde size eşlik edebilir. Bahçeyi dizayn etmenin ilk aşamasında yabani otları ortadan kaldırarak bütünüyle boş bir arazide dilediğiniz düzenlemeye adım atmanızı destekleyebilir. Çim tarzı unsurlarla donatılmış olan bahçe veya park içinde zaman içinde ortaya çıkabilen yabani otları birkaç dokunuşla ortadan kaldırmak amacıyla da size ideal hizmet sunabilir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam