SON DAKİKA
reklam
reklam

Yunanistan’ın ittifakları ve tatbikatları

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 29 Mayıs 2023, Pazartesi - 10:38   Okunma Sayısı:

Yirmi yıl öncesinden

 

*ABD Ordusu “Bin Yılın Meydan Okuması” (Millenium Challenge 2002) ismi altında 24 Temmuz 2002’de Lozan’ın yıldönümüne gelen bir tarihte Nevada Çölü’nde 22 gün süren bir tatbikat düzenlemişti.

Tatbikat senaryosu, Akdeniz'de adı belirtilmeyen adada sorun yaşayan halkı ve birçok azınlığı barındıran bir ülkeyi kapsıyordu. Hedef ülkenin stratejik açıdan iki kıtayı birbirinden ayıran bir su yolunun üzerinde ve iki kıtada toprağı bulunduğu belirtilmişti.

 

*ABD ve İsrail, 2010 yılından beri icra ettikleri Noble Dina adlı tatbikata 2011 yılında Yunanistan’ı da katmışlar, 2017 yılından itibaren GKRY’yi de aralarına almışlardır. Tatbikat senaryosunda Türkiye’nin Kıbrıs’a askeri müdahalesine karşılık olmak ve Türkiye’den öç almak için ABD-İsrail-Yunanistan ve GKRY’nin birleştiği belirtilmişti.

26 Mart-5 Nisan 2012 tarihleri arasında İsrail, Yunanistan ve ABD deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla icra edilen Noble Dina tatbikatında düşmanın (Türkiye) Doğu Akdeniz’deki doğalgaz üretim kuyularına yapacağı bir denizaltı ve hava taarruzuna karşı önlemlerin denendiği Yunanistan basınında yer almıştı.

 

Tatbikat tarihleri

 

Başlangıcı bu tarih olan Noble Dina tatbikatı, aşağıdaki tarihlerde ve farklı ülkelerin katılımıyla icra edilmiştir.

*7-21 Mart 2103

*11-14 Şubat 2014 tarihleri arasında RMMO (Rum Milli Muhafız Ordusu) ile İsrail Hava Kuvvetleri geniş ölçekli bir tatbikat yapmış, Baf’taki Andreas Papandreu hava üssünden kalkan İsrail uçakları Limasol’un güney bölgesi Vasiliko ve Hirokita üzerinde alçak uçuşlar yaparak Baf’a kadar yayılan kara ve deniz hedeflerine sanal atışlar yapmıştır. Tatbikatın hedefinin Rum tarafının tek yanlı MEB ilan ettiği deniz bölgesindeki yatakların ve Vasiliko’daki terminalin korunmasına yönelik olduğu belirtilmişti.

*28 Mart-10 Nisan 2014 tarihleri arasında

*29 Nisan-14 Mart 2015     “            “

*31 Mart-14 Nisan 2016     “            “

Ayrıca 12-14 Ekim tarihleri arasında NEMESİS adı verilmiş olan tatbikatlar icra edilmiştir.

*22 Şubat-6 Nisan 2017      “            “

Ayrıca 17-18 Ekim tarihlerinde NEMESSİS adlı tatbikat icra edilmiştir. NEMESİS tatbikatlarına GKRY, Yunanistan, ABD, Fransa, İsrail ile gözlemci statüsünde olmak kaydıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, İtalya ve Ürdün katılmışlardır. GKRY tatbikatın amacını “Türk Meydan Okumalarına Cevap” olarak duyurmuştu.

*19 Mart-29 Mart 2018       “            “

2018 yılındaki tatbikata ABD’nin Napoli’de konuşlu 6’ncı filosuyla İsrail’in, Yunanistan’ın ve GKRY’nin deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Yunanistan’ın Suda Körfezi’nden başlayarak Girit Adası civarı ve Akdeniz’in doğusunda icra edilmiştir. İsrail tatbikata bir denizaltı, üç harp gemisi ve iki uçakla katılmıştı.

 

Günümüzde

 

    1956’dan beri süregelen Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması fikri halen değişmemiştir. 2020, 2021 ve 2022 yıllarında da Yunanistan Ege’de ABD ve Fransa ile, Girit civarında Fransa ve İspanya ile, Doğu Akdeniz’de is İsrail, ABD, Mısır ile müşterek çalışma ve uygulamalar yapmıştır.

 

    2023 yılında Türkiye’de deprem meydana gelmiş, her iki ülkede bir yakınlaşma olduğu gözlenmiş, Yunanistan Dışişleri Bakanı Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde İstanbul için Konstantinopolis demek suretiyle kapandığını sandığımız bazı konuların küllerin altında kor halde bulunduğunu sergilemiştir. 27-31 Mart tarihleri arasında Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nın planladığı Ramstein Guard tatbikatı da Türk tarafının itirazları sonucu Müttefik Hava Komutanlığı AIRCOM tarafından iptal edilmiştir.

 

    AB, şimdiye kadar GKRY’nin ihtiraslarını frenlememiştir, çünkü denizin altındaki servetlerin kendi tasarrufuna; Ege’deki adaların kendi egemenlik alnının genişleyeceğine inanmaya başlamıştır. Türkiye’ye ait kayalıkların Yunanistan tarafından işgal edilmesine de bu yüzden göz yummaktadır. İsrail, Fransa ve ABD’nin GKRY toprakları üzerinde üs kurma faaliyetleri devam etmektedir. Rusya bu konuya karşı çıkmaktadır.

 

    Bu kadar düşmanca faaliyetin arkasında Yunanistan’ın ABD ve AB tarafından korunması söz konusudur. Türkiye’nin karşısında çoklu Yunan müttefiklerinin olması Türkiye’nin çok cepheli bir mücadelenin içine çekilmek istendiği anlamına gelir. Belki daha sonraki yıllarda Ege’de Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasının gündeme getirilmesi de muhtemeldir.

 

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam