SON DAKİKA
reklam
reklam

Mutluluğa Dair

Köşe Yazarı: FATİH ŞENER   Eklenme Tarihi: 2 Haziran 2023, Cuma - 22:59   Okunma Sayısı:

Yazısı için çok kıymetli Yaşar Geler hocamıza çok teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Mutluluk, canlılara özel bir
durumdur. Bu duyguyu insan-
lar, hayvanlar ve bitkilerin
hepsi yaşarlar. Bir gramlık bir
iyi niyet bile onları mutlu etm-
eye yeter de artar bile. Mutlu-
luk, canlıları iyi bir durum
karşısında kendilerini iyi his-
settikleri bir duygu patlamasıdır. Bu durum kendilerini iyi hissetmelerinin yanında, yükseklere uçmalarına, olağanüstü davranmalarına da yol açar. Mutsuzluk ise, bu saydıklarımın tam tersini ifade eder.

Bir garibanı, bir sokak yaşayanını düşünün neredeyse her şeye muhtaçtır. Ama bir dilim ekmek, bir liracık parayı elinde gördüğünde gözleri parlar, ışıl ışıl olur. Bir emekli insanı düşünün. Aldığı üç kuruşluk maaşla zar zor geçinmeye çalışırken, zamlı maaş dönemlerinde kendisine çok görülen ve görüşmeleri aylar süren bir kuruşluk bir zammı aldığında bile mutlu olur. Hatta yetmeyeceğini bildiği halde o kazanımı bile onu mutlu eder.

Bir yoksulu düşünün. İmkansızlıklar içerisinde yaşarken bir ramazan ayında verilen yardım ve desteklerle göklere uçar. kurban Bayramı’nda bir kez olsun yiyeceği etle mutluluğun zirvesine çıkar. Bir işv- ereni düşünün. kazandığıyla ve rahat yaşamıyla mutlu olur. Her kazandığı farklı parayı servetine katmanın mutluluğuyla ne yapacağını bile şaşırır.

Bir sokak kedisine, köpeğine verdiğin bir yudum su ya da elli gram mama ile gözleri parlar. Seni okşar, yalar ve vaz geçilmez yapar.

Bir çiçeği düşünün. Verdiğiniz su ve besinle renkten renge girer, ışıl ışıl olur. Sanki seninle konuşur. Demek ki mutluluk, genellikle sahip olmakla ilgili bir durumdur. Bu durum ister maddi ister manevi olsun hiç fark et- miyor. İnsanlar birbirlerini mutlu edebilmek için iyi bir söz söylemeleri yetiyor da artıyor bile. Onlara duy- gusal yaklaşım onları bulutların üstünde gezdirir. Tabi ki bunun yanında mutsuzluklarda mevcut.

Paran az olur bir dert. Paran çok olur başka bir dert. Garibana beklenmedik bir anda olağandan çok verdiğinizde bitmesin diye harcamaya bile kıyamaz. Al sana mutsuzluk. Zengine milyonlar verirsin, az bulur. Onu nasıl trilyonlara çevireceğinin hesabıyla ya da onu nasıl koruyacağının hesabını yapmakla uykuları kaçar. Al sana zengin mutsuzluğu.

Hani bir şarkı sözü var ya: “Para para para, Varlığı bir dert, yokluğu yara...” İşte mutluluk ve mutsuzluk denilen olgular böyle bir şey. Bazen bir yudum su bile canlıları mutlu ederken, bazen de tonlarca oda dolusu varlık sizi mutsuz edebiliyor.

Aslında mutluluk da mutsuzluk da sizin elinizde. Mü- cadele eder kazanım sağlarsanız mutlu olursunuz. Gayri meşru zeminlerde kazanır, çok daha çok olsun derseniz mutsuz olursunuz. Buyurun bakalım tercih sizin!

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam