Eagle Partner-2023 tatbikatı… Dokuz gün sürecek ve 20 Eylül’de sona erecek şekilde planlanan tatbikat, 11 Eylül’de Ermenistan’ın eğitim merkezi üssünde başladı. Tatbikata 85 ABD askeriyle 175 Ermeni askeri katılıyor.
Ermenistan Devlet Başkanı Paşinyan, İtalyan basını için kaleme aldığı yazısında Azerbaycan’ı hedef alarak Rusya’nın Dağlık Karabağ’daki saldırganlığa karşı Ermenistan’ın güvenliğini garanti altına alamadığını belirtmiştir.
Tatbikat 11 Eylül'de başladı
Ermenistan Savunma Bakanlığına bağlı Barış Koruma Tugayı "Zar" eğitim merkezinde başlayan tatbikatın açılış törenine, Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Tümgeneral Edvard Asryan da katılmıştı
Tatbikatın amaçları,
**Ermeni askerlerini uluslararası misyona hazırlamak…
**İki ülke askerlerinin barışı koruma operasyonları çerçevesinde taktiksel seviyede yeni ilişkiler kurarak birlikte çalışabilirliğini artırmak,
**Ermenistan 12’nci Barışı Koruma Tugayı’nı yıl sonunda yapılacak NATO/Barış İçin Ortaklık (BİO) "Harekât Yetenekleri Kavramı" değerlendirmesine hazırlamak şeklinde açıklanmıştır.
Amerikalı generaller Erivan’da
Amerikalı Tümgeneral Gregory Anderson ve Tuğgeneral Patrick Ellis, tatbikatı denetlemek amacıyla Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitti. Konuyla ilgili Ermenistan’daki ABD Büyükelçiliği’nden yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, Erivan’a giden ABD 10’uncu Dağ Tümeni Komutanı Anderson ile ABD Avrupa ve Afrika Kara Kuvvetleri Kurmay Başkan Yardımcısı Harekât Başkanı Ellis’in, ABD’nin Ermenistan Büyükelçisi Kristina Kvien ile devam eden "Eagle Partner 2023" tatbikatını inceleyecekleri belirtilmiştir.
Tümgeneral Anderson, "Ermenistan'la bağlarımız çok yönlü iş birliğine dayanıyor” dedikten sonra “ABD’nin, özellikle nükleer silahların yayılımının önlenmesi ve barışın korunması gibi kritik alanlarda ülke yeteneklerinin güçlendirilmesi amacıyla sürekli olarak Ermenistan'a askeri yardımda bulunduklarını” ifade etmiştir.
Büyükelçi Kvien ise, "Uzun süredir devam eden ortaklığımızın kanıtı" dedikten sonra “Ermenistan ile ABD Savunma Bakanlığı, Devlet Ortaklık Programı kapsamında Kansas Ulusal Muhafızları ile kalıcı ilişkisiyle desteklenen onlarca yıllık başarılı barışı koruma ve güvenlik iş birliğine dayanmaktadır” demiştir.
İlgiler
ABD ve AB, Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonar yüzünü Güney Kafkasya’ya çevirmişti. Bölgede küllenmiş sorunlar ve ihtilâflı anlaşmalar sebebiyle Rusya’yı çevrelemeyi hedef almıştır. Gürcistan ve Kırım’da yaşananlarla Ukrayna’da yaşananlar yeni sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Bölgenin enerji anlamında öneminin yanı sıra stratejik ve jeopolitik konumu daha da arttı.
Rusya’nın hiç istemediği husus, NATO’nun çeşitli vesilelerle Karadeniz’e ve Kafkaslara yönelmesi söz konusu olmuştur.
Zengazur koridoru ise, İran, Çin ve Hindistan’ın fazlaca ilgisini çekmiştir. Ermenistan, ilk kez Rusya’ya olan bağımlılığını "stratejik bir hata" olarak değerlendirmiştir.
Rusya’nın tepkisi
Ermenistan’da askeri üssü bulunan Rusya, Kafkasya’da önemli bir güç olarak görüyor. Rusya, Ermenistan’ın ABD’yle yakınlaşması ve ortak askeri tatbikatı gerçekleştirmesini "endişe verici" bir durum olarak değerlendirmiştir.
Karabağ’da, Ermenistan kontrolündeki bölgede düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimine, Bakü tepki göstermişti. Bu nedenle bölgede askeri hareketlilik de artmıştı. Gerginliğin arttığı dönemde tatbikatın yapılması dikkatleri çekici olmuştur. Kafkaslarda gerilimi arttıran tatbikat, Rusya ile Ermenistan’ı da karşı karşıya getirdi. Rusya kendi Barış Gücü askerlerinin varlığı üzerinden Ermenistan'a bazı mesajlar iletecektir.
ABD’nin Rusya’nın bu kadar yakınına gelmesi hatta onun müttefikiyle orta tatbikat düzenlemesi Türkiye’ye de rahatsızlık verecektir. Yarın bir Amerikan müdahalesi gerekirse Boğazlardan savaş gemilerinin geçişi, NATO anlaşmaları, Montrö, Lozan birbirine gireektir.