SON DAKİKA
reklam
reklam

Dünya basınından Türkiye’deki seçim sonuçları

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2024, Çarşamba - 01:31   Okunma Sayısı:

Reuters

Yerel seçimlerde muhalefet adaylarının beklenenin üzerindeki oy oranlarına ulaştıkları, İstanbul’daki ikinci zaferin Erdoğan’ın iktidarını tehdit eden muhalefeti güçlendirdiğini, iktidar partisinin ağır bir yenilgi yaşadığını belirterek ana muhalefet partisinin güçlendiğini yazıyor.

New York Times

Seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini ve halkın İmamoğlu tarafından potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüldüğünü yazıyor.

Deutsche Welle

31 Mart yerel seçimlerinin galibinin Türkiye genelinde oylarını artırarak yüzde 37'nin üzerine çıkartan CHP olduğunu, iktidar adaylarının kaybettiğini ve Ekrem İmamoğlu için ulusal bir kaderin şekillendiğini yazıyor.

BBC

İngiliz BBC haberinde Türkiye yerel seçimleri, Muhalefetin tarihi zaferle Erdoğan’ı şaşkına çevirdiği ifadesiyle veriyor.

The Guardian

İngiliz Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlığını atmış. Ana muhalefet partisinin yerel seçimde zafer elde ettiğini, Erdoğan’ın kendi kitlesini taraftarlaştırmaya çalıştığını, ancak bu seçimin tabanındaki memnuniyetsizliği kanıtladığını belirtiyor.

Financial Times

Gazete, iktidarın ülkenin orta kesimlerinde güçlü olduğu yerlerde de kayıplar yaşadığını, seçmenlerin yıllardır süren ve gıdadan otomobile her şeyin fiyatını artıran enflasyona isyan ettiğini dile getiriyor.

Le Soir

Resmi olmayan sonuçlar göre, Türkiye'nin en büyük iki şehrinde iktidar adaylarının kaybettiğini yazıyor.

Associated Press

Türkiye'nin ana muhalefet partisinin yerel seçimlerde kilit şehirlerdeki kontrolünü koruduğunu ve diğer şehirlerde de büyük kazanımlar elde ettiğini yazıyor.

AFP: 

Ekrem İmamoğlu’nun, 2028 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri için en büyük umut gibi göründüğünü yazıyor.

The Economist:

Muhalefet, iktidara meydan okudu başlığıyla çıkmış.

Bloomberg:

AK Partinin ilk kez CHP'nin gerisinde kaldığını yazmış.

Fransız Le Monde

CHP’nin seçimlerin en büyük kazananı olduğunu ve İstanbul, Ankara ve İzmir gibi zaten elinde tuttuğu büyük şehirlerde zemin kazanarak Karadeniz ve Anadolu'da da kazanımlar elde ettiğini, onlarca şehrin gecenin büyük kazananı olan ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lehine el değiştirdiğini belirtiyor.

 

Yorum

Analistler, Türkiye'yi yirmi yılı aşkın süredir yöneten AK Parti'nin, yükselen enflasyon, memnuniyetsiz İslamcı seçmenler ve İstanbul'da İmamoğlu'nun CHP'nin laik tabanının ötesinde bir cazibeye sahip olması nedeniyle anketlerde öngörülenden daha kötü bir performans sergilediğine dikkat çekiyor.

 

Tespitlerin ve geleceğe yönelik ifadelerin göze çarptığı başlık ve makaleler göze çarpıyor. Aslında geleceğe yönelik değerlendirmelerin gerçekleşebilmesi için kısa süreli ilk değerlendirmelerin ardından gerçekçi bir yol haritası çizilmeli ve hızlı bir uygulamaya geçilmelidir. Eğer CHP, iktidar partisine yaptığı tenkitleri unutur ve aynısını tatbik etmeye kalkarsa hüsrana uğrar.

Sonuçlar ülkemiz ve insanımız için hayırlı olsun!

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam