SON DAKİKA
reklam
reklam

II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi Ve Rusların 9 Mayıs Zafer Günü

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 10 Mayıs 2024, Cuma - 17:38   Okunma Sayısı:

…Alman kuvvetleri tarafından imzalanan üç resmi teslim belgesinden ilki en önemliydi, çünkü İtalyan cephesine ilişkin mütareke, Hitler daha hayattayken imzalanmış ve otoritesini dikkate almamıştı.

 

… Ruslar 1945 Nisan ortalarında Viyana’ya girdiler. Alman cephesi nerdeyse çökmüş durumdaydı. Müttefik orduları az direnişle karşılaştığı için Ren Nehri’nden doğuya doğru ilerliyordu. Müttefikler 11 Nisan’da Berlin’e 100 km uzaklıkta bulunan Elbe Nehri’ne ulaştılar. 16 Nisan’da Neisse Nehri’ni geçmeye çalışan Koniev’in birlikleriyle koordineli olarak taarruza devam ettiler.

 

Bu kez Ruslar köprübaşlarından ileri atıldılar. Bir hafta içerisinde Hitler’in nihai muharebe için kalmayı planladığı Berlin’in varoşlarına doğru ilerlemeye başlamışlardı. 25 Nisan’a gelindiğinde şehir Jukov ve Koniev’in kuşatma ordularıyla tamamen tecrit edilmişti.

 

27 Nisan’da Koniev’in kuvvetleri Elbe Nehri üzerinde Amerikan kuvvetleriyle el sıkıştılar. Ne var ki, Berlin’de Almanlar umutsuz sokak mukavemetine giriştiler. 30 Nisan’da Başbakanlık binasının harabelerinde Hitler’in intiharıyla, Almanya’nın kayıtsız şartsız teslim olmasıyla savaşın sonuna kadar şehir ele geçirilemedi.

 

2 Mayıs’ta gerçekte teslimiyet belgesinin daha üç gün önce imzalanmış olduğu İtalya’da Güney cephesindeki bütün çarpışmalar bitmişti. Bugün Ruslar Berlin’i ele geçirmişti.  4 Mayıs’ta Hollanda, Danimarka ve kuzeybatı Almanya’daki Alman birlikleri teslim oldu ve teslim belgesi imzalandı. Benzer bir teslimiyet belgesi Montgomery’nin Luneberg Heath’deki (Kuzey Almanya) karargâhında bütün Alman kuvvetlerinin temsilcileri tarafından imzalandı.

 

4 Mayıs’ta benzer bir teslimiyet belgesi, kuzeybatı Avrupa’daki Alman kuvvetlerinin temsilcileri tarafından imzalanmıştır.

 

7 Mayıs’ta Reims’teki Eisenhover’ın karargâhında Amerikalı, İngiliz, Rus ve Fransız temsilcilerin huzurunda büyük bir törenle bütün Alman kuvvetlerini kapsayan başka bir teslim belgesi imzalanmıştı.

 

Bu teslim olma işlemleri Hitler’in ölümünden hemen sonra gerçekleşti. Hitler, vefakâr Eva Braun ile evliliğinden bir gün sonra 30 Nisan’da -ilerlemekte olan Rusların yakınlarda olduğu kendisine bildirildiğinde- Berlin’de Başbakanlık binasının harabelerinde eşiyle birlikte intihar etmişti. Her ikisinin cesedi de Hitler’in önceden verdiği talimat gereği alelacele bahçede yakılmıştı.

 

Avrupa’daki savaş resmi olarak 8 Mayıs 1945 gece yarısı sona erdi, ancak aslında bu, önceki hafta kısım kısım sona eren savaşın sadece nihai olarak resmen tanınmasıydı. 2 Mayıs’ta gerçekte teslimiyet belgesinin daha üç gün önce imzalanmış olduğu İtalya’da güney cephede bütün çarpışmalar bitmişti.

 

9 Mayıs’ta Almanya’nın teslimi Berlin’de onaylandı. Ruslar Prag’ı işgal etti. Rusya 9 Mayıs gününü her yıl Zafer Günü olarak kutlamaktadır. 4 Haziran günü ise Müttefikler, Almanya ve Berlin’i paylaşmışlardır.

 

Avrupa’da Nazizm sona ererken Stali’in Komünizmi tehdit oluşturmaya başla

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam