SON DAKİKA
reklam
reklam

Sürdürülebirlik

Köşe Yazarı: İSMAİL KUDAY   Eklenme Tarihi: 4 Haziran 2024, Salı - 23:04   Okunma Sayısı:

Birçok kez karşınıza çıkmıştır bu sözcük. Daha çok bir detay gibi kullanılsa da anlam itibarı ile çok önemlidir.
Hakkı tam olarak teslim edilmese de, toplumsal yaşamdan, sanayi ve teknolojiye, oradan hukuka ve sağlığa kadar onlarca alanda adeta yaşamsal bir olgudur.
Mesela iklim gibi dünya üzerinde yaşayan tüm canlıları ilgilendirecek kadar önemlidir.
Sürdürebilirlik neden bu kadar kilit rol üstlenir?
Çünkü; alınan kararlar, yasalar ve kurallar uygulanmıyor veya uygulanamıyorsa bir değeri kalmaz. Çöp olur.
İyi niyet maalesef yeterli bir motivasyon değildir. İyi niyeti tamamlayan, kararlılık ve iradedir. Ancak bunların da üstüne eklenmesi, birlikte yol alınması gereklidir.
Artık neredeyse imkansız ama, diyelim ki GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) yasaklandı ve sağlıklı tarım ve hayvancılığa geçiş kararı alındı.
Bu nasıl gerçekleşecek?
Tarım bakanlığından, gümrük sistemine, yasa değişikliklerinden, kolluk kuvvetlerince takibine, aksi biçimde davrananlara hukukta istisnasız uygulanacak olan caydırıcı cezalara, fabrika ve tüm üretim tesislerinin sürekli denetiminden, konuyla ilgili eğitim ve bilinçlendirmenin kesintisiz verilmesine kadar...
Dünyanın kendine gelmesi için bu denli ağır biçimde yıpratılmaması gerekiyor örneğin. Fakat, gelişmiş ülkeler, zehirli atıklarını yoksul veya denetimsiz ülkelere postalarken, yoksul ülkeler ise yaşam savaşı verirken, iklim değişikliği adına hangi proje sürdürülebilir ve başarılı olur?
Önümüzdeki on yıllar başta insanlar olmak üzere tüm canlılar için çok sorunlu olacak. İyiyi umut etmek güzel de umut da sürdürülebilir bir şey değil. Çünkü; kırılıyor.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam