Mevsimlere göre hayvanların hassas yanlarını ve ihtiyaçlarını düşünüyoruz. Örneğin, çok soğuk ve karlı havalarda kedi köpeklere daha fazla mama vermek, sıcak havalarda su kaplarını dolu tutmak gibi.
Hesaplayamadığımız bir şey daha var. Ormanlarda yaşayan sincaplar, kirpiler, tavşanlar suyu nereden bulurlar, bu ihtiyaçlarını nasıl giderirler? Kafeslerde beslenen kuşlar çilenin en büyüğünü yaşar. Yem ölene kadar aynı yemdir, su verme işlemi bazen aksatılır. Güneşin dönmesine göre uzun zaman güneşte kalabilir. Kafesin içi düzenli temizlenmesi gerekirken temizlenmez. Bu hayvanın ne günahı vardır?
Akvaryumda balık besleyen sevdalılara da seslenmek istiyorum: Suyun içindeki oksijen durumunu düzenli olarak kontrol ediyor musunuz? Gerekli vitaminleri belirli ölçekler dahilinde suya katıyor musunuz? Ayda bir defa suyu temizliyor musunuz?
Tatil yörelerine gidenler, beslediğiniz köpeklerin yaşı ilerlemiş olabiliyor. Dönüşte onları ormanlara mı salıyorsunuz? O hayvanın size gösterdiği vefayı neden siz onlara göstermiyorsunuz? Çoğu doğanın içinde yaşamadığı için kendini savunma özelliklerini yitirmişlerdir. Vahşi hayvanlara yem olarak mı atıyorsunuz?
Tatil yöresine gidenler, deniz kenarı, orman kıyısı, park demeyip çevreyi kirletmekte adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Yemek artıkları, sigara izmaritleri, kâğıtlar bir yerde toplanmadığı için rüzgârla birlikte savruluyor ve daha geniş bir alanın kirlenmesine yol açıyor.
Çiçekli alan varsa çocuklar çiçek koparıp annelerine veriyorlar. Çocuklarını eğlendirmek için genç ağaç dallarına salıncak kuran büyükler, bir süre sonra o dalların kırılmasına sebep oluyorlar.
Çevrede dere varsa, deterjan kullanılarak kap kacak, peçete, mendil yıkanıyor. Oysa o derenin biraz aşağısında koyun kuzu belki de su içiyor ve kansere aday haline geliyor. Aynı konu, evlerde halı yıkayan veya betonu temizlemek isteyenler için de geçerlidir. Sokak hayvanları bu suları içerek bir süre sonra ağır sancılara maruz kalabiliyorlar.
Havanın çok sıcak olması hayvanlarda dikkat dağılmasına yol açabiliyor. Yola pervasızca çıkan kedi köpek ya bir kazaya yol açıyor, ya da yaralanıyor. Yaralanan hayvanları lütfen aracınıza alın ve yakındaki bir hayvan hastanesine götürün lütfen!
Öncelikle yüzme bilmeniz gerekir. Boğaz’da veya nehirlerde yüzmek akıntı nedeniyle çok tehlikelidir. Yüzme bilmeyenler kıyıda kuytu bir köşe seçerek vücutlarını ıslatma yolunu tercih etmeli; yanlarında bir su yatağı, iç lastik veya meşin bir top bulundurmalıdırlar. Böylece kurtulma şansları yüksek olur.
Karadeniz sahillerinde yüzmeye gidenler, dip akıntısına kapılabilirler. Belli plajlarda suya girmek, kurtarıcıların uyarılarına dikkat etmek ve fazla açılmamak bir kazanın önlenmesinde önemli faktörlerdir.
Bayram bitti ama yaz boyunca hafta sonları birbirini takip edecek… Özellikle denizde ve trafikte meydana gelebilecek olayları ancak kurallara riayet etmekle önleyebiliriz. Yaz boyunca esenlik dolu günler.