Basından bir haber
Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında TRIDENT JAVELIN adlı bir tatbikat icra edilmiştir. Tatbikatın son safhasında, ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderlerinin fotoğrafları arasına ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün resmi konulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN adına da sahte hesap açılarak her iki Cumhurbaşkanı hedef gösterilmiştir.
NATO’nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki Türk subaylarının tespiti sonrasında sahte hesap açan kişinin Türkiye kökenli bir Norveç subayı olduğu ortaya çıkmıştır.
Norveç Savunma Bakanı, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve NATO Ortak Harp Merkezi Komutanlığı Türkiye’den özür dilediler. TSK’nın açıklamasına göre de NATO makamları yazılı ve sözlü özür diledi. Biz de 40 askerimizi geri çektik.
Senaryo nasıl yaratılmış
Norveç ordusunda görevli bir teknisyen, Skolken ülkesinin “diktatör lideri” diye resmedilen düşman tablosuna Atatürk’ün ve CB Erdoğan’ın fotoğrafını koymuş. Norveç subayı da, NATO’yu zarara uğratan anlaşmalar yaptığını iddia ettiği Erdoğan’ı “NATO düşmanı” olarak göstermiş.
Tatbikatın jenerik senaryosunda, hayali Skolken ülkesiyle Türkiye arasındaki benzerlikler yaratılmış. Senaryoda, “Skolken ülkesinin S-400 edinme yönünde önemli aşamalar katettiği” ve “son dönemde Skolken ile S-400 üreticisi ülke arasındaki yakınlaşmanın arttığı” varsayılarak NATO Türkiye’ye savaş açıyor.
NATO, yaşanan skandalı 'münferit veya kişisel' gibi sözlerle geçiştirse de jenerik senaryodaki bu ayrıntılar tatbikatın Türkiye’ye atfedildiğini ve skandalın “Türkiye’ye yönelik bir operasyonun hazırlığı” olduğunu gösteriyor. Asıl senaryo, Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden yalan söylemler yayarak NATO’yu Türkiye’ye düşman etmektir.
Küçük bir araştırma
Merak ettim, geçmişte Norveç ile sıkıntılı veya nahoş bir durum yaşadık mı diye… Osmanlı döneminde sorun olabilecek bir konu yok. Cumhuriyet döneminde ise çok sayıda ticarî ve malî yardım anlaşmasının yapıldığı kayıtlarda yazılıdır.
Türkiye I. Dünya Savaşı’ndan çıkmıştır. İşgal gören İstanbul, yabancı askerlerin onur kırıcı davranışlarından çok çekmiştir. Atatürk hayattadır. Donanma üssümüz İzmit’te olduğu için buraya yabancı gemilerin girmesine karşı hassas davranılmaktadır.
II. Dünya Savaşı yıllarında Alman zulmü
II. Dünya Savaşı’nda Fransa’nın düşmesinden sonra Almanlar, Fransız Yüksek Komutanlığı’nın plan ve belgelerini ele geçirdiler. Bu planlara göre Müttefikler, Norveç, İsveç ve Finlandiya üzerinden Almanya’nın arka taraflarına sarkmak istemişlerdi. Bu planların açığa çıkmasıyla Almanlar 9 Nisan 1940’ta Norveç’in başkenti Oslo’yu, Narvik ve Larvik başta olmak üzere bütün ana limanları ele geçirmiştir.
19 Eylül 1939’da Churchill, İngiliz kabinesine Norveç karasularına mayın döşeme projesini sunmuş ve böylece İsveç’in Gallivare kentindeki demir madenlerinin Norveç’in Narvik limanından Almanya’ya sevkiyatının durdurulması için baskı yapılmasını istemiştir.
Yeni belgeler yeni üsler
Ele geçirilen belgelerden Alman cephesinde önemli bir görüş oluşmuştur. Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Raeder’in ileri sürdüğü “Norveç kıyılarında Trondheim’de üsler elde edilmesinin Alman denizaltı muharebelerinde avantajlı durumlar yaratacağı” görüşü ekim ayının başında ortaya konulmuştur.
Müttefik kuvvetleri bütün İskandinavya meselesi süresince Norveç halkına sefalet getirmiştir. Norveç ve Danimarka’da General Stumpff’un komutası altında 5 No.lı Hava Filosu’nda 123 adet yüksek irtifa bombardıman uçağı bulunmaktadır. Bunlar muharebeye sadece bir gün katılmışlar ama ağır zayiat vermişlerdir.
Ruslar, Almanya ile çatışmaktan kaçınmak için her şeyi yapıyorlar, 7 Haziran tarihinde ise Yugoslavya, Belçika ve Norveç’i diplomatik olarak tanımaktan vaz geçerek Hitler’in eline geçmesine imkân sağlıyorlardı.
Devamı YARIN