Bu geceden yarına uzanan saatlerde, yılın en cömert meteor yağmurlarından biri olan İkizler (Geminid) Meteor Yağmuru doruğa ulaşıyor. Saatte 60 ila 120 kayan yıldız! Dilek dilemek için bile zaman bulamayacak kadar hızlı akacak belki ama önemli olan o anın büyüsünü yakalayabilmek. Tepe noktasından bir önceki ve sonraki gecelerde de manzara etkileyici olmaya devam edecek; yani gökyüzü bizden cömertliğini esirgemiyor.
Elbette, bu yıldız şöleninin bir rakibi var: küçülen Ay. Akşam saatlerinde ufkun altına doğru süzülürken bıraktığı parlak iz, meteorları izlerken gökyüzünü biraz aydınlatacak. Ne var ki İkizler yağmuru, ışığa rağmen ihtişamını göstermeyi her zaman başaran bir doğa olayıdır. Sabırla bekleyenler için bu gece unutulmaz olabilir.
Bu aralık göksel takvimin tek sürprizi de değil. 14 Aralık sabahında, erken kalkanlar için adeta bir tablo sunulacak: Gökyüzünde birbirine yakın görünecek olan Ay ve Jüpiter… Bir yanda yalnızca 397 bin kilometre ötemizdeki doğal uydumuz, diğer yanda yaklaşık 922 milyon kilometre uzaklıkta devasa bir gaz devi. Bu kozmik karşılaşmanın sağ üstünde Mars parlıyor olacak; iki gezegenin hizasına da Spika yıldızı eşlik edecek. Evren, ufak bir sabah soğuğuna katlanabilene ilham verici bir manzara vaat ediyor.
Bugünlerde başımızı kaldırıp gökyüzüne bakmak, gündelik hayatın telaşından kısa bir kaçamak gibi. Bir meteorun izinde birkaç saniyeliğine bile olsa evrenin derinliğini düşünmek, insanı olduğu yerden alıp bambaşka bir yere götürüyor.
Bu gece ışıklarınızı biraz olsun kısmayı, birkaç dakikanızı semaya ayırmayı deneyin. Göz kırpan yıldızlar, kayan ışıklar ve kozmik buluşmalar… Aralık ayı bu yılda gökyüzünü bir sahneye, bize de izleyiciliğin keyfine davet ediyor.