SON DAKİKA
reklam
reklam

İşyeri Ruhsatlarındaki Yeni Dönem Hakkında

Köşe Yazarı: Lütfiye Yasemin ERTÜRK   Eklenme Tarihi: 12 Ocak 2026, Pazartesi - 12:00   Okunma Sayısı:

 

İş yeri açmak isteyen girişimcilerimiz ve esnafımız için bürokratik süreçlerde oldukça kritik bir değişikliğe gidildi. 

 

Bugüne kadar bir dükkan veya işletme açmak için gereken "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı" konusunda tek muhatap belediyeler veya il özel idareleriydi. 

 

Ancak yeni yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle beraber, bu süreçte "bekleme" devri sona eriyor.

 

Peki, bu yeni düzenleme hayatımıza ne getirecek? 

 

Yeni sisteme göre, bir işletmeci ruhsat için belediyeye (veya ilgili yerel idareye) başvurduğunda süreç işlemeye başlıyor. 

 

Eğer ilgili belediye, geçerli bir sebep sunmadan 2 ay boyunca ruhsatı onaylamazsa; işletme sahibi artık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvurabilecek.

 

Bakanlığa bağlı il müdürlükleri, başvuruyu aldığında ilgili belediyeden görüş isteyecek. 

 

Belediye, neden ruhsat vermediğini 15 gün içinde detaylıca açıklamak zorunda. 

 

Eğer bu süre içinde cevap vermezse, belediyenin görüşü "olumlu" kabul edilecek ve İl Müdürlüğü dosyayı inceleyerek uygun bulursa ruhsatı bizzat kendisi düzenleyecek.

 

Bakanlık ruhsatı verse bile, o iş yerinin fiziksel denetimi ve kurallara uygunluğu yine belediyeler tarafından kontrol edilecek. 

 

Yani ruhsatı merkezi idare verse de, "mahalli denetim" yetkisi korunmaya devam ediyor. 

 

Eğer bir usulsüzlük varsa, belediye bunu gerekçeleriyle Bakanlığa bildirerek ruhsatın iptalini isteyebilecek.

Bu düzenlemenin en büyük amacı, yatırımların ve ticari faaliyetlerin "bürokrasiye takılmasını" engellemek. 

 

Yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki yetki karmaşasını bitirerek, girişimcinin belirsizlik içinde kalmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Özetle; artık "dosyam belediyede bekliyor" mazereti tarih oluyor. 

 

Kurallara uygun bir işletme açmak isteyen vatandaş, yerel yönetimden yanıt alamadığı noktada devletin diğer kapısını çalma hakkına sahip olacak.

reklam

HABER ARŞİVİ

KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam