SON DAKİKA
reklam
reklam

Küba ABD’ye karşı koyabilecek mi?

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 1 Mayıs 2026, Cuma - 13:13   Okunma Sayısı:

 

“Küba'yı ele geçirme şerefine nail olacağım. Onunla istediğim her şeyi yapabilirim. Küba'yı ele geçirme şerefine nail olacağıma inanıyorum. Bu harika olurdu. Bu büyük bir onur. İster özgürleştireyim ister ele geçireyim. Doğrusunu söylemek gerekirse, onunla istediğim her şeyi yapabileceğimi düşünüyorum"

 

Trump’ın Küba hakkındaki görüşleri

Yukarıdaki sözler ABD Başkanı Trump’a aittir. Bu yılın mart ayında söylemiştir. Demeç vermekte hızını alamamış ve ülkeyi bir şekilde alacağını belirtmiştir. Küba için,

"Başarısız bir devlet. Paraları yok, petrolleri yok, hiçbir şeyleri yok" diyen ABD Başkanı ayrıca Küba'nın güzel bir ada olduğunu söylemiştir.

Trump'ın açıklamalarının ardından New York Times gazetesi, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in görevden alınmasının görüşmelerdeki temel ABD hedeflerinden biri olduğunu bildirmiştir. Konuya yakın dört kaynağa dayandırılan habere göre, ABD tarafı Kübalı müzakerecilere Diaz-Canel'in gitmesi gerektiğini söylemiştir.

 

Küba’dan ABD’ye salvolar

Yaklaşık bir ay önce ABD’li yetkililerle temaslarda bulunmuş olan Küba hükümet yetkilileri, görüşmelerin henüz müzakere sürecine evrilemediğini belirtmişlerdir. Venezuela formülü gibi anlaşmalara yanaşmayacaklarını belirten yetkililer, ABD’nin Ada’ya yönelik askeri müdahale iddialarına da karşı açıklamalarda bulunmuşlardır.

Esasen ABD’nin Küba için de yıkım ve yerle bir etme gibi bir strateji izleyeceğini, ancak Küba’nın egemenli haklarından ve siyasi sisteminden taviz vermeyeceği muhakkak… Görüşmelerde eşit koşullar ve bağımsızlığa saygı ilkelerinin ön şart olduğunu, dış baskı ve şantaja boyun eğmeyeceklerini ön şart olarak vurgulamışlardır.

Fidel Castro’nun "en kötüye hazırlıklı olmalı ve en iyinin bizi şaşırtmasını ummalıyız" öğretisini benimseyen Küba, Amerikan birliklerinin 19 Nisan 1961’de Domuzlar Körfezi’ne yaptıkları çıkarmada yenilgiye uğradıklarını dile getirmekte ve savaş hazırlıklarını sürdürmeye devam etmektedir. Küba halkının tüm zorluklara rağmen savaşmaya, direnmeye ve kendi kaderini tayin etmeye devam edeceği mesajını dünyaya duyurmuşlardır.

 

 

Okla gösterilen yer Domuzlar Körfezi’dir.

 

Değerlendirme

    Küba Ordusu, 1959’daki Küba Devrimi’nden sonra Fidel Castro tarafından kurulmuştur.  Kara, hava ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra geniş bir yedek ve milis sistemine sahiptir. Askerî doktrin dış müdahalelere karşı savunma, caydırıcılık ve halkın topyekûn direnişi esasına dayanır. Zorunlu askerlik uygulanmaktadır.

    Soğuk Savaş döneminde 1966’dan 1980’lerin sonuna kadar Sovyetler Birliği’nden askerî ve mali yardım almıştır. 1980’ler boyunca Küba’ya yapılan Sovyet silah sevkiyatlarının tonajı, 1962 Küba Füze Krizi sırasındaki yıllar hariç, en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Eski Sovyet tanklarını halen kullanmaktadır.

    Sovyet İmparatorluğu’nun 1991’de çatırdaması üzerine Küba Ordusu küçülmüş olsa da Rusya-Ukrayna Savaşı’nda 20 bin Kübalı Rus kuvvetlerinin yanında görev almıştır. Küba, zorunlu askerlik ve ülke çapındaki milis ağı sayesinde aktif ve yedek personel oranını yüksek tutmaktadır.

    ABD yaptırımları ve sınırlı savunma sanayi kapasitesi nedeniyle Küba, yedek parça, yakıt ve gelişmiş sistem tedarikinde ciddi kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Yerli üretime ve anlayışlı tedarikçilere bel bağlamıştır.

    Küba Donanması, yerli üretim gemisavar füze sistemleri ile kıyı savunma roket sistemlerini kullanmaktadır. Donanmanın temel tehdit algısı, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı göç üzerine odaklanmıştır. Donanmanın hava unsuru yalnızca denizaltı savunma görevli olup, iki adet Mi-14 helikopteri ile sınırlıdır. Aktif personel sayısı 5 bin kişi olarak bilinmektedir.

    Küba Hava Kuvvetleri, 13 askerî hava üssüne dağılmış şekilde hizmette kalmıştır. 2010'lu yıllara kadar aktif uçak sayısı 40 uçağa kadar düşse de envantere bir adet MiG-29 ve birkaç MiG-23 eklenmiş; aktif hizmetteki muharebe uçağı sayısı 58’e ulaşmıştır (6 adet MiG-29, 40 adet MiG-23, 12 adet MiG-21). Ayrıca 12 adet nakliye uçağı, L-39C eğitim uçakları ve çoğunlukla Mi-8, Mi-17 ve Mi-24 helikopterleri mevcuttur. Aktif personel sayısı 10 bin kişi olarak bilinmektedir.

 

Orantısız güce karşı savunma

Küba, kıyı koruma birlikleri sayesinde kıyılarını koruyacaktır. Bu birlikler halktan teşkil edilen yaşlı milislerdir. Ellerinde eski Sovyet tüfekleri, uçaksavar ve basit tanksavar silahları olacaktır. Mevcudu az Özel Kuvvet Birliği ile kritik yerlerin savunması yapabilir. Eski Sovyet tanklarını Amerikan uçarbirlik ve indirme birliklerine karşı kullanabilir.

Bunları yazarken bile karşısında dünyanın en büyük gücü olacağını düşününce içim sızlıyor. Kesinlikle orantısız bir güçle savaşacaktır. Küba, 65 yıl önce yani 19 Nisan 1961’de Küba Adası’nın Domuzlar Körfezi’ne çıkartma yapan ABD güçlerini büyük bir yenilgiye uğratmıştı. Belki de Küba’nın gördüğü en büyük savaş budur. Petrolün her türevinin sıkıntısını yaşayan Küba’nın ve Kübalıların yaşayacağı yeni savaş böyle olmayacaktır.

reklam

KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam