SON DAKİKA
reklam
reklam

'Çocukluk hayalleri' Türkçeyi öğreniyorlar

Eklenme Tarihi: 7 Mart 2018, Çarşamba - 13:00   Okunma Sayısı: 61003

ÜSKÜP 

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Yunus Emre Enstitüsünün yeni dönem Türkçe kursuna katılan kursiyerler, "çocukluk hayali" olarak nitelendirdikleri Türkçeyi öğrenmenin heyecanını yaşıyor.

Yunus Emre Enstitüsü, 2010 yılından bu yana Üsküp'te Türkçe öğretip Türk tarihi, kültürü, edebiyatı ve sanatını tanıtıyor. Enstitüye kaydolan kursiyerden bazıları üniversite eğitimine destek için bazıları da çok sevdiği ve kendine yakın hissettiği Türk halkıyla daha kolay iletişim kurmak için Türkçe öğreniyor.

Üsküplü Mila Arsovska, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde son sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, Türkçesini daha da pekiştirmek için kursa geldiğini söyledi.

"Bir lisan, bir insan" deyiminin asıl anlamını Türkçe öğrenirken anladığını kaydeden Arsovska, 4 yıldır kurslarına katıldığı Yunus Emre Enstitüsünde hayatının en güzel günlerini geçirdiğini anlattı.

 "Hayalim Türkiye'de okumak"

Üsküp Sağlık Lisesinde okuyan Zuleyha Murati de İngilizce ve Almanca'nın yanı sıra Türkçe de öğrendiğini belirterek, üniversite eğitimini Türkiye'de almak istediğini ve bu yüzden Türkçe öğrendiğini anlattı.

Türkçe'yi "çocukluğundan beri sevdiği bir dil" olarak nitelendiren Murati, Türkçe öğrenirken en çok cümle yapısının farklı olmasından zorluk çektiğini söyledi.

Türkçe ile ana dili Arnavutça arasında birçok ortak kelime olduğuna işaret eden Murati, bunun Türkçe öğrenmede bir avantaj olduğunu ifade etti.

Türkçe Yaz Okulu Projesi kapsamında gittiği Türkiye'de çok keyifli vakit geçirdiğini anlatan Murati, Bolu'yu çok sevdiğini ve yeniden ziyaret etmek istediğini belirtti.

Türk ve Arnavut mutfaklarının da benzer olduğunu, bu nedenle yabancılık çekmediğini dile getiren Murati, Türkiye'deki baklavanın Makedonya'daki baklavadan çok daha güzel olduğunu söyledi.

"Türkiye dünyanın en güzel ülkesi"

Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Esra Aliti de çocukluğundan beri Türkçeyi sevdiğini, Türkçe konuşmanın hayali olduğunu belirterek, en çok yazarken zorlandığını ama çalışarak iyi bir seviyeye geldiğini anlattı.

Türkçe Yaz Okulu Projesi kapsamında kaldığı Karabük'ü "çok güzel" ve "cennet gibi bir yer" olarak nitelendiren Aliti, yaprak sarması, İskender'in Türk mutfağından en sevdiği yemekler olduğunu vurguladı.

"Türkçeyi Türkler gibi konuşmak" ve Türkiye'de yaşayarak pratik yapmak istediğini belirten Aliti, "Türkiye dünyanın en güzel ve en iyi ülkesi. Türkiye'de kendimi çok iyi hissediyorum. İnsanları çok saygılı. Kültürlerini çok beğeniyorum." dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam