SON DAKİKA
reklam
reklam

Koronavirüsün Mucizevi İlacı

Köşe Yazarı: Murat SOYDAN   Eklenme Tarihi: 6 Nisan 2020, Pazartesi - 07:33   Okunma Sayısı:

Tüm dünyayı vurduğu gibi Koronavirüs (Covıd-19) Türkiye’yi de vurdu. Hızlı vaka artışı, ardı sıra gelen ölümler ve panik tüm Türkiye’yi sardı. Tüm ülke daha doğrusu tüm dünya Koronavirüs ile yatıyor Koronavirüs ile kalkıyor. Bununla birlikte daha tedavisi bulunamayan bu virüs için muhtelif ülkeler çeşitli aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına başladılar. Fakat bu çalışmaların kısa sürede güvenli ve etkili bir sonuç vermesi yüksek bir ihtimal gibi gözükmüyor.

Ben bu yazımda Koronavirüsün yapısı, etkisi, spesifik korunma yolları hakkında bilgi verecek veyahut yorum yapacak değilim. Tüm halkımızı zaten Korona uzmanı olarak görmek yanlış olmayacaktır. Adeta toplumca bu konu hakkında bir tıp doktoru kadar malumatımız var diyebiliriz. Benim temas etmek istediğim Koronavirüse karşı başarı sağlayacak en önemli, en esas ve vazgeçemez olan unsur. Yani devlet – millet işbirliği olacak. Çünkü Koronavirüsten sadece ve sadece; devletin gücü, geniş imkanları ve yaptırım kuvveti ile halkın duyarlılığı ve kurallara riayeti ile mücadele edebiliriz.

Siyasi otoritenin gücü, imkanları kullanma ve yaratmada ki yeteneği, zorlayıcı gücü gibi araçlar her türlü salgında en etkili vasıtalardır. Sosyal izolasyonu sağlamak için tüm halkı kapsayacak, sokağa çıkma yasağı dahil, her türlü uygulamayı ortaya koyacak güç devlettir. Sağlık sitemini bu virüse karşı dizayn ederek tüm gerekli çalışmaları yürütecek, virüsü yakından takip edecek ve durumu bildirecek, bu süreçte vurgunculara ve istismarcılara hesap soracak, ekonomik tedbirler alacak, bir anarşiye izin vermeyecek olan da bir ülke sınırları içindeki en büyük güç olan devlettir. En büyük sorumluluk siyasi iradenin omuzlarındadır. Olası hesap da bu adresten sorulacaktır. Gerekli yerde gerekli zamanda gerekli tedbirlerin alınması ülkenin kaderini değiştirebilir.

Millet ise terazinin diğer kefesini işgal ediyor. Yüksek hassasiyet, kurallara uymada ki disiplin ile yaşamın yeni önlemler dahilinde yeniden dizayn edilmesi çok önemli. Devletin aldığı önlemlerden yüksek verim alınması ancak halkın yardımıyla olur. Halk virüsten korunma tedbirlerini tam olarak bilir ve tüm gayreti ile uygularsa başarı sağlanabilir. Yani devletin aldığı her türkü tedbire rağmen; ısrarla riskli yaş grubu sokağa çıkarsa, bir grup umursamazca virüs taşıyışı olup insanların vebalini girer, fütursuzca toplumun içinde gezerse, en temel insanı davranış olan hijyen kurallarına dikkat edilmezse, virüsün yayılmasının ve can almasının önüne geçilemez.

Bir yandan halkına karşı sorumluluk taşıyan, canla başla bu salgınla mücadele etme azmine ortaya koyan ve tüm güç unsurlarını kullanmaktan çekinmeyen devlet; diğer yanda ise önleyici tedbirlere cansiperane sarılan, duyarlılık seviyesi yüksek, yegâne olarak kendini düşünüp bu salgından kurtulamayacağını bilen bireyler ve elinden geleni yapan halk. İste Koronavirüsün mucizevi ilacı bu!

Şayet bu kritik ve zorlu süreç, devlet- millet iş birliği ile akılcı bir şekilde yürütülürse en az zararlı atlatılacaktır.

Unutmayın!

Koronavirüs sizin alacağınız tedbirlerden daha güçlü değil.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam