SON DAKİKA
reklam
reklam

Engelli eğitimine kalite geliyor

Eklenme Tarihi: 8 Haziran 2018, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 124062

İSTANBUL

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin 8-15 Nisan tarihleri arasında Almanya’ da (Düsseldorf-Dorsten) gerçekleştirdiği engelli eğitimine yönelik proje ziyaretinin kazanımları İstanbul’daki okul ve kurumlarla paylaşıldı.  Aynı zamanda yetişkin engelli kursiyerlerin sergisinin de yer aldığı program Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, İlçe Milli Eğitim şube müdürleri Hacı Hasan Kozan, Engin Boyraz, Bünyamin Köse, M. Arya Barak, Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi Müdürü Demet Gülaldı ile çok sayıda kurum müdürü ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşti. 

Projeye Katılan Öğretmenler; Hülya Narsap (Kurum Müdürü), Muazzez Özer (Müdür Yardımcısı), Sevgi Civaş (Özel Eğitim Öğretmeni), Sedat Buluç (Drama Öğretmeni), Kadriye Yıldırım (El Sanatları Öğretmeni), Aynur Atalay (El Sanatları Öğretmeni), İlkay Mola (Muhasebe ve finansman Öğretmeni) proje ile ilgili kazanımlarını diğer kurumlara aktardılar

Kadıköy Kaymakamı, Dr. Mustafa Özarslan, kurumun hem yerel ortaklarla hem de yurt dışından ortaklarla çok güzel bir işbirliği çalışması gerçekleştirdiğini, "bizden kim daha iyisini yapıyor" anlayışı ile araştırmacı ve eleştirel düşünerek bu projeyi geliştirdiğini ve engellilere yönelik iyi çalışmaları ile bilinen bir ülke olan Almanya'da  incelemeler yapmak üzere bu projeyi gerçekleştirmesinden dolayı kurum müdürünü ve öğretmenlerini tebrik ettiğini söyledi.

Projeye katılan öğretmenlere kurum müdürlüğü tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

Ziyaretten kazanımlar 

Almanya’nın Dorsten Şehrine gerçekleştirilen ziyarette öğretmenler yetişkin engellilere yönelik faaliyet ve uygulamaları yerinde inceleme olanağı buldular.

Projede Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi ile birlikte ortak olarak Afyonkarahisar Halk Eğitimi Merkezi öğretmenleri ve Ankara Sürekli Eğitim ve Araştırma Derneği de yer aldı.

Alman Eğitim Sistemi hakkında bilgi alan grup daha sonra Montesori Uygulamaları ve Yetişkin Engellilere yönelik Eğitimler konusunda bilgi aldı.

Almanya’da 200 ü engelli bireylerden, 200 ü yaşlılardan ve 200 ü normal gelişim gösteren bireylerden olmak üzere oluşturulan eğitim köyü ziyaret edildi. Burada tüm grupların birlikte atölyelerde eğitim aldıkları ve üretime katıldıkları gözlemlendi.

Bir başka ziyaret ise Engelli Köyüne yapıldı. Engelli Köyü’nde küçük yaştan itibaren köye alınan engelli bireylerin tüm okul hayatlarını ve yaşamlarını onlar için oluşturulmuş ve imkanlar sağlamış bu köyde geçirdikleri görüldü. Köyde eğitim ihtiyacı için okulların, üretim için atölyelerin, sosyal alanların(spor salonu, kütüphane vb.), ibadet için Kilisenin de düşünüldüğü görüldü. Engelli bireyler hayatlarının sonuna kadar bu köyde yaşayabiliyorlar.

Örnek almakta fayda var

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap,  projeyle ilgili şunları söyledi; “Engelli Bireylerin eğitimine yönelik ülkemiz de de son yıllarda çok önemli çalışmaların yapıldığını çok fazla özel eğitim okullarının ve her okulda ayrıca özel eğitim sınıflarının açıldığını, gözlemlemekteyiz. İstihdama yönelikte çok farklı çalışmalar yapılmakta. Ancak farklı ülkelerde ki çalışmaları gözlemleyerek, olumlu örnekleri almakta da fayda olduğuna inanıyoruz. 

Avrupa   2020   Stratejisi Doğrultusundaki  Hedef Ve Önceliklerin ilk üçünü şu şekilde sıralayabiliriz.

Hayatboyu Öğrenme ve hareketliliğin gerçekleştirilmesi,

Eğitim ve öğretimin kalite ve verimliliğinin arttırılması,

Eşitlik, sosyal dayanışma ve aktif vatandaşlığın sağlanması. İşte geçtiğimiz yıl Yetişkin Eğitimi alanında Türkiye Ulusal Ajansına sunulan 346 proje arasında asıl listeden desteklenmeye değer bulunan 25 projeden bir tanesidir. 

Projemizin tüm bu hedefleri kapsadığına ve dez avantajlı kesim olan engelli bireylerin topluma kazandırılması, eğitimin kalitesi ve verimliliğinin arttırılmasına katkıda bulunacağı kanısındayız. 

Bu kapsamda Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi olarak Yetişkin Engelli bireylerimizin hayatını kolaylaştırmak adına İlçe Müdürlüğümüzün de desteği ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile Engelli Merkezi’nde  ve Göztepe Özel Eğitim Merkezi işbirliği ile kurslar düzenlemekteyiz, Yine öğretmenlerimiz ve kursiyerlerimizle Kadıköy Belediyesi ile ortak olarak yer aldığımız engelli bireyler arasında düzenlenen çevre temalı Ulusal Fotoğraf Yarışmasını düzenledik.  Yarışmaya ülke çapında yoğun bir katılım olması da oldukça sevindiricidir. Almanya’daki engelli bireyler için verilen eğitim ve çalışmaları da proje sayesinde yerinde inceleme ve gözlemleme olanağını bulduk. 

Proje ziyaretlerimiz esnasında Almanya’da bir proje olarak geliştirilen 200 engelli bireyin, 200 normal gelişim gösteren bireyin ve 200 yaşlı bireyin ortaklaşa yaşadığı İlk proje köyünü ve tamamen engelli bireylerin yaşadığı bir başka Engelli Köyünü ziyaret etme olanağını bulduk.  Burada küçük yaştan itibaren köye alınan engelli bireylerin tüm okul hayatlarını ve yaşamlarını onlar için oluşturulmuş köyde geçirdikleri, Köyde eğitim ihtiyacı için okulların, üretim için atölyelerin, sosyal alanların da düzenlendiğini ve hatta vefat edenlerinde bu köydeki mezarlığa defnedildiklerini görmek beni oldukça etkiledi.”

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam