SON DAKİKA
reklam
reklam

ETNO'DA KÜLTÜREL YOLCULUK

Eklenme Tarihi: 8 Ekim 2019, Salı - 10:37   Okunma Sayısı: 182577
Bir milyon kişinin ziyaret ettiği Etnospor Kültür Festivali ile ata sporlarımız tanıtılırken, ziyaretçiler kültürel bir yolcukla geçmiş ve gelecek arasında kurulan köprüden geçme imkanı buldu.

 

 

İSTANBUL

Dünya Etnospor Konfederasyonu  tarafından, Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen Etnospor Kültür Festivali bu yıl “Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın” ve “ok at, güreş tut, at bin’” sloganlarıyla 4 gün boyunca geleneksel sporları sahneye koydu. Festivalin son gününde de farklı ülkelerin geleneksel sporları başrol oynadı. Bir milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan festivalde, bine yakın sporcu 12 farklı geleneksel spor dalında ter döktü. Ziyaretçiler, yöresel lezzetler, el işleri, sergi alanları, ülke ve illerin çadırları ile çocuk oyunlarına yoğun ilgi gösterdiler. Dört gün boyunca renkli etkinlikler ve çekişmeli mücadelelerle geleneksel spor şenliğine dönüşen ve Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin kapanışı, açılışındaki gibi büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Hafta sonu olmasından dolayı ailelerin yoğun bir katılım gösterdiği festivalde gerçekleşen müsabakalarda, sporcular yine kazanmak için ter döktü. Festivalde; nefes kesen müsabakalar, ilginç gösteriler, rengârenk etkinlikler, ülkelere özgü geleneksel şenlikler ve geçmişe yolculuğa çıkaran geleneksel lezzetler başrol oynadı. Atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü, geleneksel okçuluk, yağlı güreşler, mas güreşi, aba güreşi ve Arjantin’in Pato sporu, küçük büyük tüm ziyaretçilere heyecanlı ve keyifli anlar yaşattı.

 

Damaklar tatlandı

Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda dört gün boyunca süren Etnospor Kültür Festivali, birbirinden heyecanlı müsabakalara sahne olurken, birbirinden renkli etkinlikler ile damakları şenlendiren ikramlar öne çıktı. Sporcuların kıran kırana mücadele verdiği festivalin sunduğu lezzet şöleni, festival süresince ziyaretçileri geçmişe uzanan bir tarih yolculuğuna çıkardı. Moldova,Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna,Yemen’den oluşan 16 ülkenin 50’yi aşkın geleneksel lezzeti, festivalin Evrensel Tatlar Alanı’nda adeta ziyaretçi akınına uğradı. Özellikle Filistin usulü etli ve zerdeçallı Filistin pilavı ve geleneksel Senegal mutfağının ana yemeklerinden biri olan "balıklı pilav" anlamına gelen Çebuceni ziyaretçilerden tam not aldı.  Ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinlikleri ve ikramların gerçekleştiği bu bölümde uzun kuyruklar oluştu. Ziyaretçiler, ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinliklerine katılarak, damaklarda tarifsiz izler bırakan bu eşsiz lezzetleri kendi mutfaklarına da kazandırmanın yöntemlerini öğrenebilme şansı yakaladı.  İkramlar arasında geleneksel lezzetlerde bir yıldız gibi parlayan Özbek Pilavı ise festivalin gözde yemeği olarak ziyaretçilere sunuldu.

 

En çok çocuklar eğlendi

Festival süresinde çocuklar; farklı kültürlerden gelen geleneksel oyunların başrolünde oldu. İnsanlık tarihi kadar eski bir spor dalı olan okçuluk, çocukların olağanüstü yetenekleriyle festivalde temsil edildi. Çocuklara hedefe kilitlenmeyi, hedefe ulaşmak için azim ve kararlılıkla çalışmayı aşılayan okçuluk sporu, çocuk temsilcileriyle festivalin en eğlenceli aynı zamanda da öğretici anlarını yaşattı. Okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, yetenekleriyle Atatürk Havalimanı’na gelen on binlerce binlerce ziyaretçiyi adeta büyüledi. Festivalin son gününde, ebeveynler çocuklarıyla birlikte geleneksel sporlara katılma imkânı buldu. Her yaş grubundan çocuk; topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel oyunlara tanıştı. Ayrıca ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi birçok spor ve oyunu, ebeveynlerinden izin alarak, tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleme fırsatı buldu.

 

Kökbörü - Pato'ya karşı

Etnospor Kültür Festivali’nin 2’nci gününde çeşitli ülkelerin geleneksel sporları öne çıktı. Arjantin’in milli sporu, Pato takımı ile Türkiye’nin Kökbörü takımı arasında 1. ve 2. gün gerçekleşen sürpriz müsabakalar, ziyaretçilerin nefeslerini kesti. Atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü, geleneksel okçuluk, yağlı güreşler, mas güreşi, aba güreşi ve Arjantin’in pato sporu küçük büyük tüm ziyaretçilere heyecanlı ve keyifli anlar yaşattı. Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda dün coşkulu bir açılış töreniyle başlayan Etnospor Kültür Festivali, tüm dünyanın yakından izlediği Pato gösterileri ile geleneksel spor gösterilerine sahne oldu. Arjantin’in en önemli etkinliği olarak dikkat çeken ve turnuvalarda boy gösteren Pato Takımı ile Türkiye’nin Kökbörü Takımı arasında festivalin 1. ve 2. günü kıyasıya bir mücadele gerçekleşti. Her iki takımın oyuncuları birbirleriyle centilmence yarışırken, geleneksel sporların kardeşlik duygusu üzerindeki birleştirici gücü ortaya konuldu. Bu yılki Etnospor Kültür Festivali’nin en büyük sürprizlerinden biri olan Arjantinli Pato takımı ile Türkiye’nin Kökbörü takımı arasında gerçekleşen müsabaka,festivalin en heyecanlı anlarından biriydi. Benzer oyunlar olmaları sebebiyle gerçekleştirilen müsabakalar sırasında sergilenen, hayli zorlu ve azim gerektiren bu müthiş mücadelede Pato oyununu Arjantinliler 4-3 kazandı. Ardından oynanan kökbörü müsabakasını ise Türk ekibi 4-2 kazandı. 2. Gün müsabakalarında da yine Pato oyununu Arjantin ekibi, kökbörü oyununu ise Türk ekibi kazandı.

 

Uzun kuyruklar oluştu

İlk günden itibaren yoğun bir katılım sağlanan Etnospor Kültür festivali, bu sene bir ilki gerçekleştirerek ziyaretçilere yağlı güreşi deneme fırsatı da sundu. 7’den 70’e her kesimden ziyaretçi, güreş mücadelesi vermek için uzun kuyruklar oluşturdu. Festivalde gerçekleştirilen Yağlı Güreşler, Aba Güreşi ve Mas Güreşi müsabakaları binlerce ziyaretçiye keyifli anlar yaşattı. Ziyaretçiler, güreşler sırasında sporculara tezahüratlarıyla en büyük desteği verdiler. Festival sırasında gerçekleşen 2. Türkiye Görme Engelliler Mangala Şampiyonası’nda mücadele eden görme engelli sporcular, festivalde en büyük alkışlardan birini aldı. Görme engelli olmalarına rağmen ortaya koydukları muhteşem performansla, engel tanımayan olağan üstü yeteneklerini herkese gösterdiler.

 

Bu kez ok peşinde koştular

Etnospor Kültür Festivali’nde, Süper Lig’in yıldız isimleri, binlerce ziyaretçinin önünde, top peşinde değil, bu sefer ok atarak ter döktü. Süper Lig’de birbirleriyle kıyasıya mücadele veren futbolun efsanevi yıldızları, Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Hedef Okçuluk Alanı’nda, geleneksel oklar kullanarak hedefi vurmaya çalıştı. Muslera, Falcao, Vedat Muriç ile Emre Belezoğlu’nun ok atışları festivalde coşkulu tezahüratlara neden oldu. Yeşil sahalarda verdikleri mücadelenin bir benzerini sergileyen yıldızların her tutturdukları hedef, ayakta alkışlandı.

Ziyaretçilerin nefeslerini tutarak izlediği, 40 dakika süren etkinliğe katılan tüm sporcular, hedefi tutturmaya başardı. Muslera, Falcao, Vedat Muriç ile Emre Belezoğlu, ok atarken sergiledikleri ilginç hareketlerle en büyük alkışı alan sporculardan oldu. Spor dünyasının yıldız isimleri, etkinliğin ardından alkışlar ve tezahüratlar arasında alandan ayrıldılar. Etkinliğe ayrıca; Abdürrahim Albayrak, Arda Turan, Gökhan İnler, Hidayet Türkoğlu, Rıdvan Dilmen, Oğuz Çetin, Rüştü Reçber, Tolunay Kafkas, Hami Mandıralı, Aurelio, Mustafa Doğan, Ogün Temizkanoğlu, Ayhan Akman, Nihat Kahveci ve Fenerbahçeli yönetici Gürel Aydın gibi spor dünyasının önemli isimleri de katılım gösterdi.

 

Atlı sporlar damga vurdu

Festivalin ilk gününe,Atlı Spor Alanı’nda yapılan atlı gösteriler damga vurdu. Atlı Cirit, Kökbörü, Atlı Okçuluk, Pato ve Atlı Gösteriler ile Azerbaycan- Karabağ Atlı Gösteri Ekibinin At Gösterisi, ziyaretçiler tarafından büyük bir coşkuyla izlendi. Ziyaretçilere yağlı güreşleri deneyimleme imkânı sunarak bir ilke imza atan festivalin Güreş Meydanı’nda kazanmak için mücadele veren güreşçilerin olağanüstü çabaları, alkıştan en büyük payı aldı.7’den 70’e her kesimden yoğun bir katılımın gerçekleştiği festivalde,tüm gün boyunca süren eğlenceli ve öğretici aktiviteler gerçekleşti.

 

Çocuklar oku çok sevdi

Festivalin ilk gününde çocuklar, unutulmaya yüz tutmuş, farklı kültürlerden gelen geleneksel oyunların başrol oyuncusu oldu. İnsanlık tarihi kadar eski bir spor dalı olan okçuluk, çocukların olağanüstü yetenekleriyle festivalde temsil edildi. Çocuklara hedefe kilitlenmeyi, hedefe ulaşmak için azim ve kararlılıkla çalışmayı aşılayan okçuluk sporu, çocuk temsilcileriyle festivalin en eğlenceli aynı zamanda da öğretici anlarını yaşattı. Okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, yetenekleriyle Atatürk Havalimanı’na gelen binlerce ziyaretçiyi adeta büyüledi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam