SON DAKİKA
reklam
reklam

Erenköy Kız Lisesi’nden 100.yıl için anlamlı çalışma

Eklenme Tarihi: 16 Mart 2024, Cumartesi - 10:16   Okunma Sayısı: 25874
Erenköy Kız Lisesi (EKL) mezunlarının 1945 yılında kurduğu Erenköy Kız Liseliler Derneği, Erenköy Kız Lisesi’nde yetişen, iz bırakan Cumhuriyet kadınlarını anmak, yaşayan Erenköy Kız Liselileri geleceğe taşımak için 100.yıl özel bülteni hazırladı

Erenköy Kız Liseliler, Cumhuriyetin 100. yılı şerefine hazırlanan özel bültenlerini kamuoyuna sunmak üzere 9 Mart’ta Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde buluştu. Programa CHP Maltepe Belediye Başkan Adayı Esin Köymen, Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşen Möröy ve  Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap ile çok sayıda davetli katıldı.

“Ben bir Cumhuriyet kadınıyım!”

Türkiye’nin en eski kız okullarından biri olan; 1911’de İnas Numune Mektebi olarak açıldıktan sonra  kadınların yüksek düzeyde eğitim alması amacıyla 1916’da Sultani, 1924’de Lise eğitimine geçen Erenköy Kız Lisesi (EKL) mezunlarının 1945 yılında kurduğu Erenköy Kız Liseliler Derneği, Erenköy Kız Lisesi’nde yetişen, iz bırakan Cumhuriyet kadınlarını anmak, bugünü ve yarını “Ben bir Cumhuriyet kadınıyım!” diyerek yaşayan EKL’lileri geleceğe taşımak için hazırlanan 100.yıl özel bültenini Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 9 Mart’ta Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kamuoyu ile paylaştı.

Esin Köymen “Erenköy Kız Lisesi’nde geçen yıllar çok kıymetli”

Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen programa mezunları, öğretmen ve öğrencileriyle EKL ailesi yoğun bir ilgi gösterirken cumhuriyetimizin 100.yılı da kutlandı. Programa katılan ve aynı zamanda Erenköy Kız Lisesi geçmiş dönem mezunlarından CHP Maltepe Belediye Başkan Adayı Esin Köymen yaptığı konuşmasında okul yıllarına ait defterlerini hala sakladığını  öğretmenlerini ise hiç unutmadığını söyledi. Öğretmenlerine ve aldığı eğitime duyduğu saygıyı dile getirerek, “Erenköy Kız Lisesi döneminin çok kıymeti var. Öğretmenlerimizden haber aldığım için mutluyum. Onlara minnettarım” ifadelerini kullandı. Köymen, toplumcu belediyecilik anlayışıyla görev almayı hedeflediğini ve önceliğinin çocuklar ile kadınlar olacağını belirtti.

Hülya Narsap, “Öncü kadınlar yetiştiren bir okuldan mezunuz”

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olduğunu her zaman ve her yerde gururla söylediğini belirterek, “Erenköy Kız Lisesi Mezunlar Derneği’ne uzun zamandır üyeyim, derneğimizin faaliyetlerini takdirle destekliyorum. Erenköy Kız Lisesi’nin 102. Yılında seçilen ve düzenlenen sergide yer alan; “Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü Kadın”dan biri olmanın da gururunu yaşıyorum.  Okulumuz Türkiye’de pek çok alanda ve meslekte yer alan ilk öncü kadınları yetiştirmekle meşhur. Erenköy Kız Lisesi’nde aldığım eğitimin ışığıyla Mimar Sinan Üniversitesini bitirdim ve Yüksek lisansımı Marmara Üniversitesi’nde yaptım.  Şu anda Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü olarak görev yapıyorum ve ne mutlu bana ki bu okulun mezunu olarak sanat alanında başarılı işlere imza atmaya ve sanata değer katmaya devam ediyorum” dedi.

 

Ayşem Möröy “ Bu okulun mezunu olmakla her zaman gurur duyarım”

Çınar Mahalle Muhtarı Ayşem Möröy de , Erenköy Kız Lisesi ile olan bağının gücünü vurgulayarak, “Erenköy Kız Liseliler Derneği ile uzun yıllar çalıştık. Okulumuzdan mezun olmakla her zaman gurur duyarım” dedi. Möröy, konuşmasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, ailesine ve Erenköy Kız Lisesi’ne minnettarlığını da ifade etti.

EKL’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılına bizleri taşıyan isimleri bu özel çalışmada yer alıyor

Erenköy Kız Liseliler Derneği Yönetim Kurulu dönem başkanı Zeynep Sözmen’in editörlüğünde hazırlanan 100.yıl özel bülteni çalışması Cumhuriyetimizin 100. yılında “Cumhuriyetin Kadınları” sloganıyla başlatılan dernek faaliyetlerinin bir yansıması. Tasarımını derneğin yönetim kurulu üyesi ve kurumsal kimlik yöneticisi Elif Çakın’ın gerçekleştirdiği bültende liseden mezun Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi ve kadın dekanı Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, Antarktika'da bir coğrafi alana adı verilen fizikçi Prof.Dr.Serap Tilav, ilk kadın kimyagerlerden Melahat Yönet, ismi Türkiye’nin en uzun 2. karayolu tüneline verilen Nefise Akçelik, ünlü oyuncu Nisa Serezli, Arkeolog Prof. Dr. Jale İnan, Türkiye’de modern hemşireliğin öncüsü Prof.Dr.Perihan Velioğlu, Sosyolog Mediha Esenel, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı, eğitimci Aziz Haydar hanım gibi sanat, bilim, spor ve kültür alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılına bizleri taşıyan 100 mezunuyla ilgili bilgilere yer veriliyor.

Bunun yanı sıra “Cumhuriyet Kadınıyım, çünkü…” diyerek duygularını ifade eden, EKL Derneği’ne katkı sunan 100 EKL’li cumhuriyet kadını da geleceğe köprü niteliğinde 100.yıl özel bülteninde yer aldılar.

Alanında uzman mezunlar da katkı verdi

Lisenin mezunlarından davetli yazarlar yüzyıllık Cumhuriyet deneyimi perspektifinde kadını inceleyen yazılarıyla bültende yer alıyor:  Cumhuriyet ve Kadın başlıklı yazısı ile hukukçu Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, Eğitim ve Kadın yazısı ile eğitimci Tülin Balcı Özbek, Hukuk ve Kadın yazısı ile yargıç Gülsüm Mısır, Ekonomi ve Kadın yazısı ile ekonomist Prof. Dr. Gülçin Tapşın, Kadın ve Sağlık yazısı ile hekim Prof. Dr. Hülya Gürbüz, Teknoloji ve Kadın yazısı ile mühendis Prof.Dr. Sırma Çekirdek Yavuz, Kadın ve İş Dünyası yazısı ile üst düzey yönetici Arzu Aslan Kesimer, Mimarlık ve Kadın yazısı ile mimar Doç. Dr. Funda Uz, Görsel Sanatlar ve Kadın yazısıyla heykeltraş Doç. Dr. Arzu Parten Altuncu, Sahne Sanatları ve Kadın yazısıyla oyuncu Binnur Şerbetçioğlu katkıda bulunan isimler arasında. Konuk yazar Barış Eymen ise Fenerbahçe Tarihi üzerine çalışan bir araştırmacı ve bültene Kadın ve Spor yazısı ile katkı veriyor.

EKL Derneği Dönem Başkan Yardımcısı Dr. Elif Sungur “ Geçmişten geleceğe el ele Cumhuriyet değerlerini temel alan bir köprü kurulmasınını hedefliyoruz.”

Erenköy Kız Liseliler Derneği Yönetim Kurulu dönem başkan yardımcısı Dr. Elif Sungur, bültende EKL’de öğrenim gördükten sonra mesleklerinde ilk kadın olmayı başarmış Cumhuriyetin Kadınları ile aynı ruh ve heyecanla toplumu yarınlara taşıyacak olan genç kadınları kaynaştırmanın amaçlandığını, liseden yetişmiş değerli kadınları unutturmadan, geleceği inşa edecek genç kadınlara kılavuz olmayı, Cumhuriyetin Kadınları arasında geçmişten geleceğe el ele Cumhuriyet değerlerini temel alan bir köprü kurulmasının hedeflendiğini kaydetti.

Özel bültenin kamuoyu ve Erenköy Kız Lisesi camiasına takdim edildiği törende dünya kadınlar günü vesilesiyle bültene yazılarıyla katkı veren uzman konukların katıldıkları bir panel de gerçekleştirildi. Panel öncesinde lisenin emekli müzik öğretmeni Selçuk İşçan ile  birlikte dernek yönetimi 100. Yıl pastasını kestiler. Salonda Erenköy Kız Lisesi marşı okunurken duygulu anlar yaşandı.

Erenköy Kız Lisesi Eğitim Dünyasına Önemli Katkılar Sağladı

İlk okul binası 1945’de bir yangınla yok olan Rıdvan İsmail Paşa köşkü olan Erenköy Kız Lisesi 1954’de ikinci okul binasında eğitime devam etmiş, 1977’de hizmete giren okul binasıyla birlikte bu bina da İstanbul Afet Yönetimi programı kapsamında deprem güvenliği olmaması nedeniyle 2019’da yıkılmıştı. Bir süre başka bir okulda misafir olarak eğitime devam eden lise 2021 Eylül’ünde İstanbul Valiliği İPKB koordinasyonunda inşa edilen modern kampüsüne taşınarak eğitime asli mekânında devam ediyor.

Dernek Geçmişten Geleceğe Köprü Olmak Üzere Lise Tarihi Çalışmalarına Devam Ediyor

1945’te kurulan Erenköy Kız Liseliler Derneği ise lisenin tarihi misyonu ve nice başarılara imza atmış EKL'li kadınların yaktığı meşaleyi yaptığı projelerle geleceğe taşıyor. Lisenin tarihi kimliği ve öncü mezunlara odaklanan çalışmalarına 2015’de başlayan Erenköy Kız Liseliler Derneği, 2016’da okul bahçesinde “100Yüze” adlı bir sergi açmış, 2017’de yine “100Yüze” konseptiyle eş editörlüklerini Dr. Hakan Aytekin ve Dr. Elif Sungur’un yaptığı “Genç Fidanlar Bahçesi, Erenköy İnas Sultanisi’nden Erenköy Kız Lisesi’ne, 1916-2016” adlı kitapla lisenin kuruluş kutlamasını taçlandırmış, 2018’de Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde “Genç Fidanlar Bahçesi” adlı bir fotoğraf ve anı eşyaları sergisini, 2019’da ise “ Erenköy Kız Lisesi'nin 102. Yılı: Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü EKL’li Sergisi”ni Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde açmıştı. 2021 yılında yeni okul binasındaki dersliklere öncü mezunların adlarının verilmesi ile devam eden çalışmaların son halkasını ise Cumhuriyet’in 100.yılı özel bülteni oluşturuyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam