SON DAKİKA
reklam
reklam

Mimarlık ve Kültürel Mirası konuştular

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2024, Pazartesi - 09:35   Okunma Sayısı: 15559
Merkezi İstanbul’da bulunan İDEALİST İç Mimarlık Derneği tarafından düzenlenen söyleşi serisi ‘Aydabir’in yirmincisi “Mimarlık ve Kültürel Miras” temasıyla, addresistanbul İDEALİST Merkez’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Mimar Şenay Kahramanoğlu’nun üstlendiği söyleşide İç Mimar Osman Murat Akan ve Mimar-Restorasyon Uzmanı Dr. Olcay Aydemir konuşmacı olarak yer aldı.

“Mimarlık ve Kültürel Miras” üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleşti

İDEALİST ve Bien iş birliğiyle hayata geçirilen güncel, sosyal ve ilham veren sohbetler serisi ‘Aydabir’in yirminci bölümü 28 Mart Perşembe günü “Mimarlık ve Kültürel Miras” temasıyla İstanbul Şişli’de bulunan addresistanbul’daki İDEALİST Merkez’de gerçekleşti. Mimar Şenay Kahramanoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşinin konuşmacıları  ise İDEALİST Kurucu Üyesi İç Mimar Osman Murat Akan ve Mimar-Restorasyon Uzmanı Dr. Olcay Aydemir oldular.

Söyleşide Osman Murat Akan, mimarlığın ulusları ve yönetim tarzlarını ifade etme aracı olarak önemine değinirken, müzelerin kentlerin ve ülkelerin prestijini artırdığını vurguladı. Özellikle Bilbao Guggenheim Müzesi'nin müze mimarlığında bir dönüm noktası olduğunu ve sanatsal yapıların oluşturduğu mimari yarışı kızıştırdığını belirtti.

Dr. Olcay Aydemir de , kültürel mirasın korunmasının önemine dikkat çekerek, İstanbul'da birçok kültür varlığının restorasyon sürecine katıldığını ve sivil mimari mirasın korunmasının zorluklarına değindi. Özellikle Kavafyan Konağı'nın restorasyon çalışmalarına vurgu yaparak, yapı çevresiyle birlikte korumanın önemini anlattı.

Şenay Kahramanoğlu ise kültürel mirasın evrensel değerler taşıdığını ve korunmasının insanlığın ortak mirası olduğunu ifade etti. Anıtların korunmasıyla ilgili uluslararası iş birliklerinden, Türkiye'deki koruma kanunlarına ve ICOMOS'un çalışmalarına kadar geniş bir perspektif sundu. Ayrıca, İstanbul'daki Kavafyan Konağı'nın tarihi önemine ve restorasyon projelerine özel olarak değindi.

Üniversite öğrencilerinin de yoğun ilgisiyle karşılanan söyleşi sonunda konuşmacılar, katılımcılardan gelen kültürel mirasımıza ve onun korunmasına dair soruları yanıtladı.

Farklı disiplinlerden gelen konuşmacıların yer aldığı Aydabir söyleşi dizisinde güncel, sosyal ve ilham veren konular özgür ve samimi bir ortamda ele alınıyor. 2022 yılından bu yana devam eden söyleşi dizisi ‘Aydabir’in bir sonraki etkinliği yeni temasıyla Nisan ayında addresistanbul’daki İDEALİST Merkez’de gerçekleşecek. ‘Aydabir’ söyleşi serisinin tüm videolarına İDEALİST İç Mimarlık Derneği YouTube kanalından da ulaşılabilmekte.

***************************************************************************

Şenay Kahramanoğlu Hakkında

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. Ünlü mimarlar Orhan Çakmakçıoğlu ve Behruz Çinici ile çalıştı. 1991’den bu yana Dikon Mimarlık AŞ’de çeşitli mimarlık ve özellikle restorasyon projeleri üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Restorasyon ve mimarlık alanındaki derin tecrübesiyle ile tanınan Kahramanoğlu’nun projeleri arasında Bebek Kavafyan Konağı ve Bebeköy Eski Fransız Yetimhanesi’nin restorasyonu gibi önemli işler bulunmaktadır.

Murat Akan Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi’nde Müze Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. Sergileme tasarımı konusunda uzun yıllar deneyim sahibi olan Akan, çeşitli kurumlar için tasarım danışmanlığı ve yöneticiliği yaptı. Kültürel miras alanında önemli bir proje olan “Cultural Heritage Platforms”u hayata geçirdi. Ayrıca, bu alandaki bilgi ve deneyimlerini “Sergileme Tasarımı”, “Ruhunu Arayan Şehir: İstanbul” ve “Kayıp Tarih” adlı üç kitapta topladı.

Dr. Olcay Akdemir Hakkında

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1997’de mezun oldu. Mimarlık ve şehir planlama dallarında ileri derecede eğitim aldı, “Kentsel Yaşam Kalitesi” üzerine doktorasını tamamladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde restorasyon eğitimi alarak uzmanlık sertifikası kazandı ve Kadir Has Üniversitesi’nde kültür varlıklarının korunması üzerine ikinci yüksek lisansını tamamladı. İstanbul’un önemli yapılarının korunması projelerinde liderlik yaparak, 2018-2021 yılları arasında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü olarak görev yaptı. Kültür varlıklarının korunması üzerine yoğunlaşan Akdemir, 2021’den itibaren Zeytinburnu Belediyesi’nde danışman olarak çalışmaktadır.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam