Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-engelli-sporcu-uvey-evlat-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Engelli sporcu üvey evlat! - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Engelli sporcu üvey evlat!

Eklenme Tarihi: 20 Haziran 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 105003

Osman Bozanlı “Spor aşkı engel tanımaz, bir krampon’u iki arkadaşımız giyiyor. Bütün engelli arkadaşlarımızın sosyal hayatın içinde olması için bize katılmalarını istiyorum. Bu konuda öncelikle ailelerin çocuklarını saklamak yerine spora teşvik etmeleri lazım. Biz kulüp olarak olay sadece futbol olarak bakmıyoruz. Her türlü sosyal etkinlik içinde birlikte olmak istiyoruz. Hayata küsmek yerine yaşamı paylaşmak istiyoruz” dedi.
Pendikspor Ampute Futbol Takımı eksik oyuncu kadrosuna rağmen ligi tamamlayarak Ampute Futbol Süper Ligi’nde üçüncü oldu. Üstelik; Pendik Engelliler Spor Kulübü Ampute futbol takımı, İstanbul’un ilk ampute futbol sahasına kavuştu .2013 yılında kurulan PESK (Pendik Engelliler Spor Kulübü) Başkanı  ve Pendikspor  Ampute Futbol Takımı Sorumlusu Osman Bozanlı ile Ampute futbol üzerine konuştuk. Kendileri de bu sporun zorlu ve keyifli yanlarını bize anlattı. 
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İsmim Osman Bozanlı. 2013 yılında kurulan PESK (Pendik Engelliler Spor Kulübü) başkanıyım. 1994 yılında 17 yaşımda geçirdiğim bir trafik kazası sonrası sağ bacağımı kaybettim ve engelli oldum. Daha sonra Ampute futbola başladım ve çok hoşuma gitti. Anadolu yakasında Ampute futbol takımı yoktu, arkadaşlarımla bir araya gelerek takımı kurduk. 
Şu anda takım kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Bizim takım  bu sezon da pek çok sayıda arkadaşımızdan oluştu. Genellikle de Salı ve Perşembe günleri Pendik sahilindeki alanda antrenman yaptık. Arkadaşlarımızın bir çoğu Anadolu yakasının uzak ilçelerinden geliyor ve aynı zamanda gündüzleri bir işte çalışıyorlar. Geç saatlerde olan çalışmamıza ulaşımdan dolayı bazı arkadaşlar katılamayabiliyor .Tabi bir de bu sezon sakatlanan arkadaşlarımız oldu.  Bu da eksiklerimizin fazla olmasına yol actı. Yeni sahanın hizmete girmesi bu sıkıntıları azaltacaktır. 
Biz içerdeki maçlarımızı sahildeki  bu sahada oynadık. Ampute futbolu  bilindiği üzere ;bir kaleci altı oyuncu olarak yedi kişiyle oynanmakta.
Peki Engelli arkadaşlarımıza spor yapmaları için         çağrınız var mı?
Ben şunu söylemek isterim spor aşkı engel tanımaz. Bütün engelli arkadaşlarımızın sosyal hayatın içinde olması için bize katılmalarını istiyorum. Bu konuda öncelikle ailelerin çocuklarını saklamak yerine spora teşvik etmeleri lazım. Biz kulüp olarak olay sadece futbol olarak bakmıyoruz. Her türlü sosyal etkinlik içinde birlikte olmak istiyoruz. Hayata küsmek yerine yaşamı paylaşmak istiyoruz. Biz birlikte kampa, denize, pikniğe, gidiyoruz. Bir çok çalışmalarımız var. İsteğim bütün engelli arkadaşlarımızın bize katılması. Sorunlarımız ortak ve biz bunun bilincindeyiz. Kulübümüze katılan arkadaşlar bir daha bizden ayrılmıyor.Dün protezle  bize gelen arkadaşlar bu gün protezini çıkarıp futbol oynuyor, denize giriyor. 
Sosyal hayata katılmaları buradan sağlanır  mı?
Evet bu çok önemli. Burada bir çok arkadaşımız kaza sonucu engelli hale geldi. Toplumda her birey aslında birer engelli adayıdır. Yarının ne getireceğini bilemezsiniz. Önemli olan zihinlerdeki engeli aşmaktır ve bu arkadaşlarımıza destek çıkmaktır. 
Aileler nasıl bakıyor?
Bu konu çok önemli. Biz en çok da buna takılıyoruz. Aile benim çocuğum engelli, sporda ne işi var, zaten  de yapamaz,diye düşünüyor. Bu gün Türkiye’de bir çok engelli ama başarılı milli sporcularımız var. Şunu anlatmak istiyorum. 15 yaşında bir arkadaşımız var ve paylaşımında şunları yazıyor. “Beni çocukluğumda top oynamak için aralarına almayan arkadaşlarım, bu gün beni tribünden ve TV den izliyorlar.” 
Türkiye’de Ampute spor ligi nasıl oluşuyor?
Ampute spor ligi üç guruptan oluşuyor.10 takımdan oluşan Süper lig, sonra altta yedişer takımdan oluşan birinci lig birinci grup ve ikinci grup var. İki grubun ilk üç takımı sezon sonu Play off oynuyor, buradan iki takım süper lige çıkıyor. Biz bu sezonu eksik kadromuza rağmen üçüncü olarak bitirdik.Ayrıca ligimizi şampiyon  olarak tamamlayan Osmanlıspor’u kutlarım. Kulübümüzü sadece Pendik olarak algılamamak lazım, çünkü biz Anadolu yakası olarak tek mücadele eden takımız. Kulübümüz  Kocaeli’den Üsküdar’a kadar bir çok ilçeden gelen oyunculardan oluşuyor. Nedeni de  hiçbir ilçede Ampute takımının olmaması. 
Mevcut takımın dışında altyapı kurabildiniz mi?
Altyapımızı yeni kurduk .Yine de engellilere ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Buradan da bunun çağrısını yapmış olalım. Tüm engelli dernekler ve aileleri gençleri, çocukları bize yönlendirsinler. Futbolcu olması şart değil, biz bütün branşları kurmak için onlara ihtiyacımız var. Bütün çocukların hayatın içine katılması bizim için önemli. Şu anda Anadolu yakasında belki yüz bine yakın arkadaşımız var ve maalesef iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Ayrıca engelli aileleri de bu konuda duyarlı davranmıyor. 
Yerel yönetimler, duyarlı iş adamları sizlere tesis olarak destek olsa Engellileri size yönlendirse yine gelmezler mi?
İmkanlar ve yönlendirmeler olursa tabi insanlar gelebilir. Burada engellilere iş imkanı, okuyanlar için burs imkanı, ailelerin rahatça bırakacakları mekanlar yaratabiliriz. Ama bizim arkadaşımız deplasman maçından geç döndük diye işe gidemedi, Gençlik ve Spor Müdürlüğünden izinli kağıdı olmasına rağmen işten çıkardılar. Toplumun engelliye engel olmasına örnektir bu. Şu ana kadar  çalıştığımız bu küçük sahada üç  dört takım birden antrenman yapıyor, sadece bizler değil onlarda verim alamıyorlar. Bize her konuda destek gerekiyor ama maalesef  az. Bir çok kulübe destek verilirken bizler imkânsızlıklarla bir yere geldik. Süper ligte olmamıza rağmen az sponsorla bir yere gelindi. Mesela bu sene Pendorya Alışveriş Merkezi  sponsorumuz oldu. Kendilerine de buradan çok teşekkür ediyorum. Şu kullandığımız Kanedyen’in  ( Koltuk değneği) tanesi  sadece 2014’te 120 bin lira, alt papuçları 12 bin lira idi. Şimdi bir miktar artış oldu elbette .İkinci ligdeyken  bir ayakkabıyı iki kişi giydik. Bütün bunları sezon boyunca bunları temin etmemiz ekonomik olarak çok güç oluyor . 
Pendik Belediyesinin sağladığı önemli  katkılar var. Mesela tesis yapıldı. Bu konu hakkında  ne söyleyebilirsiniz ?
Buradan Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin Beye çok teşekkür ediyoruz. Bize bu sahayı tahsis etti, ayrıca deplasmanlarımız için bize araç temin ediyor. Hatta bizim için yeni bir saha ve kulüp binası yaptılar. İstanbul’un ilk, Türkiye’nin ise 3. ampute futbol sahası bu saha. Bu bizim için çok önemli. Henüz 4.cü yılımızı doldurmamıza rağmen böylesine muhteşem bir tesise kavuştuğumuz  için çok mutluyuz. Çalışmaya bir çok ilçeden arkadaş geliyor ve Pendik belediyesi bunun içinde bize servis sağlıyor ama tek servis bütün arkadaşları alamıyor. Diğer belediyelerinde bize destek olması lazım. Gebze Spor başkanı Ülker Çakır’ın da malzeme olarak bize desteği oldu .Ben ona da çok teşekkür ediyorum. Diğer yandan deplasmana gittiğimizde yılarca  yeme, içme ve barınma sorunumuzu biz kendi imkanlarımızla sağlamaya çalıştık. Halen de  kendi imkanlarımızı kullanıyoruz. Süper lige çıktığımızdan beri sponsorlar da destek oldu tabi. Her şeye rağmen az veya çok bize desteği Pendik belediyesi verdi. Aynı zamanda Engelli Basket takımına da büyük destek oluyorlar. 
Peki sorunlarınız  ve sıkıntılarınız  neler ? 
Bu gün Dünyada Ampute futbol ve engelli basketbolda en iyi takımlarımız olduğu halde kimsenin ilgisini çekmiyor. Milli takım beraberliği sayfalarca yazılıp, TV’lerde saatlerce  konuşulurken Ampute Milli futbol takımımız Avrupa şampiyonu oldu hiçbir haberlerde geçmedi.Gecen  seneki; Paralimpik Oyunlarında çok sayıda sporcuyla yarışıp madalyalar da aldık.
Biz futbol oynuyoruz, ayrıca çalışıp geçiniyoruz. Kendimize değil ama bu çabaya birilerinin destek olması lazım. Ülkemizde engellilere hiçbir değer verilmediği gibi engelde olunuyor. 
Dünya Engelliler Gününde bizi gösteri maçına çağırıyorlar, hep yanımızda olduklarını söylüyorlar, boy boy fotoğraf çektiriyorlar ama 364 gün bizi soran bile olmuyor. Biz reklam aracı olmak istemiyoruz. Bu kulübün bütün yönetimi engelli arkadaşlarımızdan oluşuyor. Belki yönetim kurulu belirli kademelerden olsaydı imkanımız farklı olur mu bilmiyorum, biz bunu istemedik ve kendimiz takımı kurarak mücadele ediyoruz.
Bize zaman ayırdığınız için gazeteniz çalışanlarına çok teşekkür ederiz. Gerçekten çok mutlu olduk. Sayenizde belki de yeni arkadaşlar ve hatta yeni destekçiler kazanacağız ve artık bizde varız.

 

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam