SON DAKİKA
reklam
reklam

Engelliler Türkiye’de 2. sınıf vatandaş

Eklenme Tarihi: 4 Temmuz 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 70377

Engellilerin yaşamlarıyla ilgili olarak  daha önce Engelsiz Mekanizma Derneği Başkanı Alperen Selvi , PESK ( Pendik Engelliler Spor Kulübü) Başkanı  ve Pendikspor Ampute Futbol Takımı Sorumlusu Osman Bozanlı ile röportajlar yapmıştık. Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Bülent İnce de , dernek faaliyetleri, projeleri ve yerel yönetimden beklentileri ile ilgili açıklama yaptı.  Tabi; derneğin engellilerin en büyük sıkıntılarından biri olan istihdam sorununa getirdikleri çözümü de anlattı. 
Bülent İnce de Selvi ve Bozanlı gibi ülkemizde engellere verilen değerin az olduğunu bize  ifade etti.
Maltepe Engelliler Derneği için şimdiye kadar neler yapıldı?
Aslında bakarsanız engelliler için çok fazla şey yapıldığı söylenemez. Kıyaslamayı nasıl yapalım, diğer ilçelere bakıldığında oradaki çalışmalar daha fazla. Son dönemlerde somut şeyler görüyoruz. Mesela kent içerisinde engelli tuvaleti ile alakalı çalışma var. Belediye bu konuda bize destek verdi ve caminin oraya bir engelli tuvaleti yapıldı. Biz oraya derneğimizin Halkla İlişkiler Sorumlusu Fidan Hanım ile gitmiştik. Belediye bize destek verdi. Toplantıda kendilerinden talep ettik ve hayata geçti. Konudaki yardımlarından ötürü ; Maltepe Belediyesi Meclis Üyesi Tülay Düztaş Hanımefendiye de teşekkür ediyorum. Fakat bu ağır işleyen bir süreç, konunun üzerine de gidilmiyor. Engelliler ile ilgili yapılması gerekenler gündeme geldiği zaman, yerel yönetimlerdeki iktidarlar yani erk sahipleri hangi görüşü desteklerse desteklesinler;  hiçbir zaman hızlı hareket etmiyorlar. Engelliler ile ilgili çalışmalara önem verilmiyor. Dernek başkanı olarak söylüyorum: ‘’Engelliler Türkiye’de 2.sınıf vatandaş muamelesi görüyor.”

Peki ;en iyi projeniz nedir?
Bizim en iyi projemiz engelli üretim merkezi. Çünkü orada biz şunu ispatlamış durumdayız. Engelliler ile ilgili toplumda ve üretim katında şöyle bir algı var: (Engelli aileleri için de böyle)’’ Engelliler sanatsal, eğitim ve sanayi alanında hiçbir şey üretemez, engelliler tüketir.’’ Engel üretim merkezinde şunu ispatladık. Engellilere imkân tanınırsa engelliler üretirler. Zihinsel engelli çocuk bir devlet memuru gibi saat 9’da geldi, akşam 5’de işini yaptı ve gitti. Bir zihinsel engelli dikkatinizi çekerim. Diğer engelli arkadaşlarımızda üretime katıldılar, ürettiler. Kalite kontrolü ve paketlemesi de dernekte yapıldı. Piyasaya sürdük. Çok yankı buldu. Ben şirketlerin kapısını çaldım ve dedim ki ;"Üretilecek malzemeleri atölyemizde engelli çalışanlarla biz yapalım size verelim, siz de maaş verin" . Bazı şirketler sağ olsunlar bize destek olmaya başladılar ve şimdiden 50 kişilik istihdam oluşturduk.  Türkiye’de nüfusun %12 sinin engelli ve bu projemizin engellileri toplumsal hayata kazandırmak için 
İkinci faaliyetimiz de eğitim çalışmaları. Liselerde konferansa gidiyoruz. Ben katılıyorum diğer arkadaşlarım katılıyor. Özellikle genç ve öğrenci kesimde engellilerle ilgili tanıtım çalışması yapıldığında onlar bu işin içine dâhil oluyor. Çok ilgi ve alaka var. Biz şunu anladık genç ve eğitimli insanlara engelliler doğru anlatılırsa bu sorunu yeni gelecek nesiller sanıyorum ki en iyi şekilde halledecekler. En iyi yaptığımız bu galiba. Diğer bir çalışma üniversite okuyan insanlara burs veriyoruz. Çünkü şu anda Türkiye’de eğitim alanında en kötü durumda olan sosyal sınıf eğitimliler. Dolayısıyla, bu çok büyük bir etkinlik. Dünyada en önemli kişiler engellidir. Dünyaca ünlü fizikçi Hawking, Amerika Devlet Başkanı Roosevelt, ünlü ressam Van Gogh ve müzik bestecisi Beethoven engellidir. Şunu gördük eğitim alanında yapacağımız çalışmalarda engelliler başarılı olabilir. Ve biz de bu anlamda eğitim gören arkadaşlara maddi destek sağlamak amacıyla burs veriyoruz. İstihdam merkezi, eğitim semineri,  burs. Bunlar etkili çalışmamız.

Engelliler yerel yönetimden neler bekliyor?
Çok şey beklemiyoruz. Beklediğimiz şeyler şu;  hayatımızı kolaylaştıracak çalışmalar. Fiziksel beklenti, konum,  engellilerin gezmesine, girişine, çıkışına kolaylık sağlamak. Biz zar zor camiinin içerisine bir tuvalet yaptırdık. Şimdi şu çok önemli.  Bir kısım Meclis Üyesi,( ismini vermeyeceğim) engelli tuvaleti önergesinin altına imza atmadı. “Biz tuvalet ibaresinin bulunduğu önergenin altına imza atmayız.” dediler. Böyle bir çağ dışı yaklaşım. Bu ibareden utanan, engellilerinin hayatını böylesine kolaylaştıracak bir çalışmanın altına imza atmadılar. Zar zor meclise gittik, Belediye başkanıyla konuştuk, ancak bir tuvalet yaptırdık. Yerel yönetimden şunu bekliyoruz: Engelli tuvaletlerini artırmaları, kaldırımlar engellilerin kullanacağı hale getirmeleri. Yani göstermelik rampa yapıyorlar, kullanılmaktan uzak. Araçlar park ediliyor. Esnaflar mutlak surette, engelli erişimine uygun hale getirmeli dükkânlarını. Malzemelerini kaldırıma koymamalı. Belediye bunu denetlemeli. Yani bu şekilde. Şehirler engelliler için kolay hale gelecek şekilde dizayn edilmeli. Yeni binalar yapılıyor. Asansörlere bakıyorsun, küçücük. Tekerli sandalyem var, asansörlere girdiğimde sandalyenin ayaklığı yok. Ayaklarımı sürüye sürüye giriyorum asansöre. Şimdi bu ayaklığı koyduğunuz zaman, asansöre giremiyorsun. Çünkü asansör engelli standartlarına uygun değil. Standartlar çağ dışı. Ve hala yapılıyor o binalar. 21.yy da standart ölçüler var. Gelsin, buna göre yapsınlar asansörleri. Ellerinde o ölçü yoksa biz verelim. Sırtlarını dönüyorlar ve engellilere uygun asansör yapılmıyor. Zorunlu, yasal zorunluluk var, rampa yapılması lazım. Bazı esnaflar o zorunluluğu yerine getirmek için rampa yapıyorlar, o da kullanımdan uzak.  Mesela bir lokantada böyle bir sorunu yaşadık. Bir rampa yapmışlar, rampa dimdik. Ben çıkamıyorum. Ne yapıyorlar biliyor musunuz? Arkada mutfaktan geçiriyorlar. Ben o pis kokular arasından geçmek zorunda mıyım? Beni o kokunun içinden geçiriyorlar. Benim gururum kırılıyor. Bu bile zihnimizdeki engelli algısını gösteriyor. Bana “Siz buradan geçeceksiniz.” diyor. 
Belediye bunu da denetlemeli. Devlet, kendiyle ilgili düzenlemeler yapmalı,  esnafa bunu dayatmalı. Yasa var elinde. Yerel yönetimleri güçlü aslında.  Ama o yasayı kullanabilecek irade yok. Yani şu, çok önemli. Biz şov istemiyoruz.  Şovlarla bizi kandırmasınlar. Lütfen, rica ediyorum.  İş yapsınlar, halk onların arkasında durur. Biz dururuz arkasında. Bizi neyle kandıracaklar? 

Son olarak okuyucularımıza ileteceğiniz  bir şeyler var mı ?
Öncelikle engellilere destek veren ve onlara yardımcı olan kurum ve kuruluşlara yardımcı olsunlar. Üstelik de nüfusumuzun engelli oranının yüksek olduğu düşünülürse ne demek istediğim daha kolay anlaşılacaktır. Bir de engelleri istihdam ederken daha çok kişiye ekmek kapısı olmak isteriz. Bu yüzden destekleyenlerin artmasını istiyor ve temenni ediyoruz.   Unutulmasın ki; herkes bir engelli adayı .Engelsiz yaşayanlar engellilerin halinden  mutlaka anlamalılar. Size ve gazeteniz çalışanlarına meslek yaşamlarında başarı diliyorum.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam