SON DAKİKA
reklam
reklam

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali İçin Basın Toplantısı Yapıldı

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 102842

İSTANBUL

17 Kasım’da başlayacak Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin basın toplantısı 6 Kasım Pazartesi Günü  The Marmara Pera’da yapıldı. Festival Başkanı Ogün Şanlıer, Festival Direktörü Bülent Turgut ve Festival Genel Koordinatörü İrem Şentürk’ün konuşmacı olduğu toplantıda festival  hakkında biligi verildi. Woody Allen’dan George Clooney’e, usta isimlerin beklenen filmlerinin Türkiye prömiyerlerine evsahipliği yapacak festivalde; Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 film gösterilecek.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Festival Başkanı Ogün Şanlıer: “Sağlam ve emin adımlarla devam ediyoruz!” 

Festival Başkanı Ogün Şanlıer konuşmasına yolun başında olmasına rağmen hızlı adımlarla ilerleyen bir festival olduklarını söyledi ve “Bu yıl beşinci defa düzenlediğimiz Uluslararası Boğaziçi Film Festivali henüz genç olmasına rağmen ülkemizde sinema alanında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası etkinliklerin en önemlilerinden birisi olma yönünde sağlam ve emin adımlarla yürümeye devam ediyor” dedi.  

Şanlıer, Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 filmin gösterileceğini; Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve Béla Tarr, Aida Begic, Bobby Roth, Majid Majidi gibi ünlü konuklarıyla Kasım ayının en çok konuşulacak etkinliklerinden biri olacağını söyledi. 

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin bu yılki en önemli yeniliğinin Bosphorus Film Lab olduğunu belirten Şanlıer, TRT'nin kurumsal iş ortaklığı ile geçen yıl başlattıkları Yapım Destek Platformu’nun bu yıl Bosphorus Film Lab adını aldığını; amaçlarının da Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak ve genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak olduğunu söyledi ve bu yılın finalistlerini de açıkladı: 

 “Pitching Kategorisi Finalistleri; Fikret Reyhan’ın “Bir Yolculuk”, Erkan Yazıcı’nın “Bir Zamanlar Trabzon’da”, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun “Birlikte Öleceğiz”, Elif Eda Karagöz’ün “Fatma”, Onur Yağız’ın “Karıncalar”, Tunç Davut’un “Kesilmiş Bir Ağaç Gibi”, Mehmet Öztürk’ün “Köprüler”, Hacı Orman’ın “Körleşme”, Fatih Özcan’ın “Mavzer” ve Canan Çelik ile Korhan Günay’ın “Yaşamak” adlı projeleri olurken; Work in Progress kategorisinin finalistleri ise Abdurrahman Öner’in “Ay Dede”, Banu Sıvacı’nın “Güvercin”, Ümit Köreken ile Nursen Çetin Köreken’in “Muhammed Ali”, Semir Aslanyürek’in “Kaos”, Ramin Matin’in “Son Çıkış” adlı projeleri oldu.”

Festivalin yeni bölümü “Uzun Yürüyüş” hakkında da konuşan Ogün Şanlıer, “Bu bölümde, 21. yüzyılın en önemli sorunu haline gelen mülteci sorununu sinemada etkileyici bir dille anlatan 8 film gösterilecek. Aralarında uluslararası uzun metraj yarışma jüri başkanı Bosnalı yönetmen Aida Begić’in son filmi ‘Bırakma Beni’nin de olduğu bu seçkinin yanı başımızda olup biten insanlık dramına bir ışık yakması en büyük dileğimiz” dedi.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Festival  Direktörü Bülent Turgut: “Festival İstanbul’un dört bir yanında!” 

Festivalin bu yıl bir çok yenilikle birlikte geldiğini belirten Festival Direktörü Bülent Turgut ise ulusal ve uluslararası yarışma bölümünün jüri üyelerini açıkladı: “Derviş Zaim başkanlığında gerçekleşecek Ulusal Uzun Metraj Yarışması jüri üyeleri, yazar Ayfer Tunç, oyuncu Yasemin Allen, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve kurgucu Alin Zoi Tinel olacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını ise Bosnalı yönetmen Aida Begiç üstlenirken jüri üyeleri Hırvat yönetmen Zrinko Ogresta, sanat yömetmeni Laszlo Rajk, oyuncu Daphne Patakia ve Hollanda Film Fonu’ndan Signe Zeilich – Jensen olacak.”

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden birinin İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği ile yapacağı işbirliği olacağını söyleyen Turgut, “Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz, Fatih ve Üsküdar belediyelerinden oluşan İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin festivale vereceği destek sayesinde belediyelere ait kültür merkezlerinde ücretsiz gösterimler gerçekleşecek ve böylece Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, İstanbul’un dört bir yanına yayılmış olacak.”

Program hakkında detaylar veren Turgut, Woody Allen ve George Clooney’nin son filmlerinin Türkiye galalarına ev sahipliği yapacaklarının da müjdesini verdi.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Festival  Koordinatörü İrem Şentürk: Festivalin konukları da heyecan uyandırıyor

Festival Genel Koordinatörü İrem Şentürk ise festivalin etkinliklerini ve konuklarını açıkladı: “Bu yıl yine usta sinemacıları İstanbul’da ağırlıyor ve sinemaseverlerin kaçırmaması gereken etkinliklerle karşınıza çıkıyoruz. 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin konukları da heyecan uyandırıyor. Festivalin Masterclass Programı’nda; Béla Tarr’ın yanı sıra, Macar sanat yönetmeni László Rajk ve “Lost”, “Prison Break” gibi pek çok kült dizinin yönetmeni Bobby Roth, festival kapsamında İstanbul’a gelecek ve sinemaseverlere özel sinema dersi verecekler. Ayrıca, uluslararası yarışmada son filmi “Beyond The Clouds” ile yer alan Majid Majidi, filmin müziklerini yapan, “Slumdog Millionaire” ile Oscar kazanmış ünlü besteci A.R. Rahman ve Hindistan sinemasının önde gelen yapımcılarından Vibha Chopra da İstanbul’a gelecek festival konukları arasında yer alıyor. Bosphorus Film Lab kapsamında ise yazarlıktan oyunculuğa, sanat yönetiminden televizyon-sinema birlikteliğine, bir çok başlıkta atölyelerimiz ve söyleşilerimiz olacak.”

Festivalden yerli sinemaya büyük destek!

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden ilki Bosphorus Film Lab olacak. Festivalin TRT'nin kurumsal iş ortaklığı ile geçen yıl başlattığı Yapım Destek Platformu, bu yıl Bosphorus Film Lab adını alıyor ve yerli sinemacılara olan desteğini güçlendirerek sürdürüyor. Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak ve sinemamızın yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması amacıyla yola çıkan Bosphorus Film Lab, uzun metraj kurmaca film projelerinin yapım süreçlerine katkı sunacak.

Pitching ve Work in Progress başlıklı iki kategoride seçilecek projelerin ekipleri 19-23 Kasım tarihlerinde dünyaca ünlü film danışmanı Hayet Benkara eşliğinde düzenlenecek atölyelere katılacak ve ortak yapım, pitching ve finansal plan hazırlama konularında projelerini geliştirecekler. TRT'nin kurumsal iş ortağı olduğu Bosphorus Film Lab’de Pitching kategorisinde yarışan bir proje, TRT Ortak Yapım Ödülü’nü alırken, Work in Progress kategorisinden bir proje de 25.000 TL değerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü kazanacak. Ayrıca iki kategoriden birer projeye de toplam 100.000 TL değerinde Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü sunulacak.

Ulusal Sinema’da 8 film Büyük Ödül için yarışıyor

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin ulusal ve uluslararası yarışması bir kez daha son dönem yerli ve yabancı sinemanın en yetkin filmlerini bir araya getiren seçkisiyle İstanbul’da yarışma heyecanı yaşatacak.

Başkanlığını usta yönetmen Derviş Zaim’in yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi; yazar Ayfer Tunç, kurgucu Aylin Zoi Tinel, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve oyuncu Yasemin Allen’den oluşuyor. 

Yarışmada  100.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü için Andaç Haznedaroğlu’nun “Misafir”, Ayhan Salar ve Erkan Tahhuşoğlu’nun “Eşik”, Burçak Açık Üzen’in “Beginner”, Bülent Öztürk’ün “Mavi Sessizlik”, Fikret Reyhan’ın “Sarı Sıcak”, Özgür Sevimli’nin “Murtaza”, Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey” ve Selman Kılıçaslan’ın “Bütün Saadetler Mümkündür” adlı filmleri yarışacaklar. 

Kısacılara Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde Ahmet Uluçay anısına ödül!

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi, Saraybosna Film Festivali kısa film programcısı Asja Krsmanović, yönetmen Gözde Kural ve yönetmen, yapımcı ve senarist Hakkı Kurtuluş’tan oluşuyor. Ulusal kısa film yarışmasında ise kurmaca dalında 10, belgesel dalında ise 8 film yarışacak. Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda Ahmet Serdar Karaca’nın “Frekans”, Alkım Özmen’in “Bir İş Görüşmesi Hikayesi”, Ayris Alptekin’in “Kot Farkı”, Canbert Yerguz’un “Kamyon”, Çağhan Özdemir’in “Mutluluk”, Hasan Ali Kılıçgün’ün “3,5 Lira”, Derin Biricik’in “Mümkün Hayatların En Güzeli”, Okan Akgün’ün “Bir Tabut İnsan”, Onur Yağız’ın “Toprak” ve Sinan Kesova’nın “Hinterlant” adlı filmleri 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film Ödülü için yarışacak.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Kısa Belgesel Yarışması Jürisi ise , yönetmen ve yapımcı Aysim Türkmen, TRT yapımcılarından ve belgesel yönetmeni Kerime Şenyücel ve Filistinli sinemacı Mohammed Almughanni’den oluşuyor.

Ulusal Kısa Belgesel Yarışması’nda Abdurrahman Demir’in “Kırmızı”, Ege Zaimağaoğlu’nun “Gönüllü Yürekler”, Hasan Ete’nin “Meftun”, Haydar Demirtaş’ın “Ülkemden Uzakta”, Mehmet Can Mıcık’ın “Menderes Kıyısında”, Orhan Dede’nin “Misafir”, Volkan Budak’ın “Yaban” ve Yavuz Üçer’in “Hekim” adlı kısa belgeselleri 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Belgesel Ödülü için yarışacak.

Ayrıca festivalde yarışan kısa filmlerden birine de 25.000 TL değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü de  verilecek.

Uluslararası yarışma filmleri Türkiye’de ilk kez seyirci karşısına çıkıyor 

Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye prömiyerlerini  Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde yapacak. 

Brezilya, Fransa, Gürcistan, Hindistan, İran, İtalya, Kırgızistan, Mısır, Romanya ve Rusya’dan toplam 10 filmin yer alacağı yarışmada bir film 50.000 TL değerindeki Büyük Ödül’e uzanırken; ayrıca, erkek oyuncu, kadın oyuncu, senaryo, sinematografi ve kurgu dallarında toplamda 100.000 TL’yi aşkın para değerinde ödül dağıtılacak.

 “Snow”, “Children of Sarajevo” gibi filmleriyle tanıdığımız, Bosnalı ünlü kadın yönetmen Aida Begic’in başkanlığını üstleneceği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisi ise, oyuncu Daphné Patakia, festival profesyoneli Signe Zeilich-Jensen, sanat yönetmeni László Rajk, senarist ve yönetmen Zrinko Ogresta’dan oluşuyor.

“Children of Heaven" (1997), “The Color of Paradise” (1999), “Baran” (2001) filmleriyle Türkiyeli sinemaseverlerin de yakından takip ettiği, İran sinemasının uluslararası alandaki en tanınmış yönetmenlerinden Majid Majidi’nin ilk kez Hindistan’da çektiği ve Mumbai’yi güçlü ve göz kamaştırıcı bir görsellikle sunan filmi “Beyond The Clouds”; yine İran’dan Parviz Shahbazi’nin dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Ufuklar (Orizzonti) bölümünde yarışan ve iki genç sevgilinin birlikte olabilmek için ailelerinden kaçmalarını ve başlarına gelen çeşitli olayları incelikli bir kurguyla anlatan filmi “Malaria”; “Asmaa" (2011) ve “French Excuse My” (2014) gibi ödüllü filmleriyle tanıdığımız Mısırlı yönetmen Amr Salama’nın ilk kez Toronto Film Festivali’nde görücüye çıkan, 2009’da hayranı olduğu Michael Jackson'ın ölümünün haberiyle sarsılan bir imamın trajikomik hikâyesini anlattığı filmi “Sheikh Jackson”; bol ödüllü ilk filmi “Apache” ile eleştirmenlerden övgüler toplamış Fransız yönetmen Thierry de Peretti’nin Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda yarışan, huzursuz edici ikinci filmi “A Violent Life” ve “Corn Island/Mısır Adası” filmi ile tanınan Gürcü yönetmen George Ovashvili’nin dünya prömiyerini Karlovy Vary’de yapan ve devrik bir devlet başkanının siyasi mücadelesini anlatan son filmi “Khibula”, yönetmenlerin takipçilerinin yarışmadan özellikle kaçırmaması gereken filmler arasında yer alıyorlar.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde yeni yönetmenleri keşfetme vakti

Bu yıl yarışma seçkisinde ilk filmler dikkatleri çekiyor. İtalyan yönetmen Andrea Magnani’nin Locarno’da yarışan, aşırı kilo problemi nedeniyle gokart aracına artık binemeyecek hale gelen bir yarışçının kara komedi hikâyesini anlattığı “Easy”; Brezilyalı yönetmen Davi Pretto’nun Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde görücüye çıkan, Brezilya Ödülleri’nde En İyi Film seçilen ve insan, doğa ve mülkiyet konularını başarılı ve etkileyici bir görsellikle anlatan filmi “Rifle”; Kırgız Bakyt Mukul ve Dastan Zhapar ikilisinin Montreal World Film Festivali’nden En İyi İlk Film Ödülü’yle dönen draması “A Father’s Will”, kısa filmleriyle Berlin ve Cannes film festivallerinde aldığı ödüllerle tanınan, genç kuşak Romen yönetmenlerden Cristi Iftime’nin dünya prömiyerini yaptığı Karlovy Vary’den Fedeora Ödülü’nü alan filmi “Marita” ve Rus yönetmen Ivan Bolotnikov’un Şanghay Film Festivali’nde Cristian Mungiu başkanlığındaki jüriden En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleriyle dönmüş biyografik filmi “Kharms”, yeni yönetmenleri keşfetmek isteyen sinemaseverleri bekliyor.

Dünyanın kısa filmine Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde 20 bin TL ödül!

Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi, uluslararası yarışmada bir filme 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü’nü, Kısa Belgesel Yarışması Jürisi de bir filme yine 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Ödülü’nü verecek.

En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda Almanya, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İran, Letonya, Lübnan, Romanya ve Yunanistan’dan toplam 10 film bulunuyor. Mahdi Fleifel’in “A Drowning Man”, Qiu Yang’ın “A Gentle Night”, Jeroen Ceulebrouck’un “Antarctica”, Ena Sendijarević’in “Import”, Ladj Ly’in “Les Miserables”, Kaveh Mazaheri’nin “Retouch”, Una Gunjak ve Rami Kodeih’in birlikte çektiği “Salamat From Germany”, Cyril Aris’in “The President’s Visit”,  Anna Katalin Lovrity’nin “Volcano Island” ve Adrian Silisteanu’nun “Written/Unwritten” adlı kısa filmleri Büyük Ödül için yarışacak.

En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Yarışması’nda ise Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, Lübnan, Macaristan ve Yunanistan’dan toplam 8 film yarışıyor.

 Belgesel film tutkunlarının kaçırmaması gereken filmler arasında; Karlis Lesins’in “Grandfather’s Father”, Douwe Dijkstra’nın “Green Screen Gringo”, Issa Touma, Thomas Vroege ve Floor Van Der Meulen’ın birlikte yönettiği “Greeting From Aleppo”, Sam Peeters’ın “Homeland”, Laura Ferrés’nin “Los Desheredados”, William Henne ve Caroline Nugues’tan oluşan Atelier Collectif’in “No Go Zone”, Jean-Julien Pous’un “Resonances” ve Karam Ghossein’in “Street Of Death” adlı kısa belgeselleri bulunuyor.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam