Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-37-yillik-istanbul-film-festivali-bu-yil-6-17-nisanda-gerceklesecek-i-bolum-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
37 yıllık İstanbul Film Festivali bu yıl 6-17 Nisan’da gerçekleşecek ( I. BÖLÜM) - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

37 yıllık İstanbul Film Festivali bu yıl 6-17 Nisan’da gerçekleşecek ( I. BÖLÜM)

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2018, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 67616

İSTANBUL

“Sanatlar ve Sinema” temasıyla altı filmin gösterildiği bir “film haftası”  düzenleniyor. 1983’e gelindiğinde ise “Uluslararası İstanbul Sinema Günleri” adı altında tam 36 yabancı film sinema severlerle buluşuyor. 
1984 yılından itibaren “Sinema Günleri”  Nisan aylarında düzenlenen ayrı bir etkinlik olurken, günümüze ise  İstanbul Film Festivali adıyla ulaşıyor. Her sene yoğun ilgi gören ve  İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 37. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 37. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra usta sinemacılarla söyleşiler yer alacak. 
Festivalde dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 198 uzun metrajlı ve 12 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak. 
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner “Özenle hazırlanan bölümleri ve nitelikli seçkisiyle festivalimizin daha nice sinemacı ve film izleyicisinin düşünce dünyasını zenginleştireceğine inanıyoruz.” 
Festivalin  genel programı 14 Mart Çarşamba sabahı İKSV’nin Resmi Konaklama Sponsoru da olan The Marmara Hotel Taksim’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner festivalin İstanbul’la özdeşleşen bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek ,   “İstanbul Film Festivali, seyircisiyle ve kentle bütünleşmiş, bir kuşak sinemacının ve izleyicinin yetişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir etkinlik. Özenle hazırlanan bölümleri ve nitelikli seçkisiyle festivalimizin daha nice sinemacı ve film izleyicisinin düşünce dünyasını zenginleştireceğine inanıyoruz… 37. İstanbul Film Festivali’nin düzenlenmesindeki katkıları için başta Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bu yıl festival sponsorluğunu üstlenen Vodafone Red olmak üzere tüm destekçilerimize içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Siz değerli basın mensuplarına da festivalimizin duyurulması konusundaki destekleriniz için teşekkür ediyoruz,” diye konuştu.
Festival Sponsoru olan Vodafone Türkiye’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy “Festival kapsamında gerçekleşecek pek çok etkinliğin dijital ortamda tüm Türkiye’den takip edilebilmesini sağlayacağız.”
37. İstanbul Film Festivali’nin festival sponsoru Vodafone Red adına konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’den sonra söz alarak ;   “Vodafone Red olarak, Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük film festivali olan 37. İstanbul Film Festivali’ne sponsor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sinema gibi ekran sanatlarının dijitalleşmesine önem veriyoruz. Film Festivali’nin de dijital kurgularımız ve imkânlarımız ile yüz binlerce izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz. Festival kapsamında gerçekleşecek pek çok etkinliğin dijital ortamda tüm Türkiye’den takip edilebilmesini sağlayacağız. Türkiye’de ilk kez dijital sinema seansı ve Sanal Gerçeklik gösterimleri düzenleyeceğiz. Sinemaseverlerin festival içerikleriyle dijital platformlarda da buluşmasının heyecan verici olacağına inanıyoruz,” dedi. Engin Aksoy’un ardından söz alan Vodafone Türkiye Marka ve Pazarlama Stratejisi Direktörü Ebru Özgüç de Vodafone Red’in festivale getireceği teknolojik yeniliklerle ilgili detaylı bilgileri  paylaştı.
Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan da ,  Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri açıklarken “Köprüde Buluşmalar” ın  Yöneticisi Gülin Üstün ise festival kapsamında bu yıl 13. kez Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getirecek Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler aktardı. 
İstanbul Film Festivali ve 
Vodafone Red işbirliği
teknolojik yenilikleri de 
beraberinde getiriyor  
İstanbul Film Festivali ve Vodafone Red işbirliği, bu yıl getireceği teknolojik yeniliklerle festivalin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak  37. İstanbul Film Festivali’nin açılış töreni, kırmızı halı ve ödül töreni gibi birçok etkinliği canlı izlenebilecek. Ayrıca bu yıl Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yer alacak Festival Merkezi’nde gerçekleştirilecek söyleşiler ve festivalin ulusal ve uluslararası konuklarıyla gerçekleştirilecek seçili röportajlar dijital ortamda takip edilebilecek. Böylelikle sinemaseverler sadece İstanbul’dan değil, tüm Türkiye’den saatleri ve programı festival tarafından duyurulacak dijital seanslarda da film izlemenin keyfine varacak.
Ayrıca bu yıl, İstanbul Film Festivali ve Vodafone Red işbirliği sayesinde festivalde ilk kez Sanal Gerçeklik (Virtual Reality - VR) deneyimleri yer alacak. Yurt dışındaki önemli festival programlarında yer bulan VR içerikler, özel sanal gözlükler aracılığıyla İstanbul Film Festivali takipçilerine interaktif deneyimler yaşatacak.
Festival Filmleri 9 Salonda
sinemaseverlerle buluşacak
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması (iki salon), Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 9 salonda yapılacak. 
Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 saatleri arasında  yapılacak. 
Festivalin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere bir hediyesi var. Festivalde bu yıl da, hamilerin desteğiyle, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarının öğrenci biletleri 1 TL üzerinden satışa sunulacak. 
Vodafone Red ve FreeZone’lular, bu yıl 24 Mart-19 Nisan tarihleri arasında, 37. İstanbul Film Festivali gösterimleri için Biletix.com ve festival gişelerinden bir bilet aldığında ikincisi hediye olacak. Hediye biletler stoklarla sınırlı. Hafta içi gündüz seanslarında öğrenciler için sınırlı sayıda olan 1 TL’lik biletler bu kampanyaya dâhil değil.
Bu yıl yenilenerek açılan ve Beyoğlu’na hareket getiren Yapı Kredi Kültür Sanat 37. İstanbul Film Festivali’nin “Festival Merkezi”  olacak. Basın buluşmaları, sektör görüşmeleri, festival sohbetleri, seminer ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapacak merkez, festivalin kalbi olacak. 
İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri Savaş, Şahin, Gülyüz ve Keskiner’in olurken, Emek Ödülü de Pişkin’e takdim edilecek
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl oyuncu Perihan Savaş, yazar ve senarist Osman Şahin, yönetmen Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner’e verilecek. Festivalin en eski sinemalarından Atlas Sineması’nın 22 yıldır müdürlüğünü sürdüren Cevdet Pişkin’e ise Sinema Emek Ödülü verilecek. Ödüller, 6 Nisan Cuma gecesi yapılacak 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
Köprüde Buluşmalar 13 Yaşında 
Türkiye’den sinemacıları uluslararası sektör profesyonelleri ile buluşturan ilk etkinlik olan ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu İstanbul Film Festivali kapsamında, 6-13 Nisan tarihlerinde düzenleniyor.
Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi, Work in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleri ile post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerin uluslararası film sektörüne ilk sunumları 12 ve 13 Nisan tarihlerinde yapılıyor. Köprüde Buluşmalar kapsamında uzmanların katılımıyla düzenlenen ve görsel-işitsel sektörün yeniliklerinin ve film yapımına dair konuların irdelendiği Sinema Konuşmaları’nın yanı sıra uluslararası market ve fon temsilcileri ile tanışma programları da yer alacak.Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 13 Nisan akşamı yapılacak kapanış resepsiyonunda duyurulacak.
Festivaldeki Yarışma Heyecanı  
8 Nisan’da Başlayacak
37. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 8 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, 17 Nisan Salı akşamı düzenlenecek İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak. 
Uluslararası Yarışma ’da 11 Film 
“Altın Lale”  için  yarışıyor 
İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 37. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde Türkiye Yapımı  olan Tuzdan Kaide’in de olduğu 11 ülkeden 11 film yer alacak. 
İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle destekleniyor. 
Bu ödülün 10.000 avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek. 
Geçtiğimiz yıl festivalde Uluslararası Yarışma’da Ornitolog filmiyle Altın Lale kazanan yönetmen João Pedro Rodrigues başkanlığındaki Uluslararası Yarışma jürisinde,  Dogtooth, The Lobster gibi filmlerden tanıdığımız oyuncu Angeliki Papoulia;  bu yıl Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve Gümüş Ayı Alfred Bauer ödüllerini kazanan Las Herederas / Mirasçılar filminin yönetmeni Marcelo Martinessi; Ferzan Özpetek’in Hamam ve Harem Suare filmlerinin bestelerinden tanıdığımız müzisyen Pivio ve Tallinn Black Nights Film Festivali direktörü Tiina Lokk yer alıyorlar . 
Festivalin  Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler ise şu şekilde :
 Köpek / Dog / Samuel Benchétrit (Fransa) 
 Tuzdan Kaide / Burak Çevik (Türkiye) 
 Cocote / Nelson Carlo de los Santos Arias (Dominik Cumhuriyeti-Arjantin-Almanya-Katar) 
 Görgü Kuralları / Good Manners / Marco Dutra & Juliana Rojas (Brezilya-Fransa) 
 Western / Valeska Grisebach (Almanya-Bulgaristan-Avusturya)
 Bir Zamanlar Kasım’da / Once Upon a Time in November / Andrzej Jakimowski (Polonya) 
 Bir Mahalle Hikâyesi / Soldiers. Story from Ferentari / Ivana Mladenovic (Romanya-Sırbistan-Belçika)
 Kış Kardeşleri / Winter Brothers / Hlynur Palmason (Danimarka) 
 Katil Marlina / Marlina the Murderer in Four Acts / Mouly Surya (Endonezya- Fransa-Malezya-Tayland) 
 Ev / The Home / Asghar Yousefinejad (İran)
 The Rider / Chloé Zhao (ABD) 
Sinemada İnsan Hakları 
Yarışması 12 Yaşında 
12 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Ödül, Eurimages fonunun verdiği 5.000 avro para ödülü ile destekleniyor. 
Yarışma jürisinde New Yorklu sanatçı ve bu yıl festival programında yer alan Looking for Oum Kulthum / Ümmü Gülsüm’ün Peşinde filminin yönetmeni Shirin Neshat, radyo ve televizyon kültür-sanat programları yapımcısı Christine Masson ve yapımcı, yönetmen Erol Mintaş yer alacak. Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan filmler ise :
 Tempelhof Havaalanı / Central Airport THF / Karim Ainouz (Almanya-Brezilya-Fransa)
 Baskın / Razzia / Nabil Ayouch (Fas-Fransa-Belçika) 
 Ayaz / Frost / Sharunas Bartas (Litvanya-Fransa-Ukrayna-Polonya) 
 Muhi / Muhi – Generally Temporary / Rina Castelnuovo-Hollander, Tamir Elterman (İsrail-Almanya) 
 Styx / Wolfgang Fischer (Avusturya-Almanya) 
 Fransa’da Bir Mevsim / A Season in France (Mahamat-Salah Haroun) 
 Kaçış / Kenan Kavut (Türkiye) 
 Kigali’de Kuş Sesleri / Birds Are Singing In Kigali / Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze (Polonya) 
 Obscuro Barroco / Evangelia Kranioti / Fransa-Yunanistan 
 Diptekiler / Underground / Daniel Palacio (Filipinler) 
 Rahat Bir Nefes / And Breathe Normally / Isold Uggadóttir (İzlanda-İsveç-Belçika) 
Ulusal Yarışma’da Altın Lale 
Ödülü için 13 Film yarışıyor 
Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2017-2018 sezonunda tamamlanan 13 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılmış olacak.  

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam