Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-uskudar-universitesi-npistanbul-beyin-hastanesi-kanserle-ilgili-aciklamalar-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kanserle İlgili Açıklamalar - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kanserle İlgili Açıklamalar

Eklenme Tarihi: 13 Nisan 2018, Cuma - 11:00   Okunma Sayısı: 69024

İSTANBUL

Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanser hastalığına dikkat çekmek amacıyla Türkiye’de her yıl Nisan ayının ilk haftası Kanserle Savaş Haftası olarak kabul ediliyor. 

Kanser vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlayıp , vücudun olması gerektiği gibi çalışmasını zorlaştırmaktadır.

Kanser, birçok kişide oldukça iyi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Gerçekte, artık hiç olmadığı kadar çok hasta kanser tedavisinden sonra hayatına devam etmektedir. Üstelik erken teşhisle kanserin ortadan kalkması ve tedavi edilmesi de kolaylaşmıştır. 

Son dönemde dikkat çekici bir şekilde ülkemiz ve dünyamızda  hızla yayılmasıyla daha çok konuştuğumuz bu rahatsızlık hakkında Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer de dikkat çeken bazı açıklamalarda bulundu. 

Op. Dr. Şerafettin Özer ; “Erken teşhisle kanser kontrol edilebilir, çıkarılabilir, temizlenebilir zamanında ortadan kaldırılması çok önemlidir.”

Kanser erken teşhis edilerek kontrol edilebileceğini ifade eden  Op. Dr. Şerafettin Özer, bir kanserde ilk ya da tamamlayıcı cerrahi tedavinin, gerektiğinde normal dokuların ve bölgesel lenf bezlerinin yeterli mesafe bırakılarak birlikte tümörün bütünü ile çıkarılmasını kapsadığını belirtti ve şunları söyledi ;  “Tedavinin birincil hedefi lokal ve bölgesel kontroldür. En basit anlaşılır tanımı ile büyümeden, yayılmadan, sisteme katılmadan, uzak organlara ulaşmadan ortadan kaldırılmasıdır. Sonrasında ise kanser tedavisi kişiselleştirilerek tümörün yapısı, vücudun immün tepkileri ve tümör mikroçevresi ile ilgili bilgilere göre yürütülmesidir. O nedenle erken teşhis edilerek kontrol edilebilir, çıkarılabilir, temizlenebilir zamanda ortadan kaldırılması çok önemlidir”.

“100’den fazla kanser türü var, ancak oluşması ve çoğalmasını sağlayan sekiz temel değişim ortaya konuldu.”

“Her ne kadar 100’den fazla kanser çeşidi olsa da oluşması ve çoğalmasını sağlayan sekiz temel değişim ortaya konulmuştur” diyerek sözlerine devam edene Op. Dr. Şerafettin Özer, bu değişimleri şöyle sıraladı:

“- Normalde herhangi bir yara iyileşmesi, onarım gibi durumlarda o hücrelerde kontrollü bir çoğalma oluşarak yeteri kadar doku yapılır. Bu çoğalma sinyallerinin kendi kendine oluşması, özerklik göstermesi.

– Bu çoğalma yeterli seviyeye ulaştığında bu büyümeyi engelleyen sinyaller yolu ile büyüme durdurulur. Büyümeyi engelleyen sinyallere duyarsızlık oluşması.

– Dokulardaki hastalıklı hücrelerin yok edilmesi için olan planlı hücre ölümünden kaçış.

– Sınırsız çoğalma potansiyeli.

– Damarlanma ve yayılım.

– Uzak organlara gitme.

– Beslenmesinin enerji metabolizmasının yeniden programlanması.

– İmmün yıkımından kaçış.”

Op. Dr. Şerafettin Özer ; “Kanserlerin % 5-20’si genetik faktörlerden kaynaklı olarak genetik kanser varlığına işaret eden faktörler olarak düşünülmektedir” 

Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bu özellikleri bulunan kanser için erken teşhis dördüncü aşama sırasında iken sisteme ulaşmadan ortadan kaldırılabilecek, kanserin diğer özelliklerini kazanamadan durdurulmasını sağlayacak en uygun tedavi imkanı sağlar”  derken  kanser oluşumuna genetik ve çevresel faktörlerin etkisi olduğunu da  belirti ve şu cümleleri kulandı .   “Kanserlerin % 5-20’si genetik faktörlerden kaynaklı olarak genetik kanser varlığına işaret eden faktörler olarak düşünülmektedir. Bu faktörleri söyle sıralarsak;

1.Normalden genç yaşta gelişimi

2.Birden fazla yerde başlamış olması

3.Daha az etkilenen cinsiyette görülmesi

4.Aynı kanser türünün akrabalarda kümelenmesi.

5.Kanserin mental retardasyonla beraber olması.”

Öte yandan kanserlerin %60 ila %90’ının çevresel faktörden kaynaklandığının düşünüldüğünü belirten de  Op. Dr. Şerafettin Özer, çevresel etkenleri şöyle sıraladı:

“Benzidin, benzopiren, kömür katmanı sahası, benzen, etilen, oksit, formaldehit, silgi üreten sanayi, ressam gibi mesleki meziyet, sülfür gibi kimyasallar, yabancı maddeler nedeniyle sürekli  irritasyon, insanlarda uzun süre iyileşmeyen yaralar, yanıklar, inflamatuar barsak hastalıkları, Helicobacter pilori, gastrit, asbestos lifleri, silika (inşaat yıkım alanları), sigara dumanı, radyasyon, hepatit B-C, HIV, Epstein-Bar gibi virüsler, aflatoksin ile kontamine yiyecekler. Genetiği ile oynanmış gıdalar, varoluş özellikleri değiştirilmiş yiyecekler kanserojen etkilere sahiptir.”

Özer, kadınlarda menopozda hormon replasman tedavisi gibi fizyolojik denge bozucu uygulamaların da çevresel risk faktörleri içerisinde yer aldığını söyledi.

 

Op. Dr. Şerafettin Özer  “Kanser türleri kadın ve erkekte farklılık gösteriyor” 

Kanser türlerinin kadın ve erkekte görülme oranlarının farklılık gösterdiğini de  kaydeden Op. Dr. Şerafettin Özer bu konuyla ilgili olrak şu bigileri verdi. ,“Erkeklerde en fazla görülen 5 kanser türü; %28 prostat, %14 akciğer, solunum yolları, %9 kolon rektum, %7,8 mide, %6 üriner mesanedir. Kadınlarda en fazla görülen 5 kanser türü ise %29 meme, %14 akciğer, solunum yolları, %9 kolon rektum, %6 uterus korpus, %6 tiroid olarak görülmektedir” 

Özer’in verdiği bilgilere göre  ölümcüllük oranları  da farklılık gösteriyor. Özer bu durumu ise şöyle özetliyor;  “Cinsiyete göre belirli farklılık bulunmaktadır. Bu kanserlerin ölümcüllük oranları, görülme oranlarından farklıdır. Organın yeri erken teşhisi etkilemektedir. En fazla ölümcül olan kanserler her iki cinste de akciğerler ve solunum yolları kanserleri birinci sıradadır. İkinci sırada erkeklerde prostat, kadınlarda meme, üçüncü sırada erkeklerde karaciğer kadınlarda kolon-rektum kanserleri gelmektedir” 

Op. Dr. Şerafettin Özer’e göre; yapılan erken teşhis kanseri kanserlikten çıkarmakta 

Yine yinelenebilir kanser sebeplerinin birinci sırasında sigara, ikinci sırada ise obezite geldiğini vurgulayan Op. Dr. Şerafettin Özer, “Erken evrede teşhis edilen kanser tedavi edilmektedir. Risk faktörlerinden uzak durulması, gerekli kontrol ve taramaların yapılması, son yıllarda kanser ölüm oranlarında azalmalar sağlamıştır. 2005 yılından beri her yıl % 1.5 oranında kanser ölüm oranlarında azalma kaydedilmiştir. Son 20 yılda ölüm oranları kolektreral kanser, kadın meme kanseri, erkek akciğer kanseri için %30’dan fazla ve prostat kanseri içn %40’tan fazla düşüş görülmüştür. Bu düşüşler erken teşhis ve tedavideki ilerlemeleri yansıtmaktadır”  derken, uyarılarını ve önerilerini  ise şöyle sıraladı:

“Kanserin azalmasını sağlamak, risk faktörlerini bilmek, uzak durmak ve gerekli kontrol ve taramaları yapma bilincine ulaşmak, belirtiler görüldüğünde, şüphelenildiğinde en kısa zamanda hekime müracaat etmek ve varsa gerekli işlemi yapmakla mümkündür. Kolorektal kanser insidansındaki düşüşler temelde kanser öncüsü poliplerin çıkarılmasına olanak tanıyan taramalardaki kolonoskopik tetkiklerle olmuştur. Sigara, tütün kullanmamak, obeziteyi önlemek, kanser görülme oranını en fazla azaltacak uygulamalardır. Bu nedenlerle erken teşhis kanseri kanserlikten çıkartır diyoruz.”

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam