SON DAKİKA
reklam
reklam

Maltepe’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Coşkuyla Kutlandı

Eklenme Tarihi: 5 Mayıs 2018, Cumartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 80715

İSTANBUL

İstanbul’da uzun süredir 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün kutlanması tartışma konusu olmuştur. Kutlamaların İstanbul’daki sembolik mekanı olarak Taksim ön plana çıkar.Nitekim bu sene de  Türk-İş, Hak-Sen ve Hak-İş’in  başı çektikleri sendikacılar Kazancı Yokuşu’na gelerek 1 Mayıs 1977’deki kanlı  olayda yaşamını yitirenler için karanfil bıraktı . Yine bu seneki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü  kutlamak isteyen ve Saraçhane’de kutlayan DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikasından 60 kişilik grupta  İstanbul Valiliği’nden izin alarak Taksim’de bulunan Cumhuriyet Anıtına çelenk bıraktılar. 

Sendikalardan yoğun katılım 

Valilikle DİSK-KESK-TMMOB-TTB’nin yaptığı görüşmeler sonucunda ise 1 Mayıs 2018  Emek ve Dayanışma Gününün Maltepe’de kutlanması kararlaştırıldı.  DİSK-KESK-TMMOB-TTB ile Türk İş’e bağlı bazı sendikaların başı çektiği grup günler öncesinden hazırlıklarını yaptı ,bu arada güvenlik için gerekli tedbirler alındı ve 1 Mayıs 2018  ‘e geldik. Sabah saatlerinden beri sendikacılar akın akın gelmeye başladı, Maltepe Sahili tıklım tıklım bir kalabalığa sahneydi. Kimi ararsanız bulabiliyordunuz. Miting alanına çıkan Piri Reis Caddesi ve Turgut Özal Bulvarı’nın kesiştiği  30 Nisan gecesinden itibaren   etkinliklerin sona erdiği akşam saatlerine kadar yol araç trafiğine kapatıldı. Alana gelenler güvenlik aramasından geçirildi. Polis helikopteri de havadan denetim yaptı. Kontrol alanlarında polis ekiplerince, bazı pankartlarda kullanılan sopalar da söküldü ve toplanma alanının dışına çıkarıldı. 8.000’e aşkın polisin  görev aldığı ve geniş tedbirler aldığı 1 Mayıs’ta Maltepe’de 6 kişinin de göz altına alındığı öğrenildi.

1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü için renkli pankartlar 

1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları renkli pankartlarla da çok konuşulacağı benziyor; “Ayrımsız şartsız kadro”, “İnsanca yaşanabilecek bir ücret”, “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi”, “İş cinayetlerinin son bulması” gibi pankartların yanı sıra askeri işçilerden tutun da her dal ve meslek sınıfından işçilere, spor severlerden, çocuklara, kadın hakkı savunucularına, yerel derneklerden  değin pek çok kesim renkli pankartlarıyla dikkatleri çektiler. Renkli görüntülerde ise en çok dikkatleri çekenler kadın örgütleri ve Adana Demir Spor ve Beşiktaş Çarsı Grubu oldular.

 

1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına siyasilerden en çok CHP ve HDP ilgi gösterdiler

1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına sendikaların yanı sıra CHP,HDP, Emek Partisi, Saadet Partisi, DSP,TKP yoğun bir şekilde katıldı.  Daha çok da;  CHP ve HDP’nin yoğun bir katımına tanık olduk.  Saadet Partisi’nin katılması da  dikkatleri çeken bir başka  durum olarak karşımıza çıktı. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Maltepe’deki miting alanına giden CHP’liler İlçe Başkanı Engin Özkan,İlçe Kadın Kolları Başkanı Selver Yamak  Sönmez ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Demir’in önderliğinde  önce ilçe binası önünde toplandı. Buradan kortej halinde alana doğru hareket eden partililer yol boyunca da slogan attılar. CHP İstanbul İl Örgütü'ne bağlı bir grup da  önce Kartal Atalar Sahili'nde toplandı. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekillerinin bulunduğu grup, daha sonra ise  "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak, miting alanına kadar yürüdü. Miting alanına saat 11.45 gibi  çok kalabalık bir grupla girmeye başladı. CHP’liler sıklıkla ‘Yaşasın 1 Mayıs direnişimiz’, ’Ya hep beraber ya hiç birimiz’ ve ‘Direne direne kazanacağız’ sloganlarını attılar.  Bu arada  CHP’li milletvekillerinden özelikle CHP Genel Başkan Yardımcıları  Aykut Erdoğdu, Gamze Akkuş İlgezdi  ile Ali Şeker, Gülay Yedekçi’nin partililerce  yoğun bir ilgiyle karşılandığı görüldü.Yine;  CHP’nin belediye başkanları da 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına yoğun bir  ilgiyle katıldılar. Ev sahibi konumundaki Maltepe’nin belediye başkanı CHP’li  Ali Kılıç ise 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ise  belediye işçileriyle  beraber geldi. 

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için kurulan dev platformun yanındaki bölümde  sandalyeye eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş için özel fotoğraf konuldu

Öte yandan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için kurulan dev platformun yanındaki bölümde, CHP Genel Başkan Yardımcıları  Aykut Erdoğdu, Gamze Akkuş İlgezdi  CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu CHP Milletvekilleri  Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Dursun Çiçek, Didem Engin,  Gülay Yedekci,  Ali Şeker ve HDP Eş Genel Başkanı  ve HDP Milletvekili Pervin Buldan , DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu ile  sanatçılar Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Ferhat Tunç ile  akademisyen Güven Gürkan Öztan  gibi isimler yer aldılar. Öte yandan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için hazırlanan "Selahattin Demirtaş aramızda" yazılı bir fotoğrafın bir sandalyede yer alması da dikkatleri  çeken bir görüntü oldu.  

Her sendikanın kendi  belirlediği toplanma alanına gelen işçiler ise daha sonra buradan mitingin yapılacağı sahile doğru yürüyüşe geçti. Aşırı yoğunluk yüzünden 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlama programı  yaklaşık yarım saat gecikmeli başladı.

Konuşmalardan önce ise DİSK Korosu özel bir konser verdi ve  DİSK Korosu'na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte "Enternasyonel" marşını seslendirdi.

Koroya, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Dursun Çiçek, Didem Engin, Gülay Yedekçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP’li belediye  başkanları da katıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için konuşma yapan konuşmacılar iktidara yüklendiler 

Meydandaki ilk konuşmacı ise DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, mayısın emek, mücadele, dayanışma anlamına geldiğini belirterek konuşmasına , "O nedenle 1 Mayıs Kemal Türkler'dir, Abdullah Baştürk'tür. 1977'de, 1989'da, 1996'da yitirdiğimiz canlarımızdır. 1 Mayıs, Gezi'de, haziran isyanında toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır, 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim'dir"  diyerek başladı .  

Konuşmasının devamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni de  eleştiren Çerkezoğlu, "Bu 1 Mayıs, emekle yoğrulmuş umutlu bir başlangıcın işaret fişeği olmuştur. Bu meydandaki ve Türkiye'nin her yanındaki tablo, 24 Haziran'a kadar, 24 Haziran günü ve elbetteki 24 Haziran'dan sonra da devam edecek bir mücadelenin, emeğin değerleriyle örgütlemenin fotoğrafıdır, onun iddiasıdır “ dedi. 

Taşeron işçilerin kadroya geçme yöntemini  de eleştiren Çerkezoğlu, bu süreçte birçok işçinin ayrımcılığa uğradığını, işsiz kaldığını savundu.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, konuşmasının son bölümünde ise OHAL'i  de eleştirerek, işçi ve emekçilerin ülkenin gerçek sahipleri olduklarını, çoğunluğu temsil ettiklerini söylerken  şu cümleleri kullandı;  

"Bu ülkeyi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Bu memleket bizim.  Yalnız, çaresiz, seçeneksiz değiliz. Korktukları başlarına gelecek. Bu memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Güzel günler göreceğiz."

Çerkezoğlu’dan sonra söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da OHAL'in gerekçe gösterilerek izin verilmemesini kınadı.

Bozgeyik, 24 Haziran'da yapılacak seçimin gelecek on yılları belirleyecek nitelik ve önemde olduğunu ifade etti ve  konuşmasında sıklıkla iktidara yüklenerek şunları söyledi , 

“Anayasayı, uluslararası sözleşmeleri, OHAL’i fırsata çevirerek çiğneyenler yargı önünde er geç hesap vermekten kurtulamayacaklardır. 24 Haziran’da yapılacak seçim gelecek on yıllarımızı belirleyecek nitelikte ve önemde. Bu nedenle 24 Haziran'a kadar artık her günümüz 1 Mayıs'tır". 24 Haziran’a a dek her gününüz 1 Mayıs’tır. Büyük bir mücadele azmiyle, moraliyle faşizme niçin geçit verilmemesi gerektiğini anlatacağız. AKP-MHP bloğuna karşı hep birlikte gerekli cevabı vereceğiz. “

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise  yaptığı  konuşmasında evrensel hukuk ilkelerinin terk edildiği, demokrasiden uzaklaşıldığı bir dönemin yaşandığını, sağlık alanında da çok sayıda hukuka aykırı uygulamalarla karşılaştıklarını savunurken şu cümleleri kullandı ,

 “Kamudan ihracın ardından ortaya çıkan iş bulma sorunu yaratılan işsizler ordusu sağlık emekçilerini özel sağlık sektöründe düşük ücretlerle çalışmak zorunda bırakıyor. Güvenlik soruşturması olumsuz olduğu gerekçesiyle çok sayıda genç hekimin mesleğini yapması engelleniyor. 15 yıldır koruyucu hizmetlere önem vermeyen sağlık kurumları işletmelere dönüştüren sağlıkta dönüşüm programı ile halkın sağlık hakkı engellenmektedir Bizler hukuksuzluk yaratan toplumsal sağlığımızı bozanlara hayır dedik, demeye devam ediyoruz. Hekimlik değerlerimizin bir gereği olarak barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz.  Yaşasın 1 Mayıs, birlik, dayanışma ve mücadele günü” 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlama programının bir diğer konuşmacısı idi. Koramaz da yaptığı  konuşmasında iktidarı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini eleştirerek şu cümleleri kullandı;

“16 Nisan'da oylarımızı çalarak anayasayı değiştirerek hukuki altyapısını oluşturdukları tek parti rejimine son noktayı koymak istiyorlar. 24 Haziran'da hepimizin bir arada olmak birlikte durmak gibi görev ve sorumluluğu var. Bu sefer biz kazanacağız.” 

Genco Erkal ve Rutkay Aziz’e yoğun alkış 

Sanatçılar Genco Erkal ve Rutkay Aziz de 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlama programında yer aldılar. Genco Erkal,  edebiyatımızın  usta isimi Nazım Hikmet Ran’ın şiirlerini okurken,  Rutkay Aziz de Yunanlı şair ve edebiyatçı Yannis Ritsos'un Barış isimli şiirini seslendirdi. Her ikisi de  seyirciden yoğun alkış aldılar. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam