SON DAKİKA
reklam
reklam

Sabancı Vakfı 3. Kısa Film Yarışması için başvurular başladı

Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2018, Pazar - 10:00   Okunma Sayısı: 81132

Sabancı Vakfı tarafından toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Kısa Film Yarışması’nın bu yılki teması “Ayrımcılık” olarak belirlendi .

Üçüncü yılında da hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli sorunlardan birine odaklanan yarışmaya başvurular 16 Kasım 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve ayrımcılık sorununu anlatmaları gerekiyor.

Kısa filmler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından son değerlendirme yapılacak. Eserlerin birincisine 15 bin TL, ikincisine 10 bin TL, üçüncüsüne ise 5 bin TL verilecek.

Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Zerrin Koyunsağan “İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 70’inci yılında ayrımcılık hala önemli bir toplumsal sorun”

Kısa Film Yarışması ile her yıl farklı bir toplumsal sorunu gündeme taşımayı ve o soruna dair farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Zerrin Koyunsağan şunları ifade etti: “Ayrımcılık çok boyutlu bir sorun ve maalesef tüm toplumlar farklı alanlarda da olsa bu sorunla karşı karşıya kalıyor. İstihdamdan eğitime, kamu hizmetlerine erişimden toplumsal hayata katılıma kadar pek çok alanda cinsiyet, etnik köken, dil, din gibi farklı unsurlara dayalı ayrımcılık yaşanabiliyor. Bunların bazılarına dair toplumsal farkındalık daha yüksek. Örneğin, cinsiyete dayalı ayrımcılık hem verilerle ortaya konuluyor hem de bu alanda iyileştirmeler için adımlar atılıyor. Ancak diğer yandan ırk veya etnik köken gibi bazı konularda kamuya açık resmi istatistikler bulunmadığı gibi, bu alanlardaki ayrımcılıkla ilgili herhangi bir ölçümleme de yapılamıyor. Oysa sorunların çözülmesi için öncelikle her türlü ayrımcılığın görünür kılınması son derece önem taşıyor. Bu nedenle bu yıl Kısa Film Yarışması’nda genç sinemacıların kameraları ayrımcılığa odaklanacak. Biz de onların yaratıcı bakış açısı sayesinde bu sorunun gündeme gelmesine ve bu alanda farkındalık oluşmasına katkıda bulunacağız.”

Ayrımcılık sorununun ancak eşitlik ilkesi temelinde çözülebileceğini ve eşitliğin İnsan Hakları Evrensel Bildirisi başta olmak üzere pek çok ulusal ve uluslararası sözleşme ile  de garanti altına alındığını belirten Koyunsağan konuşmasının  devamında ise  şunları kaydetti;   “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ikinci maddesi herkesin, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bütün hak ve özgürlüklerden yararlanabileceğini belirtir. 2018 yılı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 70’inci yılı ve maalesef ayrımcılık hala önemli bir toplumsal sorun. Biz Sabancı Vakfı olarak kadın, genç ve engelli bireylerin haklardan eşit yararlanması için pek çok çalışma yürütüyor; pek çok proje hayata geçiriyoruz. Ancak toplumda eşitsizlikle karşı karşıya kalan başka bireyler de var ve biz onların maruz kaldığı ayrımcılığın da görünür olmasını istiyoruz. Bu yarışma ile genç sinemacıları ayrımcılığa dair tanık oldukları hikayeleri sinema perdesine taşımaya çağırıyoruz”

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’na  ilgi her yıl artıyor

“Mülteci Kadınlar” temasıyla düzenlendiği ilk yılda 126 kısa filmin başvurduğu Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın “Çocuk İşçiler” temalı ikinci yılında  ise başvurular 3 kat artarak 395’e ulaştı.

Yarışmaya gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirten Koyunsağan konu hakkında , “Yarışmanın ilk 2 yılında hem Türkiye’nin 51 farklı ilinden hem de Belçika, Fransa ve Hindistan’dan başvurular aldık. Yarışmada finale kalan filmlerin yurtiçi ve yurtdışı festivallerde elde ettiği başarılar, yarışmamızın daha da heyecanla beklenmesine neden oldu. Sinemaya gönül veren gençler bu deneyimi yaşamak istiyorlar. Biz de heyecanla bu yılki filmleri bekliyoruz.”  Şeklinde konuştu.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan “Kısa Film Yarışması genç sinemacılar için kariyerlerine güçlü bir başlangıç.”

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın Türkiye’de kısa filmin gelişmesi için çok önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan da , “Kısa Film Yarışması, bir yarışma olmanın ötesinde genç sanatçıların gelişimine büyük katkı sağlayan bir platform. Biz burada sadece ilk üç dereceyi belirlemiyoruz; Kısa Film Platformu Buluşmaları’nda pek çok atölye düzenliyor, tüm yarışmacıları Türkiye’den ve dünyadan isimlerle buluşturuyoruz. Bu temaslarla hem ustalardan öğrenme fırsatı buluyorlar hem de kariyerlerinin devamında da burada edindikleri bağlantılardan yararlanabiliyorlar. 2 yıldır çok önemli isimleri ağırlayan Kısa Film Platformu, bundan sonra da büyümesini sürdürecek. Bu yıl da sürpriz isimleri Türkiye’de ağırlayacak, gençlerle buluşturacağız” dedi.

Yarışmaya katılma şartları

Bu arada Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması için başvurular 16 Kasım 2018’e kadar devam edecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve ayrımcılık sorununu anlatmaları gerekiyor. Eserler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yapacaklar.

Yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bir kişinin birden fazla eser ile başvurabileceği yarışmaya daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserler kabul edilecek. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor.

Ayrımcılık sorununu en iyi şekilde sunan,  belirlenen kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 15 bin TL, ikincisine 10 bin TL, üçüncüsüne 5 bin TL verilecek. Yarışmaya www.kisafilmuzunetki.org adresinden başvurulabiliyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam