SON DAKİKA
reklam
reklam

ABBA hayranları ve müzikseverler Mamma Mia!’ya 10 yıl sonra ‘Yeniden’ sinemada buluşuyorlar (I.BÖLÜM)

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2018, Perşembe - 09:50   Okunma Sayısı: 106698
ABBA hayranları ve müzikseverler Mamma Mia!’ya 10 yıl sonra ‘Yeniden’ sinemada buluşuyorlar

 

İSTANBUL

1970’lerin başında kurulan,  İsveç’ten tüm dünyaya ününü de  Eurovision Şarkı Yarışmasında 1974’te elde ettiği dereceyle  yayan, popüler müzik grubu  ABBA’ya  üniversite yıllarında hayran olan bir grup genç kalan insanların öyküsünü işleyen ve 2008’de sinemalarda vizyona giren Mamma Mia! filmine o dönem kardeşimle birlikte sinemada izlemiş ve çok beğenmiştik.

Evet; müzikal olarak da yakın bir dönemde ülkemize de uğrayan,yoğun ilgiyle karşılanan ve sinemada gösterildiğinde 600 milyon dolar gişe hasılatı yapan Mamma Mia! filminde 10 yıl sonra yeniden, ABBA’nın şarkılarına dayalı yepyeni bir  müzikal için sihirli Yunan adası Kalokairi’ye geri dönüyoruz.

İlk filmde olduğu gibi; Christine Baranski, Pierce Brosnan, Dominic Cooper , Meryl Streep, Julie Walters ve Colin Firth  baş rollerde oynadığı bunlara ilave olarak Alexxa Davies, Lily James,Josh Dailan gibi genç isimlerle,Andy Garica, Cher gibi isimlerin de yer aldıkları Mamma Mia: Yeniden Başlıyoruz 20 Temmuz itibarıyla İstanbul başta olmak üzere tüm yurt genelindeki sinemalarda vizyona girdi.

İlk filmde neler olmuştu; ikincisinde neler olacak?

Filmle ilgili kamera arkasını ve ekibin röportajlarını sizlerle paylaşmadan evvel Mamma Mia! filminin öyküsünü ikinci filmde olacakları da ekleyerek anlatalım.

Her şey 1979 yılında başlıyor aslında. Enerjik ve cesur Genç Donna Sheridan (James), Genç Tanya (Wynn) ve Genç Rosie (Davies), diğer isimleriyle Donna ve Dinamolor Oxford Üniversitesi’nden mezun olur ve Donna, kaderindeki Yunan Adası Kalokairi’ye gitmek üzere neşeyle Avrupa’yı da dolaştığı macerasına başlar.

Yolculuğu sırasında üç yakışıklı genç erkekle tanışır. Aralarında “Avrupa yolları”nda çalışmak üzere Paris’te görevlendirilen Genç Harry (Skinner), Donna’yı teknesiyle adaya götürmeyi teklif eden Genç Bill (Dylan) ve yakışıklı olduğu kadar kahraman da görünen Genç Sam (Irvine) yer almaktadır. Donna hemen sırılsıklam aşık olur.

Donna’nın mutluluğu açık ve bulaşıcıdır. Bu sihirli adayı yeni evi yapmaya kararlı bir şekilde kendisine yerel bir tavernada bir şarkıcılık işi ile yıkık dökük bir çiftlik evinde barınacak bir yer bulur. Fakat Sam’in başka bir kadınla nişanlı olduğunu öğrendiğinde kalbi kırılır. Tanya ve Rosie, arkadaşlarını kurtarmak için aniden çıkagelirler. Ama kurtarılmaya ihtiyacı olmadığı anlaşılır. Donna, arkadaşlarına veda ederken bir bebek beklediği haberiyle iyimserliğini yeniden kazanmıştır.

Şimdiki zamanda Kalokairi’de Sophie Sheridan (Seyfried), yeni kaybettiği, çığır açan annesi için yas tutmaktadır.

Üvey babası ve muhtemel üç biyolojik babasından biri olan Sam’in (Brosnan) de yardımıyla Sophie kendisini Donna’nın tavernayı muhteşem Bella Donna Oteli’ne dönüştürme hayalini gerçekleştirmeye adamıştır.

Donna’nın en yakın arkadaşları Tanya (Baranski) ve Rosie (Walters), abartılı büyük açılış için adaya gelirler ama Sophie’nin otel müdürü Senyör Cienfuegos (Garcia), korkunç bir fırtınanın yaklaştığı uyarısını yapar. Adada yağmur ve fırtınalar koparken Sophie perişan olur ve açılış partisi planları suya düşer. Daha da kötüsü her türlü ulaşım iptal olmuştur. 

Rosie ve Tanya, Sophie’nin moralini düzeltmeye uğraşırken hava açar ve mucizevi, muhteşem, küçük bir filo ışıldayan suların içinden adaya doğru yaklaşır. Teknelerde Bill (Skarsgård), Harry (Firth) ve Sophie’nin erkek arkadaşı Sky (Cooper) ile birlikte kutlama yapmaya gelen 150 balıkçı vardır. Neşeli geri dönüş, uzun zamandır ortada olmayan, baş döndürücü büyükannesi Ruby’nin (Cher) sürpriz gelişiyle taçlanır.

Her şeyin başladığı yer olan Bella Donna Oteli’nin önünde duran Sophie, annesiyle arasındaki bağı daha önce hiç bu kadar güçlü hissetmemiştir. Etrafında müzik ve dünyada en çok sevdiği insanlarla çevriliyken renkli kutlama büyük bir hızla devam eder ve Sophie, Sky ile birlikte paylaşmak istedikleri bir sır olduğunu söyler.

Filmin Yapımcısı  Judy Craymer “Mamma Mia! Yeniden Başlıyoruz’da hikayemizin duygusal yolculuğuna devam ederken bir yandan da hayat değiştiren o ilişkilerin nasıl başladığını ve Donna, Dinamolar, Sophie ve muhtemel babaları üzerinde nasıl büyük bir etkileri olduğunu keşfediyoruz.”

Gerek iki filmlik Mamma Mia! serisinin gerekse de; Mamma Mia! müzikalinin yaratıcısı ve yapımcısı olan Judy Craymer ise aldıkları Mamma Mia: Yeniden Başlıyoruz filminin oluşum süreci hakkında şunları söylemekte;

“Müzikalde ,aynı zamanda ilk filmde bir aile, arkadaşlık ve kendine inanma hikayesi. Mamma Mia! Yeniden Başlıyoruz’da hikayemizin duygusal yolculuğuna devam ederken bir yandan da hayat değiştiren o ilişkilerin nasıl başladığını ve Donna, Dinamolar, Sophie ve muhtemel babaları üzerinde nasıl büyük bir etkileri olduğunu keşfediyoruz.

“Mamma Mia!’nın hikayesi, konuyla her zaman olduğundan çok daha ilintili. İzleyiciler hikâyeye, oyuna, ABBA’nın müziklerine ve ilk filme büyük bir sevgi duyacaklar.  Şarkılar ve hikâye, sihirli ve karşı konulmaz müzik ile birlikte sizi duygusal bir yolculuğa çıkaracak.”

Judy Craymer filmin çekilme aşamasında ortak yapımcı Gary Goetzman hikayede acele etmeyip; sürecin belirli bir noktada gelişimini takip ederek, ikinci film fikrini ise söyle ifade ediyor;

“Mamma Mia’nın gelişimi her zaman doğal olmuştur ve ikinci film fikri de hep hoşumuza gitmiştir. Hiçbir şüphe olmadan müzikalin kökenine geri dönük. Çünkü orada çok başarılı bir temel var. Hikâyenin başında Donna ve Dinamolar’ın üniversitede nasıl kurulduğunu ve Donna’nın adada nasıl kaderini bulduğunu her zaman konuşurduk. Hem öncü hem de devam filmi olan hikayemize işte böyle başladık.”

Yapımcı Craymer, Richard Curtis’in eserinin eski bir hayranı olarak kendisine Mamma Mia’nın önceki hikayesini genişletmek üzere başvuruyor. Bundan sonraki süreci Judy Craymer’ın basın mensuplarıyla paylaştığı röportajda şu ifadelerle öğreniyoruz.

“Richard hikâyeyi buldu ve muhtemel senaryo yazarı olarak Ol Parker’la bir araya gelmemi önerdi. Ol ile sohbetimde karakterler evlilik, ölüm ve doğum gibi gerçek hayatın konularıyla uğraşırken hikâyeyi götürmek istediğimiz neşe ve duygu dolu yolculuğu anladığını biliyordum.

Mamma Mia’yı izlediğinizde “Biraz daha detaylandırılabilecek” hikayeler olduğunu düşünüyorsunuz. Biz de sevilen karakterlerimizin daha genç hallerini, ilk filmin hikâyesinin başladığı zamanı anlatmanın iyi bir fikir olduğunu düşündük. Ayrıca hepsini konu alan, orijinal karakterleri ve hayatlarında neler olduğunu anlatan bir hikayemiz de var.  İkisi de çok hoş bir şekilde bir araya geldi.”

Senarist Ol Parker’la yapılan toplantılardan sonra ilk filmin uyarlamasını yapanlarla da bir araya gelen Judy Craymer bu süreçle ilgili olarak; “Dünyada hem dehşet veren hem de heyecanlandıran en büyük şeydi. Heyecanlandırıyordu çünkü eğleneceğimiz anlamına geliyordu. Dehşet vericiydi çünkü uyması gereken bir düzey vardı. Bu filmle Mamma Mia’yı mevcut izleyicilerimizi de mutlu ederek yepyeni izleyicilere ulaştırmak istiyoruz. Herkesin memnun olmasını istedik.” derken; Ol Parker’in aynı zamanda yönetmenliği de üslenmiş olmasını “Birkaç kişiyle konuşmuştum ama daha önce hiç müzikal yönetmemiş olmasına rağmen Ol’ün yönetmen de olması gerektiği yönünde bir hissim vardı. Kabul ettiğinde çok heyecanlandım.” sözleriyle belirtmekte.

Başarılı yazar Curtis, Mamma Mia! Yeniden Başlıyoruz’da idari yapımcı görevinde ve müzikal için Johnson’ın hikayesinden alınan hikâye üzerinde Parker’la  da birlikte çalıştı. Curtis’in bu dünyaya olan sevgisi uzun yıllar önce başlarken  Curtis şu cümleleri sarf etmekte; “Mamma Mia! filmini ilk kez yağmurlu bir günde izlemiştim. Sinema tamamen doluydu. İki saat sonra yaz tatiline çıkacağımız duygusuna kapılmıştık. Bu öyle bir şey.  Altında feminist coşkusu, tutkusu ve gücü yatan büyük bir neşe ve iyimserlik aşısı.”

Curtis ikinci filmi oluştururken aile hakkındaki bir hikâyenin uyumlu ilhamından söz etmekte. Yazar bu durumu  “Oldukça zeki olan 22 yaşındaki kızımla olan bir sohbetimden ortaya çıktı. Mamma Mia! 2 için herhangi bir fikri olup olmadığını sordum. Çok ortada olduğunu, 1979 yazında Donna’nın muhtemel üç babayla nasıl tanıştığını konu alması gerektiğini ve keserek günümüzdeki Sophie’ye geçmesi gerektiğini söyledi. Sonra bir de ikisini birbirine bağlayan annelik döngüsü de olmalıydı.”  sözleriyle açıklarken devamında şu cümleleri sarf ediyor;

“Ben büyük bir pop ve dolayısıyla ABBA hayranıyım. Neşeli ve kendini bilmeyen Mamma Mia’yı çok seviyorum. Şarkıdan şarkıya geçerken güleceğiniz ve yeni bir yere götürüldüğünüzü fark ettiğiniz bir müzikal. “

İki eski dost olan Curtis ve Parker devam filmin hikayesini birlikte oluşturarak hikayeyi olgunlaştırmışlar. Bu ikiliden Curtis durumu “Onunla birlikte kaldım. O bile keyifli bir şeydi. Her sabah onun karavanında oturup duvara sevdiğimiz ABBA şarkılarını asıyorduk. Sonra birbirinden diğerine geçiş yapmanın bir yolunu bulmaya çalıştık. Ayrıca asıl meydan okumamız olan birbirimizi güldürmeye de çalışıyorduk.” sözleriyle ifade ederken, Parker ise “Richard Curtis’in ABBA hakkındaki ansiklopedik bilgisi beni yener.” Bu da filmin hikayecisini ortaya çıkarıyor. “İkimiz de şarkılarını çok iyi biliyoruz. Bazen bir sahneye giriş yapmak için bir şarkıyı kullanmayı düşünüyoruz. Bazen bir sahneye bir şarkı koymanın bir yolunu buluyoruz. İkisi de biraz zorlayıcı olabiliyor.” diyerek  durumu açıklamakta.

Senaryo yazarlığı geçmişiyle neyin başarılı olacağını neyin olmayacağını önceden gören usta senarist Parker için devam filmi konsepti ideal gelmiş . Parker konu hakkında ise “Muhtemel üç babanın geçmiş hikayelerinden, Genç Donna’nın nasıl Donna olduğuna ve adaya gelişine ve hatta işçi tulumunun nasıl ortaya çıktığına kadar her şey bir armağan gibiydi. Tek başına bir filmde yapmak isteyeceğim bir şey değildi ama kızının hikayesine çok uygun olduğunu düşündüm. Hamile olduklarını aynı zamanda öğreniyorlar, çocuklarını aynı anda vaftiz ediyorlar. Gerçekten simetri yaratabileceğiniz anlar var ve Sophie’nin hikayesine duygusal bir etki yapabiliyorlar.”  demekte .

Filmin bir diğer yapımcısı  Goetzman, senaryonun filmin birçok anına “gizli hazineler” yerleştirmesinden çok etkilenerek “Mamma Mia! Yeniden Başlıyoruz’da Ol ve Richard ilk filmden küçük bağlantılar, onaylamalar ve göz kırpmalar getirdi. Birçok şarkının içinde söylenen ve bir sahnenin içinde hoş bir şekilde yerleştirilen öğeler var. İlk film yapım sırasında hep bizimle birlikteydi.”  derken  şarkı yerleştirme ve hikâye konusunda detaylara gösterilen büyük özenden de çokça  keyif almış ve basın mensuplarına şu açıklamada bulunarak;  “Dans eden Kraliçe” sihirli bir şekilde insanın ağzına takılıyor. Bir kez duyunca aklınızdan çıkaramıyorsunuz. Gitmiyor ama hiç de sıkılmıyorsunuz. Bu filmlerin en muhteşem yanı da bu. Benny’yi ve müziği duyduğumda elimde olmadan bağımlı oluyorum ve hemen mırıldanmaya başlıyorum. Şarkıları duyduğumda elimde olmadan mutlu oluyorum. ABBA’nın müziklerinin bir zamanı yok. Her türlü ortamda nesilden nesile seviliyor. Dans pisti, arabanız ya da küvet olması fark etmiyor. ABBA bir numara.”  ifadeleriyle de sahne için kusursuz duyguyu yansıttığını belirtmiş.

MUHABİR: SİNAN ERDOĞDU                                                                                                                                Devamı Yarın

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam