Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/11/05/20181101_112820.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
‘DİJİTAL TOPUKLAR ‘KADINLARIN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

‘DİJİTAL TOPUKLAR ‘KADINLARIN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR

Eklenme Tarihi: 5 Kasım 2018, Pazartesi - 10:41   Okunma Sayısı: 92768
Türkiye’nin İlk ve Tek Dijital Kadın Zirvesi “Dijital Topuklar”  İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde gerçekleştirdi.

Dijital Topuklar, her sene olduğu gibi bu sene de tüm kadınların hayatına dokunacak bir gün yaşattı. İlk senesinden bu yana “kadının dijital dünyaya yön veren duruşunu herkese duyurmak ve bu dünyadaki dinamikleri değerlendirmek” için çalışmalarını sürdüren Dijital Topuklar Platformu bu yılki zirvesini 1 Kasım’da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde gerçekleştirdi.

Dijital Topuklar ekibi üçüncü senesinde de; kadınlara ilham verdi, hayallerini gerçekleştirmeleri için onları harekete geçirmeyi  amaçlayan paneller düzenledi. Bu hedef doğrultusunda, dijital dünyada iş yapmanın yanı sıra feminizm ve toplumsal cinsiyet eşitliliği, feminen liderlik, kadın olmanın zorlukları ve avantajları gibi birçok konuyu ele alan etkinlik; kadınlar için fayda odaklı, içten, güvenilir ve yol gösterici konu ve konuşmacıları ile kadınları kendi tutkularını keşfetmeye, yaratıcıklarını harekete geçirerek üretmeye ve ürettikleri dünya ile paylaşmaya davet etti.

Bireysel ve kurumsal katılımcıları ile tüm gün süren paneller ve söyleşiler ile zengin içerikleri buluşturan  etkinlik, alanında uzman kişilerin katılımıyla daha önce üzerinde durulmamış konulara ve farklı bakış açılarının paylaşılmasına sahne oldu. Etkinliğin bu seneki teması ise “#tutkunubul” idi.

Bu sene de alanında tanınmış birçok etki liderini ve uzmanı ağırlayan etkinlikte; “Verilerle değişen kadınlık”, “Erkeğin değişen rolü”, “İçimdeki marka”, “Dijital doğanları anlamak” “Doğum izni avantaja nasıl çevrilir?” başlıklı oturumlarda katılımcıların hayatlarına dokunuldu.Öte yandan; “Girişimcilik ne değildir?”, “Kendi yolunu inşa edenler”, “Dijital doğanları anlamak”,“Bilgeliği Ararken: İçimizdeki Dişil Enerji” ve daha birçok konu etrafında sohbetlerin olacağı bir dizi panel de gerçekleşti.

Dijital Topuklar Platformu, 1 Mart 2018 itibarıyla dijital dünyada daha aktif olmak isteyen kadınlara ve bu dünyada neler olup bittiğini merak eden herkese yol haritası niteliğinde kurguladığı yeni bir mecra sunmaya başladı. Dijital dünyanın aktif kullanıcıları kadınlar Türkiye’nin tek kadın zirvesi için  bir araya geliyor ve sektör profesyonelleri tarafından paylaşılan içeriklerle dopdolu bir gün geçiriyorlar.Dijital Topuklar  bu yıl içerik yapılanmasında bir değişikliğe gitti ve geçtiğimiz senelerdeki, 4-5 konuşmacının olduğu, 45-50 dakika süren panellerin yerine tek kişilik konuşmaların ve 25-30 dakikalık, 2-3 konuşmacının katıldığı panellerin olduğu, daha dinamik bir yapı kurguladı.1 Kasım 2018’de üçüncüsü gerçekleşen Dijital Topuklar, dijital dünyayı kullanan, üreten ve yön veren kadınların yanı sıra “Bu dünyada neler olup bitiyor?” diye merak eden erkekleri buluşturdu.

Kadınlığı, erkekliği, iş dünyasını, duygulara yer açmayı, cinsiyet eşitliğini ve tabii ki tutkuları masaya yatıran panelin en ilgi çeken konusu  'girişimcilik ne değildir?' oldu.

 

 

 

 

Girişimcilik Ne Değildir?

Girişimcilik son yıllarda her yer sıkça bahsedilen bir konu. Bu kavram, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılım.Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itiyor.Girişimcilik ve iş kurma konusunda kişi sağlam ama cesur adımlar atabilmelidir. Kendine güvendiği ve birikim sahibi olduğu konuda iş kurmalıdır. Girişimci; öngörü sahibi olabilmeli, gerektiğinde geri adım atıp yeniden başlayabilmeli ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Bunun yanı sıra kuracağı işin sonuçlarını iyi bir biçimde değerlendirebilen, yaratıcı, iyimser ve sürekli yeni fikirler üreten biri olmalıdır. Genel olarak girişimci olan kişi başkalarını motive edebilmeli ve liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Başarı güdüsü ve tutkusu olan kişiler ideal birer girişimci olabilir. Ayrıca bu kişiler var olan fırsatları görebilmeli, işini çok sevmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Bu kişiler bağımsız çalışmaktan hoşlanır, kazanç alanlarını iyi tespit eder, toplumsal amaçlar için yatırım yapar, istihdam sağlar ve kendi yeteneklerine paralel iş kolları kurmak isterler. Girişimci ve girişimcilik örnekleri incelendiğinde bu özelliklerin olduğu gözlemlenebilir.

Peki girişimcilik ne değildir? Özellikle profesyonel iş dünyası ile henüz tanışmamış genç kardeşlerimin neredeyse tamamı aynaya baktığında kendini girişimci olarak görüyor, görmek istiyor.Pozitif düşüncelere sahip olabilirsiniz. Hayat enerjiniz yüksek olabilir. İyi şeyler olacağına inanıyor olabilirsiniz ama tüm bunlar girişimci olduğunuzu göstermez. Girişimcilik bir vasıf değil fiildir. Çeşitli vasıflar gerektiren bir fiildir. -ama neticede fiildir- Dolayısıyla kendinizi nasıl hissettiğinizden ziyade neler yaptığınızı düşünmeniz, kendinize karşı dürüst olmanızı da sağlayacaktır.

Garantörlük girişimcilik değildir.

Bir işe veya nesneye yatırım yaptığında kesin ve kesin kâr edeceğini bilen bir iş insanına girişimci diyemeyiz. Örnek: Şehir merkezinde 1 daire maliyetine 10 dairelik bir apartman yaptırmak ve daireleri satışa çıkarıp kar elde etmek girişimcilik değildir. Bu kişilere iş adamı demek daha doğru olur. Henüz arsa değeri yükselmemiş, talep görmeyen ve yerleşim yeri olarak insanların ilgisini çekmeyen ancak ilerleyen zamanda değerleneceği öngörülen bir alanda apartman yapıp dairelerin satışını gerçekleştirmek ise girişimciliğe daha yakın bir iştir. Biraz tartışmalı olsa da buna girişimcilik diyebiliriz çünkü ileride değerleneceği öngörülen bölgenin tam aksine değer kaybedip yatırımın çöp olma riski de vardır. Tartışılan kısmı ise bu tür işlerin yıllardır yapılıyor olması ve neredeyse garanti sonuçlar doğurmasıdır. Risk ve yenilik anlamında çok fazla değer ifade etmediği düşünülebilir.

Girişimcilik eğitimi almak, seminerlere katılmak, çok kitap okumak girişimcilik değildir

Henüz bir icraat gerçekleştirmeden sırf girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak bizleri girişimci yapmaz. Tüm bu birikimleri kar amacıyla bir işe kanalize etmeden kendimizi girişimci ilan etmemizin doğru değil. Henüz hiç bir aksiyon almadıysak sadece girişimci adayı olduğumuz söylenebilir.

Girişimcilik kısa zamanda başarıya giden yol değildir

Girişimcilik uzun ve zor bir yolculuk. Yolun sonunda başarılı olmak da başarısız olmak da var. Önemli olan girişimcinin bu yolda vereceği mücadele ve sonuç ne olursa olsun pes etmemesi. Girişimcilikte başarısız olmak, başarının bir parçası. Girişimciler yaptığı işe inanmalı ve karşılarına çıkacak her türlü zorluğa karşı dayanma gücüne sahip olmalı. Özellikle girişimcilerin 3-4 yıllık bir süreci kapsayan girişimlerde maddi zorluklara karşı mücadele edebilme ve direnme yeteneğinin olması önemli. Belli yatırımlara ihtiyaç duyan teknoloji tabanlı girişimlerde maddi yük çoğunlukla girişimcinin omuzlarına biner. Bu durum girişimcinin moralini bozsa da direnebilmeli ve yılmamalı.

Girişimcilik kısa zamanda başarıya gidecek bir yol değildir. Yapmak istenilen işle ilgili olarak yola çıkmadan önce girişim konusu değerlendirilirken, girişimci kendisini de değerlendirebilmesi önemli. Kişilik özelliklerinin ve yetkinliklerinin bu yolda ona eşlik edebilecek nitelikte olması girişimcinin lehine olacaktır. Girişimcilerin girişim konularına çok iyi hakim olmaları tek başına yeterli olmayabiliyor. Girişimin başarıya ulaşıp ticarileşmesi sürecinde, girişimin hem pazarlaması, satışı, muhasebesi ile hem de depo ve temizliği konuları ile ilgilenilmesi gerekiyor. Girişimciliğin A’dan Z’ye tüm zorluklarıyla ilgili tecrübe sahibi olmak, rakipleri ve piyasayı tanımak, geçmiş iş tecrübeleri sayesinde daha kolay olmakta.

Panelde girişimciliğin, alanında ün yapmış insanlarla ayak üstü muhabbet edip Instagram'lık fotoğraf çektirmek olmadığı, aileden alınan sermayeye sığınıp temelsiz adımlar atmak, sosyal medya hesaplarında bir iki ürün satmak, atılım yapmak istediğiniz alanın başından sonuna bütün süreçlerini öğrenmeden o alanda iş yapmaya kalkışmak olmadığı ve var olanların benzerlerini kötü örneklerle yeniden denemekle alakası olmadığından bahsedilirken aslında bu sayılan maddelerin hepsinin girişimciliğin küçük parçaları olarak değerlendirileceği fakat hiçbirinin kendi başına girişimcilik sayılmayacağına değinildi.

Bir girişimci mutlaka ama mutlaka yukarıda saydığımız girişimci olmanın temel unsurlarını karşılamalı, eksik yanlarını telafi etmek için çabalamalı, mümkünse bunun için gerekli eğitimleri de almalı ve kendini geliştirmeye çalışmalıdır.Girişimcilik asla ve asla oyun oynanacak, zahmetsizce para kazanılacağı düşünülen, emek vermeden yemek yeneceği zannedilen bir müessese değildir. Girişimcilikte aslolan, mevcut iş fikrinizin, sistemli bir çalışma sonucunda nereye gideceğini önceden kestirmenizdir.

Girişimcileri başarısızlığa sürükleyen hataların başında yazılı bir iş planının olmaması yer alıyor. Yazılı bir iş planı, fikirlerinizi işinize nasıl dönüştüreceğinizi anlamanın en iyi yolu. İş planı olmayan bir girişimcinin ayrıntılarda boğulması ve nihayetinde de bir plan doğrultusunda ilerleyememesi nedeniyle başarısız olması olasıdır. Girişimcilerin yaptıkları işin tüm ayrıntılarını yeterince bilmemeleri ve işe başlamadan önce detaylı araştırma yapmamaları yer alıyor. İşi hakkında kilit konuları bilmeyen bir girişimcinin yanlış kararlar alıp, yanlış adımlar atması işin başarısız sonuçlanmasına neden olabilir.

Müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir iş kurmak girişicilik değildir

Bir girişimin başarısında artış yakalanabilir. Ancak başarının sürdürülebilir olmasındaki en önemli anahtarından biri müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermekte gizli. Ne kadar başarılı bir başlangıç yaparsa yapsın, müşteri memnuniyetini sürdüremeyen, müşterileriyle temas kurmakta geciken, geri bildirimleri dikkate almayan bir işin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali var.

Çabuk vazgeçmek girişimciliğin kuralında yok

Hemen vazgeçmek de girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden biri. Her işin oturması için zamana, çabaya ve sabıra ihtiyacı var. Ancak yapınız hemen vazgeçmeye müsaitse, sabırsızsanız, kolay demoralize oluyorsanız bu yönünüzü törpülemenizde fayda var.

Dijital Topuklar’da “Hepimizin Elinde” Çağrısı

Cif’in ev işlerinin aile bireyleri arasında dengeli paylaşımının önemini vurgulayan projesi “Hepimizin Elinde”, İTÜ Maçka Kampüsü’nde “Tutkunu Bul” temasıyla gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve tek dijital kadın zirvesi “Dijital Topuklar” sahnesindeydi. Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Duygu Ersoy ve projenin ortağı ünlü sanatçı Arzum Onan, Bülent Şakrak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda ünlü oyuncunun projeye dair sorularını yanıtladı. Arzum Onan’ın projeye özel olarak tasarladığı; altı kolu ve dört bacağı ile ev işlerinde kendisinden beklenen tüm sorumlulukları yerine getirmeyi hedefleyen gerçek üstü kadını temsil eden heykel de konferans boyunca sergilendi. “Hepimizin Elinde” projesi ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına ve aile bireyleri arasında eve dair sorumlulukların dengeli dağılımı sayesinde ekonomik ve toplumsal hayatta daha fazla yer almak isteyen kadınların karşılarına çıkan fırsatları değerlendirebileceklerine dikkat çekiliyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam