SON DAKİKA
reklam
reklam

Yüzen Şehir Sinop İstanbul'da

Eklenme Tarihi: 6 Kasım 2018, Salı - 10:56   Okunma Sayısı: 111142
SİNDEF ( Sinop Dernekleri Federasyonu), Sinoplu sivil toplum kuruluşları, ve Sinop Belediyesi'nin desteğiyle 5. kez Sinop Tanıtım Günleri etkiliğine düzenlendi. Sinop Tanıtım Günleri bu yıl 1-4 Kasım 2018 tarihlerinde Yenikapı etkinlik alanında yapıldı. Tanıtım günlerinin resmi açılış töreni ise 2 Kasım  saat 18:00'da gerçekleşti. Yüzlerce kişiyi ağırlayan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Sinop yöresine dair her güzelliğin buluştuğu etkinliğe istanbul ev sahipliği yaptı.

İSTANBUL

Sakin  ve huzurlu Sinop çınaraltı kahveleri, nereye baksan denizi gördüğün sokakları, hikayeleri, gerzede ıssız kumsalların ve yeşilin tadı bir de erfeleğiyle meşhur Sinop, standlarda konuklarına buram buram  kendisini yaşattı.

Sinop iline mahsus tarihi ve kültürel mirasları yaşatan özel tasarımlar, yöresel kıyafetler, sinop'a ait tatların ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu etkinlikte İstanbul'da yaşayan sinoplular ve diğer misafirler için özenle hazırlanan  yöresel binbir çeşit ürün standlarda yerini aldı.

Adını eski bir Yunan tanrıçasından alan  Sinop karadenizin gözbebeği. O yöreye ait tek doğal limanının bulunduğu güzide bir şehir. Dünyada güneşin denizden doğup denizden battığı 11 şehir arasında adı geçen Sinop, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 ve 2016 yıllarında iki kere ‘’En Mutlu Şehir’’ unvanı kazandı. 

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Sinop, gerek Turizm açısından gerekse tarihsel bir çok yerlere ev sahibi yapmaktadır. Her yanı deniz ve orman olan Sinop görsel güzelliği ile gezip göreceğiniz yerler bakımından oldukça zengin. İnsanları oldukça cana yakın olup misafir perverlikleri de bir o kadar ön plandadır. Her daim güler yüzlü olmaları ve yöresel şiveleri ile sizi mutlu etmeye yetecektir.Doğal güzellikler bakımından, eşine az rastlanır bir cennet diyebiliriz. Her köşesi büyüleyici güzelliklerle karşınıza çıkabilir.

Etkinlikteki standlarda sinop yöresel kıyafetleri büyük ilgi gördü. Yüzlerce yıl önce bunları diken, işleyen ve giyen kadınlarımızı  bugün, yıllar öncesine özgü geleneksel giysilerin işleme tekniği, rengi, kumaş kalitesi ve dikimini orijin halini koruyarak  yaşatmaya çalışan başarılı kadınlar standlarda yerlerini aldı ve kıyafetleri konuklara tanıttı.

Sinop evlerinin tavan süslemeleri diğer Karadeniz evlerinden çok daha zengin görünümdedir. Günümüzde şehrin Ada ve Kaleyazısı mahallelerinde kalmış olan çok az ev koruma altına alınmıştır. Günümüz Sinop ve ilçelerindeki sivil mimari tamamen betonarmeye dönüşş, bu da geleneksel yapılanmanın ortadan kalkmasına neden olmuştur.  Etkinlikte Sinop'a ait eski ev örneklerinden maketler yer aldı. İçlerine girdiğinde adeta köy havasını yaşatan bu maket evler katılımcıların soluklanmaları için en gözde yerler halini aldı.

Standların bir diğer gözdesi ise  el işçiliğinin en nadide örneklerinin sergilendiği maket kotra ve takalar. Tarihi Sinop Cezaevi’nde ve şehrin birçok farklı noktasında bulabileceğiniz bu Sinop gemi maketleri, özellikle 1950 yılında çıkan aftan yararlanarak serbest kalan mahkumlar aracılığıyla yaygınlaşş. Şehre yerleşen bu kişiler, yanlarına aldıkları çıraklara da sanatlarının inceliklerini öğretince ceviz, gürgen, kiraz, armut, kavak gibi ağaçlar, sonraki yıllarda birer sanat eserine dönüşmeye başlamış. Ayrıca Sinop Ayvancık keteni ve el yapımı bıçaklar da etkinlik ziyaretçileri arasında arasında oldukça popülerdi. Yüzyıldan fazla bir süredir üretilen Sinop bıçakları dekoratif olarak kullanılabileceği gibi mutfakta da değerlendirilebiliyor.

Etkinlikte dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Osmanlı'nın ilk pilotlarından 'Tayyareci Nuri Bey' anısına yer alan uçak oldu.  Balkan savaşında başarılı uçuşlar yapan,  Torosları aşıp Yafa'ya ulaşan bu başaralı Sinop doğumlu pilot'un maketi büyük ilgi gördü.

Standın yanı sıra Sinop'a ait yörede oynanan Ayancık Eymeleri, Ayancık Çiftetellisi, Muhtar, Karasuda Pazar Var, Munise, Boyabat’ın Pirinci, Derelerde  Kuşburnu, Boyabat Çiftetellisi, Gürcü Horonu ve Tütün gibi halk oyunları katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Etkinlik sayesinde hem gurbette yaşayan Sinoplular memleket özlemini giderdi hem de İstanbullular Sinop'u tanıma ve Sinop lezzetlerini tatma imkanı buldu.

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam