SON DAKİKA
reklam
reklam

İnsan Hakları için Harekete Geç !

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2018, Perşembe - 10:40   Okunma Sayısı: 103910
Tarihler 10 Aralık 1948’i gösteriyor; “İnsanlık ailesinin bütün üyelerinin doğal yapısındaki onuru ile eşit ve devredilemez haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu,

İSTANBUL

İnsan haklarını göz ardı etmenin ve hor görmenin, insanlığın vicdanında infial uyandıran barbarca eylemlere yol açtığını ve insanların korku ve yoksunluktan kurtulması, konuşma ve inanma özgürlüğüne sahip olacağı bir dünyanın ortaya çıkmasının sıradan insanların en yüksek özlemi olarak ilan edilmiş bulunduğunu, insanın zorbalık ve baskıya karşı son çare olarak başkaldırmak zorunda kalmaması için, insan haklarının hukukun egemenliğiyle korunmasının önemli olduğunu,

Uluslar arasında dostça ilişkiler geliştirmenin önemli olduğunu,

Birleşmiş Milletler halklarının, Birleşmiş Milletler Kuruluş Belgesinde, temel insan haklarına, kişinin onuruna ve değerine, erkekler ile kadınların hak eşitliğine olan inançlarını teyit ettiklerini ve daha geniş özgürlük içinde toplumsal gelişme ve daha iyi bir yaşam düzeyini sağlamaya kararlı olduklarını,

Üye Devletlerin, Birleşmiş Milletlerle işbirliği içinde, insan haklarının ve temel özgürlüklerin evrensel olarak saygı görmesi ve gözetilmesini sağlamayı taahhüt ettiklerini,” cümleleriyle başlayan ve bu tarihte yürürlüğe giren İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi şu cümlelerle devam ediyor ;

“Bu hak ve özgürlüklerde ortak bir anlayışa sahip olmanın, bu taahhüdün tam olarak gerçekleşmesi için büyük önem taşıdığını göz önüne alarak,

Genel Kurul;

Toplumun her bir birey ve her bir organının, bu Bildirge'yi her zaman göz önünde tutarak, söz konusu hak ve özgürlüklere saygıyı geliştirmek için eğitim ve öğretim yoluyla ve gerek üye devletlerin halkları arasında, gerek üye devletlerin yönetimi altındaki bölgelerin halkları arasında bu hak ve özgürlüklerin evrensel ve etkin biçimde benimsenmesi ve uygulaması için giderek gelişen ulusal ve uluslararası önlemler aracılığıyla harcayacağı çabalarda bütün halklar ve devletler için ortak standart olarak işbu Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ni ilan eder.”

30 Maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin temelleri aslında  29 Nisan 1946 tarihinde, İnsan Hakları Komisyonu kurulmasıyla başlıyor. Komisyon Başkanlığına dönemin ABD Başkanı olan Rooosevelt’in eşi olan Eleanor Roosevelt seçilir. Başkan Yardımcısı  Çin’den seçilmiş ve raportör üye de Lübnan’dandı. Komisyon 18 devletin temsilcisinden oluşuyordu. Bu devletlerin ortak bir özelliği şuydu; din,dil,ırk ve ideoloji ayırt etmeksizin bir araya gelmişlerdi.  ABD, Avustralya, Belçika, Belarus, Çin, Filipinler, Fransa, Hindistan, İngiltere, İran, Lübnan, Mısır, Panama, Sovyetler Birliği, Şili, Ukrayna, Uruguay ve Yugoslavya tarihi komisyonda görev almışlar ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin hazırlanmasında etkin bir rol oynamışlardı.

Sonuçta; komisyonca hazırlanan , bir giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, 10 Aralık 1948 günü Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan BM Genel Kurulunda kabul ve ilan edilmiştir. Genel Kurulda oy verme hakkı olan 58 ülkeden 56’sı oylamaya katılmış ve katılan üyelerin 48’i olumlu oy vermiştir. Türkiye de olumlu oy veren ülkelerdendir. Oylamaya katılan üyelerden 8’i(Sovyetler Birliği, Suudi Arabistan, Belarus, Ukrayna, Çekoslovakya, Güney Afrika ve Polonya) çekimser oy kullanmıştır.

Türkiye Evrensel Bildiri’yi, Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayımlamıştır. Resmi Gazete’nin 27 Mayıs 1949 tarih ve 7217 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyledir: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 .12.1948 tarihli ve 217(111) sayılı kararıyla kabul edilen ilişik  ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Resmi Gazete ile yayınlanması ve yayından sonra okullarda ve diğer eğitim müesseselerinde yorumlanması ve bu beyanname hakkında radyo ve gazetelerde münasip neşriyatta bulunulması, Dışişleri Bakanlığının 28(3) 1949 tarihli ve 36084/122 sayılı yazısı üzerine bakanlar Kurulu’nun 6.4.1949 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır.”

Evrensel Bildiri 300’den fazla dile çevrilmiştir. Bu özelliği ile de en çok dile çevrilen insan hakları belgesi olma özelliğini taşımaktadır.

Maltepe Üniversitesi ve Maltepe Belediyesi  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70.Senesini özel bir konferansla kutladı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,  4 Aralık 1950 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, 423(V) sayılı kararıyla “10 Aralık” gününü, “İnsan Hakları Günü” olarak ilan etmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70.Senesi vesilesiyle Maltepe Üniversitesi  ve Maltepe Belediyesi  işbirliğiyle  İstanbul'da İnsan Hakları için Harekete Geç" konferansı düzenlendi.

Maltepe Belediyesi  ve Maltepe Üniversitesi işbirliyle   düzenlenen "İnsan Hakları için Harekete Geç" konferansına yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı. Konferansta dünyada yaşanan insan hakları ihlalleri konusu masaya yatırılırken çözümün sonuç odaklı olması için asıl nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken : "Biz insan hakları eksenli çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2005 Yılında insan hakları araştırma ve uygulama merkezimizi kurduk. Merkezi kurmadan öncede yaptığımız çalışmalarla bu konudaki bilinci arttırmayı amaçlıyorduk. Maltepe Üniversitesi olarak eğitim alma haklarını sadece korumak değil, geliştirmek içinde önemli çalışmalar içerisindeyiz. “

İnsan haklarının korunması ve uygulanmasında bugüne kadar bir çok çalışma yapıldığını ifade eden Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken,"21'inci yüzyıl öncesinde metinlerle belgelerle insan hakları teyit edildi. Dünya çapında yapılan çalışmalarla . en önemlisi 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel kurulunda onaylanmış olan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi. Türkiye İlk onaylayan ülkeler arasında yer aldığı için bizde bu bakımdan gururluyuz. Sadece Belgelerin olması yetmiyor. Önemli olan belgelerde dile getirilenlerin hayat geçirilmesi. İnsan eylemlerinde, ilişkilerinde benimsenmiş olması son derece önemli. Bu konulara dikkat çekmek üzere çalışmalar yapılıyor. Biz insan hakları eksenli çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2005 Yılında insan hakları araştırma ve uygulama merkezimizi kurduk. Merkezi kurmadan öncede yaptığımız çalışmalarla bu konudaki bilinci arttırmayı amaçlıyorduk Maltepe Üniversitesi olarak eğitim alma haklarını sadece korumak değil geliştirmek içinde önemli çalışmalar içerisindeyiz" dedi.

UNESCO İnsan Hakları ve Toplum Bilimleri Politikalar ve Programlar Direktörü  "Problemlerin nedenlerine bakmak lazım. İnsanları öldürmekle bitmez bu işler. Nedenlerin köklerini kazımadıkça bunlar devam eder. Bunun olabilmesi için bilgi gereklidir. "

UNESCO İnsan Hakları ve Toplum Bilimleri Politikalar ve Programlar Direktörü Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ise İnsan haklarının geniş kapsamlı ele alınması ve yaşanan olumsuzlukların nedenlerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Kuçuradi," Bazı şeyler değişti tabi ki. İnsan hakları fikrinin önemi farkına varıldı. Sadece farkında olmak yetmiyor.Açık kavram gerekli, hem günlük ilişkilerimizde yapıp ettiklerimizi belirlemesi, hem hukukun temelini oluşturması için. İnsan haklarını hep muamele görme ilkeleri olarak görüyoruz. Herşeyden önce bunları aktif ilkle yani bizim yapıp ettiklerimizi belirleyen ilke olarak görmemiz gerekiyor. Bu henüz yayılmış bir düşünce değildir. Bu bakımdan zikzaklar çiziyoruz. Günümüzde insan hakları yeterli seviye değildir. Bunun nedenlerini düşünmek gerekir. Problemlerin nedenlerine bakmak lazım. İnsanları öldürmekle bitmez bu işler. İnsanlar denizlerde ölmeyi göze alıyorlar. Nedenlerin köklerini kazımadıkça bunlar devam eder. Bunun olabilmesi için bilgi gereklidir. Yargıç olarak karar verecekseniz bunun ne olduğunu iyi bilmeniz gerekir" diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam