Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/12/31/muharrem_ince_den_rakiplerine_500_tl_bagis_h76484_62f8e-1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
2018 Yılı Türkiye’ye İyi Gelmedi - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

2018 Yılı Türkiye’ye İyi Gelmedi

Eklenme Tarihi: 31 Aralık 2018, Pazartesi - 09:30   Okunma Sayısı: 109675
Siyasetten ekonomiye, spordan magazine Türkiye ve dünya gündemine damga vurarak medyanın en çok konuştuğu başlıklar belirlendi. Yıl boyunca aylara göre en çok konuşulan haberleri aşağıda sizler için derledik.

 

İSTANBUL

Ülke  olarak 2018 yılını  geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Büyük umutlarla karşıladığımız 2018 yılı beklentilerimizi ne derece karşıladı? Nelerle karşılıaştık, nelere şaşırdık, kızdık neye üzüldük? İşte 2018 yılına genel bir bakış.

2018 Siyaset Rüzgarları

2018 yılının başlarında ‘Zeytin Dalı’ harekâtını Genelkurmay Başkanlığı saat 17.35’te yaptığı yazılı bir açıklamayla dünya kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, harekâtın sadece PYD-YPG/PKK güçlerine karşı değil aynı zamanda terör örgütü DEAŞ hedeflerine yönelik olduğu da vurgulandı.

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 151 kişinin yargılandığı davada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, 86 sanık için birer kez, 36 sanık için de 6 ila 29’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da toplanan Bakanlar Kurulu kararı ile başlayan OHAL süreci sona erdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milliyetçi-ülkücü hareketin devletin dara düştüğü her dönemde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirterek, “Cumhur İttifakı, 2023’ün güçlü Türkiye’sini şekillendirecek ve tarihin akışını değiştirecektir” dedi. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Muharrem İnce oldu. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem milletvekilliği seçimleri tamamlandı. Yüzde 52,6 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirken, Ak Parti mecliste yüzde 42,60 oy oranında kaldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin ardından ilk kez konuştu ve “Bu seçimin tek kaybedeni AK Parti’dir. Parlamentoda çoğunluğunu kaybetti” dedi. Dokuz ay sonra yerel seçimlerin yapılacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, istifa çağrılarına “Koltuk sevdasına tutulanların partimizde yeri yoktur” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle parlamenter sistemin tarihe karıştığı 24 Haziran seçiminin ardından, 27’nci dönem milletvekilleri TBMM’deki tarihi oturumda yemin etti.

Meclis Genel Kurulu’nda 3. Turda 335 oy ile meclis başkanı Binali Yıldırım oldu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulundu; denetim için McKinsey ile anlaşıldığını belirten Albayrak, Yeni Ekonomi Programı‘nın(YEP) üç ana başlığını açıkladı; dengelenme, disiplin, dönüşüm.

 

Dünyada Savaş ve Barış’ın eşiğinde

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Güney Kore lideri Moon, 65 yıl sonra iki ülke arasındaki barış adımı atarak bir araya geldiler. Aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’dan gelen daveti kabul ederek, mayıs ayında bir araya gelme kararı aldı. Dünya barışın kucağına oturuyor derken Esed rejiminin 7 Nisan’da Doğu Guta’da düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil hayatını kaybetti ve Rus Donanması, Ukrayna Donanması’na ait iki zırhlı gemi ve bir römorköre karasularına girdikleri gerekçesiyle önce ateş açtı, ardından gemilere el koydu.Bu haberle dünyadaki barış havası kısa sürdü.

Küba’da 1959 yılından beri devam eden Castro liderliği bitti. ABD’nin 41’inci başkanı George H.W. Bush, cuma gecesi Houston’daki evinde 94 yaşında,

Ünlü fizikçi ve yazar Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.

21. yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması gerçekleşti. Dünya ve Mars gezegenlerinin birbirine en yakın konuma geleceği tutulma esnasında Dünya’nın gölgesinin altında kalan Ay, bakır rengini aldı. Ayrıca Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX, 7 Şubat’ta dünyanın en güçlü roketi FaiconHeavy’yi uzaya fırlattı. Tabiki sadece Fransa basınında değil ülkemizde de birçok tartışmaya neden olan Sarı Yelekliler eylemini atlamamak gerek. Tam 1 aydır hayat pahalılığı ve ekonomik kriz gerekçeleriyle her geçen hafta daha çok artan ‘Sarı Yelekliler’ eylemleri Fransa’dakaosa neden oldu.

 

Spordaki Gelişmeler En Çok Konuşulanlar Arasında

Galatasaray ligin 34. Haftasında deplasmanda Göztepe’yi 1-0 mağlup ederek 21. Şampiyonluğuna ulaştı ve 2018 yılının şampiyonu olarak tarihteki yerini aldı. Ligin şampiyonu Galatasaray olurken Türkiye Kupası’nın sahibi Akhisar Belediyespor oldu. Ayrıca Konya’daki Süper Kupa finalinde Akhisar Belediyespor, Galatasaray’ı penaltı atışlarında 5-4 mağlup ederek kupaya uzandı.

2018 yılı Fenerbahçe’ye iyi gelmedi. Kötü gidişatın pençesinde kulüp seçime gitti. Fenerbahçe Kulübü Olağan Genel Kurulu’nda seçimi kazanan Ali Koç, sarı-lacivertli kulübün yeni başkanı oldu. Fakat bu değişiklik de fenerbahçe’nin düzlüğe çıkması için yeterli gelmedi.  Dönem ortasında bir değişikliğe daha imza atan Fenerbahçe Ersun Yanal’la anlaştığını “Yuvana Hoş geldin” paylaşımı ile duyurdu. Sarı lacivertli taraftarların sezonun ilk haftalarından beri dört gözle beklediği Yanal, takımın başında ilk görevine Erzurumspor karşısında çıktı.Aynı zamanda Fenerbahçe tribünlerinden atılan bir kırık koltuk parçası kafasına isabet eden Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş yere kapaklandı. Önce kafasına buz torbası koyan Güneş bir süre kulübede oturdu, daha sonra soyunma odasına gitmek üzere koridora giren Güneş, fenalaşarak yere düştü. Derbide yaşanan olaylar, Türk futbol tarihine kara bir gün olarak geçti.

Spor dünyasında yüzümüzü güldüren gelişmeler de yok değil. 200 metre finalinde Ramil Guliyev 19.76 ile şampiyona rekoru kırarak birinci oldu. Kendi en iyi derecesini de geliştiren Ramil, dünya şampiyonluğunun ardından Avrupa şampiyonu da oldu. Üst üste dört kez finalfour heyecanı yaşayan Fenerbahçe Doğuş, Euroleague finalinde Real Madrid’e mağlup olarak ikinci oldu. Bu gelişmeler yaşanırken Mesut Özil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olan fotoğrafının ardından gelen eleştirilere son noktayı koyarak Almanya milli takımını bıraktığını açıkladı.

 

2018 Aşıkların Yılı Olmadı

2018 yılının başında tüm Türkiye Mahmut Hocası’nı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Türk sinemasının duayen isimlerinden Münir Özkul, İstanbul’da 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türkiye’nin kaybettiği değer bunla sabit kalmadı. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alandaki en önemli temsilcisi olan Ara Güler de 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Bu yıl magazin dünyasının tartışmasız en çok konuşulan ismi Şarkıcı Sıla ve oyuncu Ahmet Kural oldu. Sıla  “şiddet” iddiasıyla oyuncu sevgilisi Ahmet Kural’dan şikâyetçi oldu. Genç şarkıcı, kafasını duvara vurduğu, yerde sürüklediği, kül tablasıyla saldırdığı iddiasıyla yeni barıştığı sevgilisi Ahmet Kural hakkında hem suç duyurusunda bulundu hem de koruma istedi. Yargılanma önümüzdeki aylarda başlayacak. Ayrıca geçen sene olay bir düğünle dünya evine giren Acun Ilıcalı ve Şeyma Subaşı’nın sürpriz bir şekilde boşanması sosyal ve geleneksel medyada en çok konuşulan konularda yerini aldı.

 

Birçok Medya Kuruluşu yayın hayatına son verdi  veya el değiştirdi

Geride bıraktığımız yılda, Doğan Medya Grubu resmen Demirören Grubu’nun oldu. Doğan Holding çatısı altında bulunan Yaysat, Posta, Hürriyet, Fanatik, DHA, Kanal D, CNN Türk, Teve2 ve D Smart Demirören Grubu bünyesine geçti. Demirören Medya Grubu’nun ise 5 gazetesinden biri olan Vatan, basılı yayın hayatına son verdi. Aynı zamanda Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

CİNER Medya çatısı altında 9 yıldır yayın yapan Habertürk gazetesi de reklamların azalması ve artan baskı maliyetleri nedeniyle yayın hayatına son verdi.

 

Hayvana Şiddet Ayyuka çıktı

Sakarya Sapanca’da ormanlık alanda acı içerisinde inleyen, bacakları ve kuyruğu kesilmiş bir yavru köpek bulundu. Şahit oldukları vahşet karşısında tüm Türkiye gözyaşlarına boğuldu. Hayvana şiddet bunla sınırlı kalmadı. Yakın zamanda sosyal medyaya attığı papağana şiddet uygulayan videosuyla Master Chef yarışmacısı Murat Özdemir tüm Türkiye’nin tepkisiyle karşı karşıya kaldı.

 

Kazalarla Ölümlerle Acılarla 2018 Yılı

Türkiye 2018 yılını acı ölümlerle karşıladı. İş kadını Mina Başaran ve 7 arkadaşını taşıyan özel uçak, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye dönerken İran’da düştü. Mürettebatı 2 kadın pilot ve bir hostesten oluşan uçaktan kurtulan olmadı. Ölümün  ayrımı olmaz derler fakat şüphesiz ki çocuk cinayetleri en can yakan ölümler arasında tarihe geçti. Türkiye, Ankara’da cansız bedeni toprağa gömülü bulunan 8 yaşındaki Eylül’ün şokunu atlatamadan, Ağrı’nın Bezirhane köyünde kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in cesedinin bulunmasıyla bir kez daha kahroldu.

Bazı kişilerin kolay para kazanma hevesiyle dâhil olduğu Çiftlik Bank battı.  Bbirçok insan mağdur oldu. Ordu’da metrekareye 150-200 kg yağış düştü, yağış afete dönüştü 7 köprü yıkıldı, Karadeniz sahil yolu kapandı.7 ilçede 500 bin kişi yağıştan etkilendi.

Bu yıl tren kazaları da birçok cana mal oldu. Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi yakınlarında meydana gelen tren kazasında 24 kişi öldü 124 kişi yaralandı ve Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere saat 06.30 sıralarında Yenimahalle’deki gardan 206 yolcuyla hareket eden yüksek hızlı tren, 8 dakika sonra Marşandiz İstasyonu’na ulaştığında aynı hat üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz trenle çarpıştı. Kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybetti.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam